szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem távozó oktatója szerint Vidnyánszky semmibe vette a Magyarországon érvényes alapítványi törvényt.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Földényi F. László közel két évtized után 25 másik kollégájával együtt 2021 februárjában mondta fel az állását a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az esztéta, egykori tanszékvezető és a Doktori Iskola volt vezetője a lapunknak arról beszélt, hogy már tavaly októberben, novemberben, decemberben is voltak olyan pillanatok, amikor úgy gondolta, hogy „most felállok, mert ezt nem csinálom tovább, de ennél fontosabb volt, hogy a diákok ne veszítsenek semmit, hogy elérjük, hogy az őszi félévük le legyen zárva”.

„Finoman fogalmazva is derékba töri az életünket ez a döntés" - nyilatkoztak az SZFE-n felmondó oktatók

Tömegével adták be február 19-én, pénteken a felmondásukat a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói: a közleményük szerint az SZFE 26 tanára döntött úgy, hogy nem folytatja tovább a tanítást az intézményben. A pénteken postázott felmondások mostanra valószínűleg már megérkeztek az egyetem vezetéséhez, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumához.

Az Élet és Irodalomban megjelent írásában Földényi F. László most búcsút vesz az SZFE-től, hossza sorolva, miért lett számára vállalhatatlan, és bírálja az új kuratóriumi elnök Vidnyánszky Attilát. Szerinte, amikor az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökeként önmagát nevezte ki a leendő színészosztály vezetőjének, „akkor semmibe vette a Magyarországon egyelőre még érvényes alapítványi törvényt, amely szerint saját alapítványában nem lehet munkavállaló az, aki az alapítványban működik, pláne azt vezeti.”

A jóízlés hiánya párosul itt az „enyém a vár, tiéd a lekvár” mentalitással. Vidnyánszky a művészeti életben pontosan azt teszi, amit a magyarországi oligarcháknak tenniük kell.

Földényi F. László szerint, ha valóban az egyetem megújulása lenne a szándék, „akkor nem rombolnának, nem hintenék be sóval azt, amit generációk létrehoztak, nem gyilkolnák meg a hallgatóknak a szakmába vetett hitét, nem fosztanák meg őket a jövőjüktől.”

Feltűnt neki is az, amiről korábban egy véleménycikkünkben volt szó: hogy miközben az új vezetők új épületekkel, felújításokkal, megújított infrastruktúrával dicsekednek, addig elfelejtik, hogy

Egy egyetem lényege azonban a benne lévő szellemiség, az oktatás minősége, a hallgatók és tanárok egymásra hangolt munkája. Enélkül kongóan lélektelenek az épületek.

Földényi F. László teljes írása itt olvashtató.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatan távoztak az ombudsmani hivatalba olvasztott Egyenlő Bánásmód Hatóságtól

Hatan távoztak az ombudsmani hivatalba olvasztott Egyenlő Bánásmód Hatóságtól

Doku360: A család sem aludna jól, ha azon aggódnék, hogy ez kockázatos

Doku360: A család sem aludna jól, ha azon aggódnék, hogy ez kockázatos

"Egyrészt küzdő, szabadságszerető, érzelmes nép vagyunk, másrészt megalkuvók, irigyek"

"Egyrészt küzdő, szabadságszerető, érzelmes nép vagyunk, másrészt megalkuvók, irigyek"