szerző:
MTI

Más országok tiltják annak aktív változatát, de lehetővé teszik a passzív eutanázia bizonyos formáit, megint mások pedig ezt is, azt is tiltják és emberölésnek minősítik.

Európában eddig csak két ország, Hollandia és Belgium legalizálta az eutanáziát. Hollandia a világ első országaként engedélyezte egy 2002-es törvényben  a kegyes halál alkalmazását, de aprólékosan előírja, hogy milyen esetekben és hogyan segítheti halálba az orvos a gyógyíthatatlan, szenvedő beteget. Belgium 2002 szeptemberében követte Hollandia példáját. 
   
Luxemburg talán rövidesen csatlakozik hozzájuk: ott most van folyamatban az erre vonatkozó törvény megalkotása. A luxemburgi törvényhozók állást foglaltak 2008. december 18-án az eutanázia legalizálása mellett. Olyan esetekben engedélyeznék, amikor nincs remény a nagykorú beteg életének megmentésére. Kiskorúakon továbbra is mindenképpen tilos lenne alkalmazni. Henrik nagyherceg ellenzi a törvény életbe léptetését, ezért előbb érvénybe kell lépnie egy másik törvénynek, amely szűkíti az uralkodó herceg jogkörét. 
   
Több európai országban tilos ugyan az eutanázia, de elfogadnak olyan közvetett módszereket, amelyek megrövidíthetik a menthetetlen beteg szenvedéseit. Olaszországban például alkotmányban rögzített joga a betegnek visszautasítani az orvosi kezelést. Franciaországban egy 2005-ös törvény biztosítja a kezelés elhagyásának jogát, de nem engedélyezi az aktív eutanáziát.  
   
Spanyolországban is tilos az eutanázia, de a gyógyíthatatlan beteg ott is elutasíthatja az orvosi kezelést, csakúgy mint Magyarországon vagy Csehországban. A madridi kormány foglalkozott ugyan egy olyan törvény tervezetével, amely megengedte volna, hogy az orvos segítséget nyújtson a páciens öngyilkosságához, de utóbb meggondolta magát, és jelezte januárban, hogy ebben a törvényhozási ciklusban már nem terjeszt a parlament elé erre vonatkozó törvénytervezetet.
   
Nagy-Britanniában egy 2002-es törvény engedélyezi az orvosi kezelés megszakítását bizonyos jól körülírt esetekben. Németországban elfogadja a törvény a passzív eutanáziát: például lekapcsolható a beteg egy alapvető életfunkciókat fenntartó gépről, ha a páciens egyértelműen beleegyezett. Nagyjából ugyanez a helyzet Ausztriában is. Norvégiában az orvos dönthet úgy, hogy nem kezeli páciensét, ha maga a haldokló beteg kéri ezt, vagy hozzátartozói kérik, amikor a beteg már nem képes kommunikálni.  
   
A Svájcban honos jogi szabályozás átmenet a passzív és az aktív eutanázia között: az orvos közvetlenül nem idézheti elő a menthetetlen beteg halálát, de kezébe adhat halálos dózisú gyógyszert, amelyet a páciens, ha véget akar vetni kínjainak, bevehet saját döntése szerint. Svédországban is segítheti az orvos a szenvedő menthetetlen beteget öngyilkosság elkövetésében. 
   
Portugáliában mind az eutanázia, mind pedig az öngyilkossághoz nyújtott orvosi segítség az emberölés minősített esetének számít. A januárban elfogadott új orvosetikai szabályzat szerint azonban megszakítható "a rendkívüli életfenntartó eszközök használata", ha a beteg visszafordíthatatlan kómába került, vagy tudatánál van, és maga kér ilyen intézkedést.  Ilyen esetekben sem szabad azonban megszüntetni a szervezet vízzel és tápanyaggal való ellátását. 
   
Görögországban, Romániában, Boszniában, Horvátországban és Szerbiában egyértelműen tiltják és emberölésként kezelik a törvények az aktív és a passzív eutanáziát egyaránt. Lengyelországban hasonlóképpen, de ott az eutanázia ügyében eljáró bíróság - saját mérlegelése alapján - "kivételes esetekben" enyhítheti a törvényben megállapított büntetési tételeket, sőt egyes esetekben el is tekinthet a büntetés kiszabásától.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Meleg élettársak, marihuána, eutanázia

Szabadelvűként akár fejlődésnek is tarthatjuk Alkotmánybíróságunk „melegügyi” döntését. Hisz ugyan hatálytalanítota a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló paragrafust, de csupán technikai okokból. Ugyanakkor a megsemmisítő határozat kimondja: „azonos nemű személyek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményének létrehozása nem alkotmányellenes”. Ez mindenképp pozitív előrelépés a drog- és eutanáziafronton tanúsított korábbi rugalmatlanság fényében. Ha lassan is, de fordul a világ?

Prizma

Változatok eutanáziára

Gyógyíthatatlan betegeknek szánt öngyilkos-automata kísérleti példányával borzolja a németek idegeit Roger Kusch...

MTI Világ

Nyolc év után szabadult az eutanázia amerikai szószólója

Nyolc évi raboskodása után szabadlábra helyezték pénteken Jack Kevorkian amerikai orvost, az eutanázia (kegyes halál) legfőbb amerikai szószólóját, aki 1990 és 1998 között több mint 130 halálos betegnek segített az öngyilkosságban, illetve egy esetben ő maga adta be a halálos injekciót.

Hét nap

EUTANÁZIA AZ USA-BAN

Az USA legfelsőbb bírósága szerint a Bush-adminisztráció átlépte a szövetségi kormányzat és a szövetségi államok közti...

10 centis, de nagyon izgalmas: 240 millió éves törpeszauruszt fedeztek fel Németországban

10 centis, de nagyon izgalmas: 240 millió éves törpeszauruszt fedeztek fel Németországban

Irán rájött, miért van ez a sok hír a koronavírusról

Irán rájött, miért van ez a sok hír a koronavírusról

Bezártak egy Samsung-gyárat a koronavírus miatt

Bezártak egy Samsung-gyárat a koronavírus miatt

Gúzsba kötve táncolni: mit ígér a budapesti büdzsé?

Gúzsba kötve táncolni: mit ígér a budapesti büdzsé?

"Egészen elképesztő" számú kék bálna gyűlt össze egy Atlanti-óceánon fekvő szigetnél

"Egészen elképesztő" számú kék bálna gyűlt össze egy Atlanti-óceánon fekvő szigetnél

Már Ferihegyen is megmérik az Észak-Olaszországból érkezők lázát

Már Ferihegyen is megmérik az Észak-Olaszországból érkezők lázát