szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyary-program centralizált, hierarchikus állam képét rajzolja meg. A közigazgatási reform kudarcra van ítélve, mert figyelmen kívül hagyja a modern hatékonysági megoldásokat és a demokratikus elvárásokat - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

A Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programban a kormány nyilvánosságra hozta elképzelését a „jó állam” tevékenységének lényegéről, és ennek fényében az állam működését érintő reformprogramot hirdetett meg.

Az állam működésének hibáival számoló és azokat felszámolni kívánó nyilvános kormányzati program ténye önmagában üdvözlendő. A nyilvánosság és a jobbító szándék azonban kevésnek bizonyulhat, mikor a reformprogram alapvető megközelítésbeli és fogalmi hiányosságoktól szenved, és az alkotmányos elvektől és céloktól elszakítva kívánja megvalósítani az átalakítást.

A Magyary-program elsősorban intézményi és működési változásokat előirányzó, kissé egyszerűsített és a kor igényeihez képest elavultnak tűnő jó kormányzási (good governance) reformcsomag. Központi eleme a közjó érdekében tenni képes, a különböző társadalmi érdekek és igények között választani tudó, valamint a preferált érdekeket és igényeket érvényesítő és védő állam.

A jó kormányzás fogalma magában foglalja még a felelősséggel tevékenykedő, hatékonyan működő, a versenyképesség feltételeit megteremtő, továbbá az együttműködő és nyitott állam elvárásait. Ezek az elképzelések bármely jó kormányzási program részeként megállnák helyüket, és olyan előremutató elemek társulnak hozzájuk, mint a közpolitika előkészítési folyamatának tisztázása, a rendszeres kormányzati konzultáció vagy a tanulásra hajlandó állam elgondolása - írja a cikk szerzője. A teljes cikket elolvashatja a Szuverén.hu oldalon.

©
hvg.hu Napi merítés

Hol a pápa igazsága?

A pápa németországi látogatása igazolta, hogy az egyház nehezen képes megbirkózni a modern társadalmi problémákkal. Nem egyházi belügyről, hanem a kritikai közélet ügyéről van szó - olvasható a szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Mi lesz a WikiLeaks-iratok haszna?

A nyilvánosságra került WikiLeaks-dokumentumok szétfeszítik a sajtó műfaji kereteit. Értelmezésük újszerű kihívásokat és lehetőségeket rejt magában. Szokatlan perspektívából láthatjuk önmagunkat.

hvg.hu Napi merítés

Mi tehetné tökéletesebbé Amerikát?

Washington ma a végletekig polarizált és diszfunkcionális politika szinonimája. Sokak szerint ennek oka a politikusok és a pénzvilág összefonódásában keresendő - olvasható a szuverén.hu oldalon.

MTI Itthon

Majdnem ezer határozatot semmisített meg a kormány

871, az eljárásokat akadályozó országgyűlési határozat hatályon kívül helyezését hagyta jóvá szerdai ülésén a kabinet - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-vel.

Összehangolt kibertámadás ért több magyar kormányzati portált

Összehangolt kibertámadás ért több magyar kormányzati portált

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

A Szijjártót jachtoztató Szíjj László 8,6 milliárdos tendert nyert

A Szijjártót jachtoztató Szíjj László 8,6 milliárdos tendert nyert