szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Vatikán a felnőtt őssejtek bélrendszeri-, és talán más betegségek kezelésében való lehetséges felhasználására irányuló új kutatásokat finanszíroz - jelentették be tisztviselők pénteken. A projekt igen kezdetleges szakaszban van, és évekbe telik, mire bármiféle klinikai kezelés elérhető lenne - tették hozzá.

A Vatikán megállapodott arról, hogy 2, 7 millió dollárt (538 millió forint) adományoz az amerikai Marylandi Egyetem által irányított kutatásokra - tudatták a projekt tisztviselői. Az egyház ellenzi az embrionális őssejtkutatást, mert embriók elpusztításával jár, ám támogatja a felnőtt őssejtek felhasználását. 2007-ben XVI. Benedek pápa közölte, hogy a felnőtt őssejtekkel zajló kutatás tiszteletben tartja az emberi életet, mely az egyház tanításai szerint a fogantatással kezdődik. A Vatikánt több kritika érte, amiért ellenzi az embrionális őssejtkutatást, ám ragaszkodik hozzá, hogy vannak tudományosan megvalósítható alternatívák, és a tudományos közösség erőfeszítéseit ebbe az irányba kellene fordítani. E projekt támogatása része ennek az erőfeszítésnek.

Míg azonban az embrionális őssejteket különösen pluripotenciájukért értékelik - ami azt jelenti, hogy a test bármely típusú sejtjévé képesek átalakulni -, a felnőtt őssejtek nem ennyire sokoldalúak. Ezért az embrionális őssejteket hatékonyabbnak tartják olyan betegségek kezelésére, mint az Alzheimer-kór, a diabétesz és a Parkinson-kór. A Vatikán által finanszírozott projektben tevékenykedő kutatók elmondták, hogy fel akarják mérni a bélrendszerben található őssejtek terápiás felhasználásának lehetőségeit.

"Be akarjuk gyűjteni őket, izolálni, a testen kívül növeszteni és megnézni, hogy pluripotensek-e" - ismertette Alessio Fasano projektvezető kutató, a Marylandi Egyetem illetékes kutatóközpontjának igazgatója. Mint Fasano elmondta, a bélrendszeri őssejteknek vannak bizonyos jellegzetességeik, melyek vonzóvá teszik őket ilyen típusú kutatásokra. Igen aktív sejtek - a bél kiegészíti valamennyi sejtjét néhány naponta -, és valóban rugalmasak, arra vannak programozva, hogy létrehozzák a legkülönfélébb sejteket, például nyálkasejteket vagy hámsejteket, melyek jelen vannak a nagyon összetett szervben. Ráadásul begyűjtésük is egyszerű, akár egy rutin endoszkópos eljárással is lehetséges - jegyezte meg Fasano. Amint a kutató fogalmazott, csoportja először 2-3 éven belül arra remél választ, hogy megvalósítható-e a projekt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Az Alzheimer-kór nem gyógyítható őssejtekkel

Az Alzheimer-kór valószínűleg nem gyógyítható őssejtekkel - közölte a Der Tagesspiegel című lap hétfői számában megjelent interjújában Rudolf Jaenisch német őssejtkutató.

hvg.hu Plázs

Lefagyasztott őssejtek: elfelejthetjük a betegségeket?

Ahogy lehetőség van a sperma lefagyasztására és tárolására, ugyanúgy megtehetjük ezt a köldökzsinórvérből nyert őssejtekkel is. Noha a remények szerint később számos betegség gyógyításában megoldást jelenthetnek az így nyert sejtek, egyelőre kevés az érdeklődő és nagy a tájékozatlanság. Az egyik, őssejteket tároló magyarországi intézményben érdeklődtünk.

hvg.hu Tech

Őssejtkutatás: később részesülhet belőle Afrika és Ázsia

A jelenleg használt őssejtvonalak túlnyomó része európai eredetű emberektől származik, ezért az ázsiaiak és afrikaiak vélhetően csak később hasznosíthatják az úttörő technológia eredményeit - közölték amerikai kutatók szerdán megjelent dolgozatukban.

227 ezer forintnak megfelelő lesz a szlovák minimálbér

227 ezer forintnak megfelelő lesz a szlovák minimálbér

Katamaránjával borult be a vízbe egy férfi Siófokon

Katamaránjával borult be a vízbe egy férfi Siófokon

Nem indult jól az új Friderikusz-műsor forgatása

Nem indult jól az új Friderikusz-műsor forgatása