szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Testileg felnőtt, lélekben kamasz: röviden így jellemezhetnénk azt a pszichoszociális fejlődészavart, amit a felnőni nem akaró mesehős után Pán Péter-szindrómának neveztek el a szakemberek. A szülei mellett kamaszként élő, 20-30-as éveiben járó felnőtt ma már egyáltalán nem tekinthető különleges, egyedi esetnek. Az utóserdülőkor az önálló élet felelősségét elodázni akarók mentsvára lett.

Rajczy Szilárd szociológus szerint az elmúlt évtizedek társadalmi változásai a korhatárok kitolódását, a klasszikus életszakaszmodellek átértékelődését hozták magukkal. A tudás értékké vált, a több diploma, a hosszabb tanulási időszak, a szülők túlzott gondoskodása miatt egyre későbbre csúszik az aktív munkavállalás, a családalapítás ideje, s ez egyáltalán nem kedvez az önálló felnőtt szerepeknek. A problémát azonban nem a generációk együttélése, hanem a felelősségvállalás, a megállapodás, a biztonságra való törekvés hiánya okozza. Manapság ráadásul a legtöbb fiatal szinte minden átmenet nélkül csöppen bele abba az egyáltalán nem egyszerű helyzetbe, amikor rá kell döbbennie, hogy a létbizonytalanság, a munkanélküliség már nem csupán távoli fogalmak. És még rájuk nehezedik a társadalmi és családi elvárás is, hogy építsenek karriert, találjanak társat, alapozzák meg az anyagi biztonságukat, költözzenek el a szüleiktől, így aztán nem meglepő, ha a fiatalok – például – egy újabb diploma megszerzésével próbálják kitolni a tanulóéveket.

©

Túri Zoltán klinikai szakpszichológus Az elhúzódó serdülőkor című tanulmányában azt írja, hogy a felnőtt kamaszok gyakran önbizalomhiány miatt, az önállóságtól félve konzerválják a gyermeki létüket, mert az biztonságos és jól ismert. Ám tegyük hozzá, a probléma azért ennél jóval összetettebb. Ahogy a szakember magyarázza, a serdülőkorban a megoldatlan feladatok, a belső bizonytalanságából fakadó folyamatos érték- és célkeresés miatt a személyiségfejlődés megrekedhet.

Akik nem választanak maguknak célokat, nem alakul ki megfelelő értékrendjük, azoknál fennáll a veszély, hogy nem tudják megfelelően elhelyezni magukat a világban, s ez a felnőttkorra átnyúló serdülőkori identitáskrízishez vezethet. Az elhúzódó serdülőkori krízisben élők ódzkodnak a felnőtt élet kihívásaitól, nem gondolnak a jövőre, nincsenek hosszú távú elképzeléseik, világmegváltó ábrándokat kergetnek, ám azért, hogy bármit is elérjenek, nem tesznek semmit. Úgy érzik a közösség normái, szabályai nem vonatkoznak rájuk. S bár kifejezetten igénylik és szeretik a társaságot, baráti és intim kapcsolataik felszínesek. Ha szülővé válnak nem képesek kielégítő módon gondoskodni gyermekükről, a neveléssel járó felelős döntéseket a párjukra vagy a szüleikre hárítják. Az is jellemző lehet korunk Pán Pétereire, hogy életformájuk igazolására olyan társadalmilag elfogadott tevékenységeket keresnek, amelyben gyermeki hajlamaik kiélhetők, munkahelyükhöz azonban nem ragaszkodnak hosszú távon.

A klinikai szakpszichológus azt mondja, hogy ezzel a fejlődészavarral általában akkor fordulnak szakember az érintettek, ha az életvitelük miatt sorozatos konfliktusok érik őket. Megfogalmazódik bennük a változás iránti igény, ám a terápia csak akkor hatékony, ha hajlandóak őszintén szembenézni azokkal a gyermek- vagy serdülőkorból származó téves meggyőződésekkel, hiedelmekkel, amelyek tudattalanul raktározódtak el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bánfai Károly Vélemény

„Nyolcvanas” vagy? Az elveszett nemzedék tagja?

A nyolcvanas években született, 20 és 30 év közötti fiatalok Magyarország jövőjének letéteményesei, akiktől új szemléletet, friss ideákat vár a társadalom. Ám legtöbbjük szembekerül az értékek relativizálódásával, helyét keresi, nem jut álláshoz, ha lehet, tanulmányai kitolásába „menekül” – idéz felmérésekből a szerző, maga is e nemzedék tagja.

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?

Törőcsik Mari az élet hihetetlen szeretetét adta nekünk

Törőcsik Mari az élet hihetetlen szeretetét adta nekünk

NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt

NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt