szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A filmrendező-hallgatókat oktatja majd ősztől.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában
Koltai Lajos is tanítani fog az átalakított Színház- és Filmművészeti Egyetemen – értesült a Telex.
A 74 éves, Kossuth-díjas operatőr, rendező a Telex megkeresésére megerősítette a hírt. Mint mondta, az őszi félévtől kapcsolódik majd be az egyetem életébe, a mesterképzésre járó filmrendező hallgatókat fogja tanítani.
Kérdeztük az egyetem autonómiájának felszámolásáról és a hallgatók egyetemfoglalásáról is, de családi okok miatt most csak szűkszavúan volt lehetősége reagálni, annyit mondott, hogy ő ebben a konfliktusban nem vett részt egyik oldalon sem, nem akar most véleményt formálni, őt azért kérték fel, hogy átadja a hallgatóknak azt a több évtizedes tapasztalatot, emberséget, amit több mint 70 film elkészítése során szerzett.
Az egyik legismertebb magyar operatőr
Koltai Lajos is az egyetemen (akkor még főiskolán) tanult a hatvanas években, Illés György tanítványa volt. Számtalan nagy sikerű magyar film operatőre volt, sok kiváló filmrendezővel dolgozott együtt. Alkotótársa volt többek között Magyar Dezsőnek, Dobai Péternek, Dárday Istvánnak és Maár Gyulának, de ő volt az operatőre Gothár Péter Megáll az idő című kultikus filmjének is.
Szabó Istvánnak pedig évtizedek óta állandó alkotótársa, közös filmjeik közé tartozik az Oscar-díjat nyert Mephisto, a Redl ezredes, a Hanussen, az Édes Emma, drága Böbe és a Napfény íze is. Operatőrként alkalmazott képi stílusa, megvilágítási technikái miatt nemzetközi berkekben is keresett alkotóvá vált.
Koltai nemcsak operatőrként ismert, ő rendezte a Sorstalanság című filmet is, amely a Nobel-díjas Kertész Imre azonos című regényének filmváltozata.

Koltai Lajos is tanítani fog az átalakított Színház- és Filmművészeti Egyetemen – értesült a Telex. A lap megkeresésére a 74 éves Kossuth-díjas operatőr, rendező megerősítette a hírt.

Mint elmondta, az őszi félévtől a mesterképzésre járó filmrendező-hallgatókat tanítja majd.

A Telex megkérdezte Koltait az egyetem autonómiájának felszámolásáról és az egyetemfoglalásról is, de "családi okok miatt most csak szűkszavúan volt lehetősége reagálni, annyit mondott, hogy ő ebben a konfliktusban nem vett részt egyik oldalon sem, nem akar most véleményt formálni, őt azért kérték fel, hogy átadja a hallgatóknak azt a több évtizedes tapasztalatot, emberséget, amit több mint 70 film elkészítése során szerzett."

Koltai Lajos 1965-ben került a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakára, Illés György tanítványa volt. Számos alkalommal dolgozott együtt Szabó Istvánnal, az Oscar-díjas Mephisto operatőre volt, de ő fényképezte a Redl ezredest, az Édes Emma, drága Böbe és A napfény íze című filmeket is, valamint Gothár Péter filmjét, a Megáll az időt. Első saját rendezése a Sorstalanság volt, Kertész Imre Nobel-díjas regénye alapján.

Októberben a HSC (Magyar Operatőrök Társasága) több mint 20 tagja lépett ki tiltakozásul a szervezetből, miután Novák Emilt kinevezték a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettesévé, és ezt a HSC etikai bizottsága nem találta aggályosnak.

Később aztán kilépett Novák Emil és Koltai Lajos is, utóbbi a szervezet elnöke volt.

A tiltakozásképpen kilépő operatőrök decemberben megalapították a Magyar Filmoperatőrök Egyesületét (Hungarian Cinematographers Association, rövidítve: HCA), amely közleményük szerint egy politikailag független, kizárólag szakmai szempontok alapján szerveződő egyesület.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!