szerző:
hvg.hu

Két újabb tizenéves lány került kórházba a Neisseria meningitidis okozta megbetegedés, azaz a fertőző agyhártyagyulladás gyanújával - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A szolgálat szerint a két lány közül csak az egyiknél mutatták ki a kórokozó baktériumot. A mostani esetek az ÁNTSZ szerint nincsenek kapcsolatban azzal a korábbi megbetegedéssel, amelyben szintén egy tizenéves lány halt meg július 17-én.

Július 19-én egy 15 éves lány került kórházba Neisseria meningitidis okozta megbetegedés gyanújával - közölte az ÁNTSZ. A szolgálat szerint "a laboratóriumi vizsgálat igazolta a baktérium kóroki szerepét", a beteg pedig jelenleg kórházi kezelés alatt áll.

Ugyanazon a napon a lány környezetéből szintén Neisseria meningitidis okozta megbetegedés gyanújával került kórházba egy másik, 16 éves beteg. Az ő esetében azonban a C-típusú Neisseria meningitidis baktérium laboratóriumi vizsgálattal nem volt kimutatható - tette hozzá a szolgálat.

Mindkét beteg környezetében megtörténtek a járványügyi vizsgálatok és a velük közeli kapcsolatba került személyek antibiotikus megelőző kezelésben részesültek - írta az ÁNTSZ.

A két fiatal az elmúlt hétvégén rövid időt töltött a Balatonon (Siófok, Szabadifürdő területén), azonban a Zamárdiban megrendezett Balaton Sound fesztiválon az ÁNTSZ szerint nem vettek részt. Az eddigi járványügyi vizsgálatok a július 17-én meghalt lány és a jelenleg kórházi kezelés alatt álló két beteg között járványügyi kapcsolatot nem tártak fel.

A kistarcsai Flór Ferenc Kórház igazgatója csütörtökön erősítette meg, hogy fertőző agyhártyagyulladás miatt halt meg az a lány, aki halála előtt néhány nappal részt vett a Balaton Sound fesztiválon. Némedi Mária akkor azt mondta, nincs ok a pánikra.

Az ÁNTSZ tegnapi közleményében hozzátette, eddig 69 személy kapott kezelést, velük a kedden elhunyt lány közvetlen kapcsolatba került. A szolgálatnál hozzátették, a Balaton Sound összes résztvevőjének előzetes kezelése viszont indokolatlan.

A Facebookon korábban olyan felhívás terjedt el, amely azt tanácsolta, "mindenképp menjenek el a háziorvosukhoz vagy az ÁNTSZ-hez" azok, akik a Balaton Soundon részt vettek. Az ÁNTSZ a közösségi oldalon erre reagálva azt közölte: a felhívás rémhíren alapszik. A hvg.hu-t korábban egy olvasó úgy tájékoztatta, hogy a fesztiválon az terjedt el: valaki meghalt fertőző agyhártya-gyulladásban.

Súlyos, de ritka betegség

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés súlyos, de ritka betegség, az utóbbi időben évente átlagosan 35-40 ilyen esetet jelentettek Magyarországon - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján.

A tapasztalatok szerint a betegség a leggyakrabban a téli-tavaszi hónapokban fordul elő. Az idén januártól március végéig 38, áprilisban három, májusban öt megbetegedés fordult elő. Júniusban és júliusban eddig egy-egy megbetegedésről szerzett tudomást a népegészségügyi szolgálat. A megbetegedések szórványosak voltak, nem volt köztük járványügyi kapcsolat. A megbetegedés két formája az agyhártyagyulladás és a vérmérgezés. A kórokozóval fertőződöttek többsége azonban nem betegszik meg, csak tünetmentesen hordozza egy ideig a baktériumot.

A bakteriális fertőzés lappangási ideje 2-10 nap. Az agyhártyagyulladás tünetei lázzal, levertséggel, fejfájással kezdődnek. Idősebb gyermekeknél, illetve felnőtteknél kezdetben gyakran hányinger, magas láz, fejfájás, levertség jelentkezik, a későbbiekben tarkómerevség, fénykerülés, eszméletvesztés.

Az ÁNTSZ hangsúlyozta, hogy gyanú esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A bakteriális agyhártyagyulladást okozó baktériumok közül a meningococcus nyál útján - köhögéssel, tüsszentéssel, csókolózással - emberről emberre terjedhet, ezért kapta a betegség a megkülönböztető nevét: járványos agyhártyagyulladás.

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés néhány óra vagy egy-két nap alatt fejlődik ki. A korai felismerés a beteg életét mentheti meg - hangsúlyozta az ÁNTSZ, hozzátéve: a betegség hosszú távú megelőzésének a leghatékonyabb módja a védőoltás.

A megbetegedés gyanúja esetén a beteggel szoros kapcsolatban élők a betegség kialakulásának veszélye miatt, a rövid távú megelőzés érdekében antibiotikumot kapnak, amelyet az ÁNTSZ ingyenesen biztosít azoknak, akik számára az indokolt. A beteg közvetlen hozzátartozói gyakran már a kórházban megkapják a megelőző gyógyszeres kezelést. Mindazok számára viszont, akik nem kerültek közvetlen kontaktusba, szoros kapcsolatba a beteggel, a megelőző gyógyszeres kezelés nem szükséges.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A matematikai Nobel első női győztese: Matematikus vagyok, nem női matematikus

A matematikai Nobel első női győztese: Matematikus vagyok, nem női matematikus

Egyenesen a katedrára: Kálmán Olga tanítani fog

Egyenesen a katedrára: Kálmán Olga tanítani fog

Kötelező lesz az új autókban a tolatókamera és az okos sebességszabályozó

Kötelező lesz az új autókban a tolatókamera és az okos sebességszabályozó

Kis videókkal mutatja meg az Apple, amit nem mindenki tudott okosórájáról

Kis videókkal mutatja meg az Apple, amit nem mindenki tudott okosórájáról

Újabb fájdalmas csapás az oltáselleneseknek, elzárja a pénzcsapot a GoFundMe is

Újabb fájdalmas csapás az oltáselleneseknek, elzárja a pénzcsapot a GoFundMe is

Fadarabokkal dobálta meg a barlangot a halálos székelyföldi medvetámadás áldozata

Fadarabokkal dobálta meg a barlangot a halálos székelyföldi medvetámadás áldozata