szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egy, a New England Journal of Medicine című szaklapban nemrég megjelent cikk három, a tavalyi évben végzett teljes arctranszplantációs esetről számol be az első vizsgálatoktól kezdve egészen a gyógyulási fázisig.

A három beteget bár csak 1-es, 2-es és 3-as betegként említi a cikk, a képek alapján nem nehéz felismerni Dallas Wienst, Charla Nasht és Mitch Huntert, akiknek a Brigham and Women's Kórházban végzett műtéteiről sokat írtak az elmúlt évben. A nagyfeszültségű áramütést elszenvedett Wiens elveszítette látását és szaglását, a csimpánztámadás áldozatául esett Nash arcát a felismerhetetlenségig eltorzította a támadó állat, Hunter pedig, aki egy autóbalesetben égett meg, orrát, ajkait és szemét veszítette el.

Az eljárásokat több lépésben végezték az adott területre specializálódott szakértők, a transzplantációra való felkészítéstől kezdve a donorszövet elkülönítéséig. Bár a műtétek rendkívül összetettek voltak és az eljárások során az orvosok rengeteg vért és immunszupresszánst használtak fel, a betegek viszonylag gyorsan gyógyultak.

©

Wiens a műtétet követő harmadik napon visszanyerte szaglását, négy hónap múlva pedig ajkának érzőidegi funkciói is visszatértek és arcának jobb felét is részben képes volt mozgatni. Nash két hónappal a műtét után már száján és orrán lélegzett, Hunter pedig a műtét után négy nappal képes volt beszélni, enni és inni. Komplikációk azért akadtak: Nash és Hunter esetében fennállt a kilökődés veszélye, de gyulladáscsökkentő szerek segítségével sikerült felgyógyulniuk. Az orvosoknak ezen kívül néhány kisebb fertőzéssel is meg kellet küzdeniük.

"A hagyományos rekonstrukciós eljárásoktól eltérően a teljes arctranszplantáció során súlyosan roncsolódott szövetek normális funkcióját és kinézetét kell visszaadnunk, amelyhez a plasztikai sebészet eszközei gyakran kevésnek bizonyulnak" – nyilatkozta Bohdan Pomahac, a Brigham plasztikai sebészeti transzplantációs programjának igazgatója. "Ezek a műtétek valóban sorsfordító jelentőséggel bírnak a páciensek életében."

A szakértők fontosnak tartották kiemelni, hogy a transzplantáción átesett betegek a legtöbb esetben, ahogy most sem, nem hasonlítanak a műtétek után a donorokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha a Facebookon vagy a Twitteren dőlne el, Trump elsöpörné Bident

Ha a Facebookon vagy a Twitteren dőlne el, Trump elsöpörné Bident

51 éves lett az internet, a hely, ahol egy perc alatt is felfoghatatlanul sok minden történik

51 éves lett az internet, a hely, ahol egy perc alatt is felfoghatatlanul sok minden történik

Mi történik akkor, ha lejár a hitelmoratórium?

Mi történik akkor, ha lejár a hitelmoratórium?