Hogyan kontrollálja agyunk az evést?

Amerikai kutatók hat új génváltozatot azonosítottak, amelyek kapcsolatba hozhatók az elhízással, és rámutathatnak arra, milyen folyamatokkal kontrollálja agyunk és idegrendszerünk az evést, valamint az anyagcserét.

  • MTI MTI
Hogyan kontrollálja agyunk az evést?

"Mai megállapításunk jelentős lépés annak megértésében, hogyan szabályozza az emberi test a súlyát" - tudatta vasárnapi közleményében Alan Guttmacher, az Egyesült Államok Nemzeti Humán Genom Kutatóintézetének igazgatója. A tanulmány megkétszerezi az elhízáshoz hozzájáruló, eddig ismert örökletes tényezők számát.
 
A nemzetközi kutatócsoport háromszázezer pontmutációt elemzett (ezeknél a DNS-molekula egyetlen építőeleme, nukleotidja tér el) harmincezernél több Izlandon, Hollandiában és az Egyesült Államokban élő embernél. Eredményeiket a kutatók leellenőrizték negyvenezer dán és amerikai embernél is.
 
Hat génnél találtak olyan módosulatokat (TMEM18, KCTD15, GNPDA2, SH2B1, MTCH2 és NEGR1), amelyek szorosan összefüggenek a testtömeg és magasság arányával. Valamennyi most talált pont olyan gének közelében van az örökítőanyagban, melyek agyi folyamatokat szabályoznak - jelezte Kari Stefansson, a nemzetközi kutatócsapat egyik tagja. A felfedezés egyúttal jelzi, hogy az étvágy szabályozásában, valamint az anyagcsere folyamatokban, energiatárolásban és -felhasználásban szerepet játszó genetikai faktorok közreműködnek az elhízásban.
 
Az elhízásban számos környezeti tényező, közülük is főként az étrend játszik szerepet, ám a mostani megállapítások hangsúlyozzák az egyén örökletes hajlamát.