szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Korábban éppen Novák Emil színművészetis kinevezése miatt távozott húsz operatőr a szervezetből. Koltai Lajos sem lesz tovább elnök.

Kilép a Magyar Operatőrök Társaságából (HSC) Koltai Lajos és Novák Emil – a közleményük szerint "a hazai filmiparban egyre inkább gyűlölködő, vagdalkozó és személyeskedő hangnem a Magyar Operatőrök Társaságának közösségében is megjelent", mindez pedig ellentétes a szakmai szervezet eddigi törekvéseivel.

Ebben mi nem kívánunk részt venni, ezért a mai nappal lemondunk az operatőr társasági tagságunkról"

– írták.

Koltai Lajos eddig a szervezet elnöke, Novák Emil pedig elnökségi tagja volt.

Korábban a HSC több mint 20 tagja lépett ki tiltakozásul a szervezetből, miután Novák Emilt kinevezték a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettesévé és ezt a HSC etikai bizottsága nem találta aggályosnak.

Novák Emil volt az elnöke a Magyar Filmakadémiának is, de miután rektorhelyettes lett, visszahívták a szervezet éléről.

Novák kinevezése és visszahívása között eltelt egy napban egyébként Reisz Gábor rendező (Rossz versek, VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan) kilépett a Magyar Filmakadémiából, Sándor Pál, Hutlassa Tamás, Bereczki Csaba és Jancsó Dávid pedig lemondtak elnökségi tagságukról.

Korábban Tarr Béla rendező (Sátántangó) is kiosztotta Novák Emilt. Október közepén az Origón megjelent egy cikk „Vidnyánszky Attila után itt a színművészetis régi hierarchia megtartásáért küzdők legújabb célpontja: Novák Emil” címmel, amelyben az SZFE új rektorhelyettesét a Werckmeister Harmóniák című Tarr Béla-film operatőreként említik. A rendező szerint Novákkal csak három napot dolgoztak együtt, mivel nem tudtak együttműködni a forgatáson. Tarr Béla azért is tiltakozott, hogy a filmet bármilyen vonatkozásban is felhasználják „az SZFE megszállására.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál

Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál

Tájképként küldték be a Red Dead Redemption 2 egyik képkockáját egy oregoni tévének, simán lehozták

Tájképként küldték be a Red Dead Redemption 2 egyik képkockáját egy oregoni tévének, simán lehozták

Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók