Tetszett a cikk?

Tüntetés az internetadó ellen, medvebocsok a városban, készülődés a Halloweenre, Hosszú Katinka Japánban – képes összeállításunkban a hét fontosabb eseményeiből válogattunk.

Vasárnap este nagy rendőri készültség mellett zajlott a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elé meghirdetett internetadó elleni tüntetés. A tárca épületének bejáratát bedeszkázták és kettős rendőrsorfal védte, az egybegyűltek létszáma több mint tízezer fő volt. A tüntetők később a Hősök tere felé indultak, az Andrássy úton Orbán lemondását és a netadó visszavonását követelték. A beszédek elhangzása után a a Fidesz Lendvay utcában található székházához vonultak, amit számítógép-alkatrészekkel dobáltak meg, két tüntető lány pedig a székház erkélyére mászva kitűzte az EU zászlaját. Pécsen, Veszprémben és Miskolcon is tüntettek.
©
Kedden ismét tüntettek az internetadó ellen, két nappal azután, hogy vasárnap a becslések szerint tízezernél is többen vonultak fel a tervezett új közteher ellen. Most a József nádor térről az internetadó reálisnak tartott mértékét jelképező 0-ás kilométerkőhöz vonultak a Clark Ádám térre az Erzsébet hídon keresztül. Menet közben atrocitás nem történt, út közben a résztvevők többször is felmutatták mobiljaikat, a békés menetben rengetegen voltak. ''Mocskos Fidesz! Mocskos Fidesz!'' – skandálták többek közt a vonulók. Ezzel egy időben a londoni Trafalgar téren körülbelül hatvanan tüntettek a magyarországi internetadó ellen, a demonstráló magyarokhoz angolok is csatlakoztak. A pécsi tüntetés vezérszónoka Mellár Tamás közgazdász, a Fidesz közeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. korábbi vezetője, a Fidesz volt önkormányzati képviselője volt, aki arról beszélt, hogy az internetadó nemcsak egy adónem a sok közül, hanem az információhoz jutás és a nyilvánosság korlátozását jelenti, ami pedig egyben a demokrácia korlátozása. Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor közölte: az internetadót ebben a formában nem lehet bevezetni.
©
Peking, Kína: Szijjártó Péter múlt héten még az Egyesül Államokban járt, most már Peking felé vette az irányt. Pedig Habony Árpád Washingtonban pózolt, hogy bebizonyítsa, ő nincs rajta a kitiltási listán.
©
Phenjan, Észak-Korea: katonák dolgoznak a Szunan nemzetközi repülőtéren
©
Ouagadougou, lemondott Blaise Compaoré, a Burkinai Köztársaság elnöke. A nyugat-afrikai országot 1987 óta irányító államfő reményét fejezte ki, hogy 90 napon belül ''szabad és átlátható'' választások lesznek. Képünk 2014 júliusában készült.
©
Budapest: Magyarországra is megérkezett az új iPhone 6
©
Budapest: Matt Damon amerikai színész autogramot ad egy rajongónak a budapesti Four Seasons Hotel Gresham Palace szálloda előtt. Az Oscar-díjas filmsztár Ridley Scott angol filmrendező és producer The Martian című sci-fi filmjének forgatására érkezett Magyarországra.
©
London, Egyesült Királyság: Boris Johnson polgármester látogatása a Fight for Peace Akadémián
©
Wallops Island, Virginia állam, USA: az Orbital Sciences amerikai magántársaság Antares hordozórakétájának robbanása után. Másodpercekkel az indítás után felrobbant az Antares amerikai hordozórakéta, amely a Cygnus elnevezésű teherűrhajót juttatta volna el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – jelentette kedden az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) internetes csatornája. A legénység nélküli űrhajót az egyesült államokbeli Virginia állam Wallops szigetéről bocsátották fel. A robbanás az indítás után hat másodperccel történt, az űrhajó épphogy elrugaszkodott az indítóállásról. A robbanásban senki sem sérült meg, és az indítóállásban sem keletkeztek súlyos károk.
©
Kingston Township, Pennsylvania állam, USA: menekülőben a két városba tévedt feketemedve-bocs. A legelterjedtebb medvefaj emberre csak akkor támad, ha megsebesült, és nem tud elmenekülni. Mint a képen is látható, a fekete medve kiválóan mászik fára. Fogságban megszelídül, jellemző rá, hogy látogatóitól ennivalót koldul.
©
Kfar Qaddum, Ciszjordánia: a földek izraeli kisajátítása ellen tiltakozó palesztin tüntető az égő gumiabroncsok előtt. Eközben Svédország független államként ismeri el Palesztinát – az EU-tagok közül elsőként.
©
Berlin, Németország: FEMEN-aktivisták tüntetése az iráni nagykövetség épülete előtt. A tiltakozás oka a teheráni börtönben felakasztott Rejhane Dzsabbari ügye, akit egy kormánytisztviselő próbált megerőszakolni. Dzsabbari megölte támadóját, amiért 2009-ben halálra ítélték.
©
Madrid, Spanyolország: koldus bohóc a Gran Via utcában
©
Újdelhi, India: hinfu hívő a Chhaton
©
Nagykanizsa: dér borította virág
©
Sanghaj, Kína: ingázók gyalogolnak munkahelyükre
©
Berlin, Németország: katonák Haiti elnökének üdvözlőceremóniája előtt
©
London, Egyesült Királyság: búvárok a helyi aquaparkban Halloween előtt
©
Vatikán: audiencia előtti napfelkelte a Szent Péter téren
©
Tokió, Japán: ibolyántúli fénnyel megvilágított, zölden fluoreszkáló torénia a tokiói Nemzeti Természettudományi Múzeum ''Fény'' című kiállítását bemutató sajtótájékoztatón. Neves japán tudományos cégek és kutatók által létrehozott alkotócsoport tagjai tengeri planktonok génjeit ültették a fehér torénia virágjába, amely így az ibolyántúli fény egy bizonyos hullámhosszának hatására sárgászölden fluoreszkál a sötétben.
©
Sydney, Ausztrália: Hattyúk tava Mathew Bourne feldolgozásában a kikötőre remek kilátást nyújtó Mrs Macquaries székénél
©
Tokió, Japán: Hosszú Katinka a rövidpályás úszó világkupán. Katinka szerdán négy számban győzött az úszók pénzdíjas rövidpályás világkupájának tokiói állomásán, s a hétvégi, szingapúri sorozatzáró viadal előtt immár 117 egyéni világkupa-elsőségnél tart, egyszersmind gyakorlatilag már megnyerte az első helyezettnek külön 100 ezer dollárt garantáló összetett pontversenyt. A Gyurta fivérek, Dániel és Gergely egy-egy arannyal gazdagodtak a befejező napon.
©
Párizs, Franciaország: csokoládéval kombinált ruha a 20. párizsi csokoládévásár divatbemutatóján
©
Budapest: Hella, a 47 éves ázsiai nőstény elefánt konténerben várja elszállítását a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A 18 éve a hollandiai Emmen állatkertjéből érkező állat az EAZA elefántprogram keretében Marosvásárhelyen kap új otthont, helyére az állatkert fiatal elefántborja, Asha költözik, hogy szülei, Assam és Angele újabb utód nemzésébe kezdhessenek.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Már civil áldozatok is vannak az ukrán összecsapásokban – Nagyítás-fotógaléria

Nem szálljuk meg Ukrajnát – mondta az orosz védelmi miniszter április végén. Szergej Sojgu tájékoztatása szerint ''Oroszország kénytelen volt átfogó hadmozdulatokat végrehajtani az ukrán határ közelében, mert fennállt a veszélye annak, hogy Ukrajna katonai akciót indít civilek ellen. Amikor azonban az ukrán hatóságok kijelentették, hogy nem vetnek be reguláris katonai egységeket a fegyvertelen lakosság ellen, az orosz csapatok visszatértek laktanyájukba''. Később a korábbi tüntetések és zavargások után kisebb lövöldözések mellett helikopter is robbant Ukrajnában, gyakorivá váltak a túszejtések, oroszbarát aktivisták pedig rendőrkapitányságot és közigazgatás épületeket is elfoglaltak. Donyeckben szakadárok egyetlen lövés nélkül foglalták el a tévészékházat, ukrán csatornák sugárzása helyett orosz tévécsatornákat követeltek. Ljudmila Denyiszova, az ukrán szociálpolitikai miniszter közlése szerint május első hetéig több mint 7700 ember menekült a Krímből Ukrajna belső területeire amiatt, hogy Oroszország annektálta a félszigetet. Képes összeállításunkban az április eleje óta történteket foglaljuk össze.

hvg.hu Nagyítás

Második alkalommal tüntetnek az internetadó ellen - Nagyítás-fotógaléria

Ismét tüntettek az internetadó ellen, két nappal azután, hogy vasárnap a becslések szerint tízezernél is többen vonultak fel a tervezett új közteher ellen. Most a József nádor térről az internetadó reálisnak tartott mértékét jelképező 0-ás kilométerkőhöz vonultak a Clark Ádám térre az Erzsébet hídon keresztül. Menet közben atrocitás nem történt, út közben ismét többször is felmutatták a résztvevők a mobiljaikat, a békés menetben rengetegen voltak. "Mocskos Fidesz! Mocskos Fidesz!" - skandálták többek közt a vonulók. A londoni Trafalgar téren körülbelül hatvanan tüntettek kedd este a magyarországi internetadó ellen. A demonstráló magyarokhoz angolok is csatlakoztak. A pécsi tüntetés vezérszónoka Mellár Tamás közgazdász, a Fidesz közeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. korábbi vezetője, a Fidesz volt önkormányzati képviselője volt, aki arról beszélt, hogy az internetadó nemcsak egy adónem a sok közül, hanem az információhoz jutás és a nyilvánosság korlátozását jelenti, ami pedig egyben a demokrácia korlátozása.

hvg.hu Nagyítás

Internetadó ellen a Lendvay utcáig - Nagyítás-fotógaléria

Nagy rendőri készültség volt a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elé meghirdetett, az internetadó elleni tüntetésen. A tárca épületének bejáratát bedeszkázták és kettős rendőrsorfal védi. Tízezernél is több ember a tiltakozáson. A tüntetők a Fidesz Lendvay utcai székházához vonulnak. Orbán lemondását és a netadó visszavonását követeli az Andrássy úton hömpölygő tömeg. A Fidesz-székházat számítógépdarabokkal dobálták, két tüntető lány felmászott a székház erkélyére, és kitűzte az EU zászlaját. Pécsen, Veszprémben és Miskolcon is tüntetnek a jövőre bevezetni tervezett adó ellen. A rendőrök kérésének nem engedelmeskednek a tüntetők, nem mennek haza.

Iliás Katalin Nagyítás

Apokalipszis most: a pusztítás nyomai Szíriában - nagyítás-fotógaléria

Két hete a felkelők utolsó konvoja is elhagyta a Szíria nyugati részén fekvő, több mint két éve ostromlott Homsz óvárosát. Az összesen mintegy 1200 felkelő és polgári személy kivonulása gyakorlatilag véget vetett a szembenállásnak a szinte porig rombolt városban, amely 2011-ben az elsők között kezdett tiltakozni Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányzata ellen. 24 busszal legkevesebb 980 embert szállítottak el szerdán a forradalom fővárosának nevezett Homszból az onnan mintegy 20 kilométerre északra fekvő Dár-el-Kabírába. A lázadók és a kormányerők tűzszüneti megállapodása értelmében minden harcos egy kézi fegyvert és egy csomagot vihetett magával, valamint minden egyes buszra egy gránátvetőt és egy géppuskát engedtek fel. A kiürítési folyamatot a szíriai rendőrség felügyelte, az ENSZ munkatársai szintén jelen voltak. Homsz gyakorlatilag visszakerül a kormányerők ellenőrzése alá, így Aszad jelentős politikai és katonai győzelmet könyvelhet el: a hadsereg befolyása erősödik az ország nyugati felén, az elnök politikai hatalma pedig növekszik a június harmadikán esedékes elnökválasztás előtt. A város lakói elkezdtek visszaszállingózni egykori otthonaikba, de valószínűleg nem örülnek a látványnak, ami fogadta őket. A távozó lázadók szinte csak romokat hagytak maguk után Szíria harmadik legnagyobb városában.

hvg.hu Nagyítás

Boldog születésnapot Magyar Köztársaság! - Nagyítás-fotógaléria

Kereken 25 éve, 1989. október 23.-án délben Szűrös Mátyás, a Parlament egyik erkélyéről, a tömött Kossuth tér előtt kiáltotta ki a Magyar Köztársaságot. A negyedszázados születésnapra a hvg.hu arra kérte a nap főszereplőjét, illetve több művészt, zenészt, alkotót, térjen vissza ugyanoda, ahol abban a történelmi pillanatban volt, így segítsen tisztelegni az évforduló emléke, jeletősége előtt.