szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Különösebb feltűnés nélkül helyezték el a bocsánatkérő közleményt az író honlapján.

Bocsánatot kért Roald Dahl családja a szerző antiszemita kijelentéseiért – számolt be a hírről a Guardian. A közleményt a szerző honlapján, eléggé elrejtve helyezte el a család: ebben elnézést kérnek a szerző korábbi kijelentéseiért, amelyek „tartósan és érthetően fájdalmat okoztak”.

A norvég származású, angol Dahl 30 éve hunyt el és olyan művek köthetőek a nevéhez, mint a magyarul is megjelent a Karcsi és a csokoládégyár, a Matilda, a Szofi és a HABÓ. Gyerekeknek és felnőtteknek szóló munkái miatt is ismert volt. Többek között a Csak kétszer élsz c. James Bond film forgatókönyvét is ő írta.

Még egy 1983-ban adott interjúban nyilatkozta azt Dahl, hogy Hitler nem véletlenül pécézhette ki a zsidókat. 1990-ben ő maga is megerősítette, hogy nyíltan antiszemita.

Nem sokkal a halála előtt az író egyébként levelet kapott két San Francisco-i gyerektől, amiben ez állt: „Kedves Dahl úr, szeretjük a könyveit, de van egy probléma… zsidók vagyunk!! Mi szeretjük a könyveit, de maga nem kedvel minket, csak mert zsidók vagyunk. Ez sértő! Megkérhetnénk arra, hogy gondolja meg magát azzal kapcsolatban, amit a zsidókról mondott? Szeretettel, Aliza és Tamar.”

Két éve a brit érmeverő Royal Mint emlékérmet akart Dahl tiszteletére kiadni, de végül az antiszemita nézetei miatt elálltak ettől, annak ellenére, hogy elismerik a szerző irodalmi érdemeit.

A szerző honlapján egyébként nincs utalás Dahl antiszemita mivoltára és a közleményt egy zsidó szervezetnek sem küldték el a lap értesülései szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Illényi Balázs hvg360

Rasszista nézetei miatt Voltaire-t ma már be sem engednék a párizsi szalonokba

Ismét napirendre került Voltaire életművének átértékelése, miután az eddig is ismert antiszemita és kirekesztő írásai mellett most megtámadták azért is, mert a felvilágosodás filozófusa nemcsak támogatta annak idején a rabszolga-kereskedelmet, hanem még anyagi hasznot is húzott belőle.

Pert indíthat az Európai Bizottság az AstraZeneca ellen

Pert indíthat az Európai Bizottság az AstraZeneca ellen

Elmarad a budapesti nemzetközi tenisztorna, a szövetség szerint nem lehet biztonságosan megrendezni

Elmarad a budapesti nemzetközi tenisztorna, a szövetség szerint nem lehet biztonságosan megrendezni

281 ezer menedékkérő kapott védelmet tavaly az EU-ban, Magyarországon 130 fő

281 ezer menedékkérő kapott védelmet tavaly az EU-ban, Magyarországon 130 fő