szerző:
MTI

Amerikai kutatók hat új génváltozatot azonosítottak, amelyek kapcsolatba hozhatók az elhízással, és rámutathatnak arra, milyen folyamatokkal kontrollálja agyunk és idegrendszerünk az evést, valamint az anyagcserét.

"Mai megállapításunk jelentős lépés annak megértésében, hogyan szabályozza az emberi test a súlyát" - tudatta vasárnapi közleményében Alan Guttmacher, az Egyesült Államok Nemzeti Humán Genom Kutatóintézetének igazgatója. A tanulmány megkétszerezi az elhízáshoz hozzájáruló, eddig ismert örökletes tényezők számát.
   
A nemzetközi kutatócsoport háromszázezer pontmutációt elemzett (ezeknél a DNS-molekula egyetlen építőeleme, nukleotidja tér el) harmincezernél több Izlandon, Hollandiában és az Egyesült Államokban élő embernél. Eredményeiket a kutatók leellenőrizték negyvenezer dán és amerikai embernél is.
   
Hat génnél találtak olyan módosulatokat (TMEM18, KCTD15, GNPDA2, SH2B1, MTCH2 és NEGR1), amelyek szorosan összefüggenek a testtömeg és magasság arányával. Valamennyi most talált pont olyan gének közelében van az örökítőanyagban, melyek agyi folyamatokat szabályoznak - jelezte Kari Stefansson, a nemzetközi kutatócsapat egyik tagja. A felfedezés egyúttal jelzi, hogy az étvágy szabályozásában, valamint az anyagcsere folyamatokban, energiatárolásban és -felhasználásban szerepet játszó genetikai faktorok közreműködnek az elhízásban.
   
Az elhízásban számos környezeti tényező, közülük is főként az étrend játszik szerepet, ám a mostani megállapítások hangsúlyozzák az egyén örökletes hajlamát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Plázs

Elhízás és dohányzás: időzített bombák

Valóságos időzített bombaként írja le a kínai egészségügyről megjelent friss tanulmány az olyan, többek között az elhízásra és a dohányzásra visszavezethető krónikus betegségeket, mint a rák, illetve a légzőszervi és szívbetegségek.

hvg.hu Plázs

Hogyan vezethetik be az elhízási adót?

Az elhízás a jövőben még nagyobb méreteket ölt. Milyen következményekre számíthatunk? A hízási adó már évek óta nyílt viták tárgya. Azon az alapon lehetne bevezetni, hogy ha valaki tudatosan olyan élelmiszereket vagy ételeket értékesít, amelyek megbetegítik vagy a betegségek iránt fogékonyabbá teszik az embereket, akkor viselnie kell a jövőbeli kezelés költségeinek egy részét. Részlet a HVG Kiadó gondozásában megjelent Jövő-dosszié című könyvből.

MTI Plázs

Szívrohamot és elbutulást okoz az elhízás

A hasi elhízás kifejezetten hajlamosít a szívroham és a cukorbetegség megjelenésére, de egy új vizsgálat szerint évtizedek alatt a gondolkodó képesség romlásában is szerepet játszik. A tanulmány eredményeit az ideggyógyászat vezető folyóirata, a Neurology közölte.

hvg.hu Plázs

Hat ritkán emlegetett ok az elhízás hátterében

Az elhízás magyarázata nem egyenlő a sok evés és kevés mozgás egyszerű képletével, bár a genetikai faktorok mellett ez a két fő rizikótényező a betegség kialakulásában. Maga az elhízáshoz vezető út ennél sokkal bonyolultabb tényezőkből áll össze.

MTI Plázs

Elhízás: a szénhidrát vagy a zsír az ellenség?

Világszerte aggasztó mértékű az elhízás mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. Nem esztétikai problémáról vagy szó, hanem krónikus betegségről, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1998-ban deklarálta betegségnek a tekintélyes túlsúlyt - hangzott el a Magyar Elhízástudományi Társaság hétfői ülésén.

Vér folyt a Ryanair Glasgow–Tenerife-járatán – videó

Vér folyt a Ryanair Glasgow–Tenerife-járatán – videó

Szabadon járkálhatnak a kecskeméti VIP-börtön rabjai

Szabadon járkálhatnak a kecskeméti VIP-börtön rabjai

Valahol érthető: nagyon nem bíznak az amerikaiak a Facebookban

Valahol érthető: nagyon nem bíznak az amerikaiak a Facebookban

Egy viszony miatt kellett lemondania a Warner Bros főnökének

Egy viszony miatt kellett lemondania a Warner Bros főnökének

Mészárlás Új-Zélandon: kiterítette kártyáit a Facebook, az új-zélandi miniszterelnök keményen beszólt nekik

Mészárlás Új-Zélandon: kiterítette kártyáit a Facebook, az új-zélandi miniszterelnök keményen beszólt nekik

Most egy afgán családnak nem adtak enni a tranzitzónában

Most egy afgán családnak nem adtak enni a tranzitzónában