szerző:
R.A.

Tisztázzunk valamit: mi utazók szuperhősök vagyunk. Rendben? Vajon Superman lemondta bármelyik útját azért, mert kriptonitból faragták a kilométer köveket az út szélén?

Vagy talán Doktor Bruce Banner elkerülte Rómát félvén, hogy ha lökdösik egy kicsit a Campo dei Fiorén akkor kitör belőle Hulk, a dühöngő zöld óriás? Ugyan már. Ők és minden szuperhős ismerik gyengéiket, és tudják, hogyan kezeljék a problémát. Az utazó-per-szuperhős is játszi könnyedséggel oldja meg a feladatokat.

Szintén téveszme az allergiáról az, hogy a pollenszemcse gerillaháborút folytat ellenünk, és amikor gyanútlan utazóként kelünk át kanyonokon avagy a még vadregényesebb bevásárló utcákon, akkor kurjongatva lerohan és összegyűjti a skalpjainkat. Persze egyes hadtörténészek bizonygatják, hogy pollenszemcsék éppen ezt teszik, de abban megegyezhetünk, hogy ha így van, akkor a virágpor igazi taktikai antitalentum, a partizán hadviselés szancsópanzája, avagy az egészségügy világkonfliktus miszterbínje.

Merthogy nagyon is jól felismerhető, tudjuk hol jár, miként csetlik-botlik. Nem ellenfél. Mi felkészülünk: megismerjük a pollentérképet és naptárat, kifinomult gyógyszertechnikát alkalmazunk és az utunk minden apró részletét sorra vesszük. Nem állunk meg senki kedvéért.

1. Ismerjük meg a pollentérképet és –naptárat

©

Belföldi utazáskor érdemes a hazai pollen térképre egy pillantást vetni. A facebook oldalt is csak ajánlani tudjuk, folyamatosan tájékoztatnak mindenről, amiről csak tudnunk kell. Egy 7-fokú skálán, színekkel kódoltan jelölik a felmérések eredményét, de még azt is pontosan leírják, hogy az adott helyen éppen melyik fa virágzása vagy fű-, gyomféle okozza a legsúlyosabb tüneteket.

Naptárat is kaphatunk ugyanezektől az intézményektől. Nyár a csúcsidő, bárhol is járunk, az adott helyen a május-július hónapokban érvényesül leginkább a szennyezettség. Ez már a második szakasz az évben, amikor a csalánfélék, fű- és gyomnövények váltják ki a tüneteket. Ezt előzi meg a fák virágzása (pl. mogyoró, nyár, nyír), és ezt követi az októberig elhúzódó harmadik szakasz, a parlagfüves hónapok.

A parlagfű, maga is nagy utazó. Észak- és Latin-Amerika határvidékéről került Európába a mediterrán kikötővárosokon keresztül. Ma nem csak a Kárpát-medencében, hanem a Rajna-völgyben, Rhone-völgyben és Pó-síkságon is igen elterjedt. Ezért aztán az olasz, francia és német útra indulók vessék be hírszerző kapacitásukat a talján, frank és germán csatamezőkön.

2. Készüljünk fel gyógyszerekkel, alaposabban mint máskor

©

Aki allergiával küszködik, jól tudja, miért megy patikába – itthon. De mi a helyzet külföldön? Elegendő, ha feltankoljuk a házipatikát? Persze, ez is egy megoldás. Az előrelátó, és nyugodt problémamegoldásban járatos utazó azonban felkészül arra a helyzetre is, amikor idegen nyelven váltja ki a gyógyszerét.

A gyógyszert, ami talán más gyártótól érkezik, más a csomagolása, a neve, a hatóanyaga, összetétele, lehet, hogy csak orvos írhatja fel, de lehet, hogy csak le kell emelnünk a patika polcáról. Sok a változó, mégis könnyű megtalálni, amire szükségünk van.Vigyük magunkkal a gyakori gyógyszer betegtájékoztatóját és üres dobozát. Akár az idegennyelvű orvos, akár a patikus orra alá toljuk, rögtön tudni fogja a szakkifejezések alapján, hogy mire lesz szükségünk.

A gyógyszert előre is elkezdhetjük szedni, utazás előtt egy-két héttel – ezt persze egyeztessük orvossal. Minden esetre ez is megerősíti szervezetünket a támadókkal szemben.

