szerző:
MTI

Az elmúlt évtizedekben az orvosi gondolkodásban háttérbe szorult a megelőzés, ezért a Semmelweis Egyetem a gyógyítás mellett a prevenció elméleti és gyakorlati ismereteinek oktatására helyezi a hangsúlyt - mondta Tulassay Tivadar rektor kedden Budapesten. Az egyetem Fókuszban a prevenció című rendezvényén a rektor emlékeztetett: a Semmelweis Egyetemen 2012 a prevenció éve.

Pályázati támogatásból az egyetem hat kara kidolgozta az úgynevezett prevenciós modult, amelynek célja, hogy a hallgatók a tanulmányaik során a gyógyítás mellett a prevenció, azaz a megelőzés elméleti és gyakorlati ismereteit is elsajátíthassák.

Tulassay Tivadar hangsúlyozta: "kétségtelen tény", hogy az elmúlt évtizedekben gazdasági és politikai okokból háttérbe szorult a megelőzés. Rövid távon a prevenció nagyon költséges ugyanis, annak haszna egy-két politikai ciklus alatt nem mutatkozik meg, viszont évtizedek múlva kamatostul megtérül - fogalmazott a rektor.

A tavaszi félévben indult "prevenció az egészségért" című tantárgyat a hat karon összesen 1250 hallgató vette fel - ismertette Forrai Judit, a Népegészségtani intézet munkatársa, a tantárgy felelőse. Mint kifejtette: a tárgy elméleti és gyakorlati tudnivalóit 25 intézet alakította ki, a tankönyvet 49 szerző állította össze. Az elméleti oktatás február óta e-learning módszerrel zajlik, amelynek tesztkérdéseit március végéig körülbelül 18 ezer alkalommal használták a hallgatók.

Mindeközben a tantárgy második félévére is készülnek, amely már az elméleti tudás gyakorlati hasznosításáról szól, amikor a hallgatóknak szűréseket kell elvégezniük, azok előkészítésétől az eredményeken alapuló tanácsadásig.

Szelíd Zsolt, a Kardiológiai központ munkatársa az egyetem egy másik, még tavaly elindított prevenciós programjáról beszélt, amelynek során budakalászi felnőttek epidemiológiai vizsgálatát végzik el. A csaknem tízezer lakosú településen a 20 éven felüliek száma nagyjából nyolcezer.

Szelíd Zsolt elmondta, hogy a Tárki közvélemény-kutató cég segítségével kérdőíves felmérést végeztek, ezt követően pedig létrehoztak egy ingyenesen hívható zöld számot, amelyen előre be lehet jelentkezni az orvosi vizsgálatra. Nagyjából két-három héttel a vizsgálatokat követően összefoglaló orvosi véleményt adnak, amely a laikusok számára is érthető - hangsúlyozta.

Mostanáig nagyjából 900 ember vizsgálatát fejezték be. Az eredmények alapján Budakalászon több száz esetben mutatták ki a szív- és érrendszeri megbetegedések valamely kockázati tényezőjét, az elhízást, magas vérnyomást, vagy a magas koleszterinszintet. Sokaknál, bár ismert, sőt kezelt problémáról van szó, mégis mértek a normálisan magasabb értékeket, többeknél viszont az egyetem által elindított prevenciós programban derült fény az egészségügyi kockázatokra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!