szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A Dél-Karolina Egyetem kutatói arra a felfedezésre jutottak, hogy igazából az agyunk kívánja meg az édességeket.

A Dél-Karolina Egyetem kutatói arra a felfedezésre jutottak, hogy igazából az agyunk kívánja meg az édességeket. A Journal of Clinical Investigaion című lapban megjelent tanulmányukból kiderül, hogy a glükózszint csökkenése esetén az agy egy része, amely az érzelmek szabályozásáért felelős, elveszíti azon képességét, hogy elfojtsa a magas kalóriatartalmú ételek iránti vágyat.

Rajita Sinha, a kutatás egyik vezetője beszámolt róla, hogy a prefrontális kéreg felelős a cukor iránti vágyakozásunkért. A vizsgálat során a kísérleti alanyoknak intravénásan manipulálták a glükózszintjüket és ellenőrizték vércukrukat, miközben különféle magas vagy alacsony kalóriatartalmú ételek képeit mutatták nekik, és egy MRI segítségével figyelték az agyi reakcióikat.

Amikor a glükóz szintje csökken, a hipotalamusz érzékeli a változást, a jutalomért felelős terület pedig aktiválódik, ezáltal megjön az étvágyunk. A legerősebb reakciót a prefrontális kéregben lehetett érzékelni, ahol azonnali késztetés jelentkezett a falásra, főleg, ha mindezt még a magas kalóriatartalmú ételek látványával is összekapcsolták.

Fazekas István

Kathleen Page, a Dél-Kalifornia Egyetem tanársegédje szerint az eredmények azt jelzik, hogy az elhízott emberekben gyengébb az a képesség, amivel meg tudják gátolni, hogy a glükózszint csökkenésekor azonnal egyenek. Sinha szerint a megoldást az jelenti, ha egészséges ételekkel megfelelő szinten tartjuk szervezetünkben a glükózt, különben az agyunk nem lesz képes ellenállni az édes és hizlaló ételeknek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!