Amit azonban semmiképpen ne tegyünk – és ez nem csak allergia-kérdés – hogy új gyógyszert kezdünk szedni egy hónappal az utazás előtt. Ha esetleg mellékhatásoktól kezdünk szenvedni, akkor bizony a lehető legrosszabbul időzítettünk.

3. A célponton túl az is számít, hogyan jutunk el a helyszínre

©

Repülővel, autóval, hajóval, biciklivel… az utóbbi kettőnél minden érvényes, amit a fentiekben írtunk. A repülés és négykerekezés idejére még egy-két hasznos tudnivaló, melyek mindegyike a légkondicionálóhoz köthető.

A légkondi ugyanis probléma: kiszárítja és lehűti a levegőt, amit ha rosszul kezelnek, akkor többet árt, mint használ. Nincs rosszabb annál, mintha a nyári hőséget kaparó torokkal és taknyosan kell átvészelnünk. S mindez súlytalan probléma ahhoz képest, hogy a légkondicionálóval keringő levegő házhoz szállítja a port és a polleneket.

A repülőtéri várakozás idejére néhányan a sós orrsprayt javasolják. Ez biztos segít, de erről inkább a gasztronómia rovat még létre nem hozott sorozatában értekeznénk a „Rendhagyó módon fogyasztott kockaleves” cím alatt.

Itt bízunk az olvasókban, és egy általános elvet fogalmaznánk meg. Bármi, ami segít abban, hogy párásabb és megszűrt levegőt szívjunk, az csak jótékony és hasznos lehet. Egy benedvesített zsebkendő mondjuk, de egyébként a folyamatos folyadékbevitel is megoldhatja a problémát.

Az autóban a légkondicionáló hasonló gondokat okozhat, mégis inkább feltekert ablakok mellett kapcsoljuk be. De mielőtt megtennénk, sőt, mielőtt nekivágnák a keruaci élménynek, ellenőrizzük le a pollenszűrőt. Működik, nem használódott el, épségben találjuk? Ha ez mind teljesül, akkor indulás előtt járassuk utasok nélkül, hiszen egy-két perces légcserével kitisztul a légkondicionáló, minden, ami esetleg a falára tapadt és az utastérbe eregetné, távozik. Utána húzzuk fel az ablakot, és mehetünk is.

+ 1 keressünk egészséges célpontokat

©

Persze arra bátorítunk mindenkit, hogy magát az utazást válassza gyógyulása eszközéül, és ennek megfelelően válasszon célt. Jócskán akadnak olyan helyek, ahol a pollenek nem érzik jól magunkat, ezért mi igen. Nem bírják az enyhébb időt és a szárazságot, a sós vizet és páráját.

A tengerpart akkor segít a gyógyulásban, ha nem csupán a fövenyen heverünk, hanem tisztább partokat keresve gyakran mártózunk meg a sós vízben. A só megteszi a hatását és távol tartja az allergén ostromlókat.

Ha pedig más ásványokra vágyunk, és nem sóra, akkor irány a magyar vidék, első sorban Hévíz. Miért éppen Zala megye? Azért, mert ugyan sok tucat fürdőhelyünkkel dicsekedhetünk, de kevés az olya vidék, ahol a nincs szüség mérnöki munkára és medenceépítésre egy jó pancsoláshoz. Hévíz pedig ilyen, a természet sok százezer éves tapasztalatt bír az tőzegmeder feltöltésével.

Allergiásoknak kifejezetten jót tesz a látogatás. A tó fenekén lerakódott iszap ásványai között radon jócskán akad , ami fájdalomcsillapító, és nyugtató hatású.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bármikor robbanásszerűen kitörhet egy vulkán a Fülöp-szigeteken

Bármikor robbanásszerűen kitörhet egy vulkán a Fülöp-szigeteken

27 éves korában meghalt a világ legalacsonyabb embere

27 éves korában meghalt a világ legalacsonyabb embere

Egy nappal a békekonferencia előtt törtek ki a harcok Líbiában

Egy nappal a békekonferencia előtt törtek ki a harcok Líbiában

Vajna Tímea: „Az első három hónapban önkívületi állapotban voltam”

Vajna Tímea: „Az első három hónapban önkívületi állapotban voltam”

Neki kellett meghalnia, hogy legyen doppingkontroll a sportban

Neki kellett meghalnia, hogy legyen doppingkontroll a sportban

Meghalt Philipp Tibor, az egykori demokratikus ellenzék tagja

Meghalt Philipp Tibor, az egykori demokratikus ellenzék tagja