szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szűkült koszorúér tágítása után behelyezett apró henger, a stent először csak különleges fémhálóból készült, aztán felszíne már olyan gyógyszereket is kibocsátott, melyek gátolták az újabb szűkületek kifejlődését, de az ereket nyitva tartó hengerecske ellenanyag-borítása várhatóan még tökéletesebb eredménnyel járhat.

A múlt század hatvanas éveiben az erek szűkületével foglalkozó szakemberek kidolgoztak olyan technikát, amellyel az alsó végtag ütőereit kitágíthatták. Andreas Grüntzig 1977-ben Zürichben ezt a módszert a koszorúereken is kipróbálta rendkívüli sikerrel.

Grüntzig a szívizmot vérrel ellátó, de erősen beszűkült koszorúeret az érbe csúsztatott katéter segítségével tágította úgy, hogy a katéter végén lévő ballont felfújta, és így a szűkült érszakasz átmérőjét jelentősen megnövelte. A rendkívüli siker miatt sok beteg jelentkezett kezelésre, de a svájci intézetben csak kevés beavatkozást lehetett elvégezni. A szívgyógyász ezért az Egyesült Államokba települt át.
   
Az első, ilyen eljárással kezelt emberen a tíz év múlva megismételt szívkatéterezés szinte minimális visszaszűkülést mutatott, de az esetek többségében a tágításra - gyakran rövid idő múlva - ismét szükség volt. A szakemberek viszont azt is kidolgozták, hogy az ér kitágított részébe olyan sűrű fémhálóból készült csövecskét, azaz stentet juttatnak be, mely nem engedi, hogy a koszorúér ismét beszűküljön.
   
Később a stent felszinét olyan gyógyszerekkel vonták be, amelyek lassan, fokozatosan leoldódva gátolják a tágítással kezelt érszakaszban a véralvadást, az ismételt beszűkülést vagy elzáródást. A folyamat lényege, hogy a gyógyszerek akadályozzák azoknak a sejteknek a növekedését, melyek fokozatosan újra beszűkítik az ereket. 
   
Michael J. B. Kutryk erre épülő újabb módszert dolgozott ki: a stent felszinére ellenanyagokat juttatva olyan folyamat indul el, amely fokozza a természetes gyógyulást és csökkenti a beavatkozás helyén a véralvadás kockázatát. Ezzel a forradalmian új technikával a stent felszínét az erek belső borításával azonos sejtek vonják be, ezért ott nem alvadhat meg a vér.

A jövő kardiológiájának gyógyító eszközeiről írt cikket az European Heart Journal januári száma közölte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!