szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legyenek büszkék a dallasiak a Ewingokra, hiszen hírüket viszi a sorozat? Vagy inkább féljék, mert csak erősítik a sztereotípiákat cowboy-földről?

Texas nagyvárosát, Dallast nyilván a Ewingokkal és a sorozat nyitó képsorával azonosítják a legtöbben. Vagyis olajban tocsogó, tehénpásztorkodó tanyavilágnak képzelik, ahol vagyonos családtagok intrikálnak egymás ellen.

Pedig műveltebb és sokszínűbb a város, mint gondolnánk. Ezért kérte fel a Guardian Neil Lemons szerzőt, hogy vezesse körbe az olvasókat, és mutassa meg, mást is találhatnak a déli állam metropoliszában.

Deep Ellum

Az első állomás a Deep Ellum kerület. Közvetlenül a belváros mellett épült, keletre, és leginkább zenéje miatt emlegetik. Amellett, hogy a blues műfaja sokat köszönhet a környék bárjainak és kocsmáinak, a Trees koncertterem is itt várja a közönségét, ahol nemrélg a Nirvana nőtte ki magát.

©

Aki pedig inkább heavy metal után vágyakozik, rövid sétával eléri a Reno’s Chop Shop bárt. Ahogy az amerikai filmeken látjuk: fa és tégla burkolatú csehó, sok-sok gépparipával és ápolt ősember-frizurás motorossal.

A sörnek azonban nemcsak habja és szaga van, hanem iparművészete is. Akit érdekel, térjen be a a kerület főzdéjébe, a Deep Ellum Brewing Company épületébe, ahol hétvégenként egy-egy nyitott napot tartanak.

©

Oak Cliff

Ez a kerület is blues zenével dicsekszik, októberben 3. alkalommal szerveznek fesztivált. Nem csoda, hogy ennyire büszkék rá, hiszen innen kezdte karrierjét Erykah Badu, Stevie Ray Vaughn és T-Bone Walker. Igaz, Bonnie és Clyde, meg Lee Harvey Oswald is innen érkeztek.

A Bishop Művésznegyedben pedig évről-évre francia napot tartanak, rengeteg vintage Citroennel, palacsintával és bagettel.

Májusban megszervezik a Sörlázadást – idén 150 különböző sört hoztak a környék 50 főzdéjéből.

És ha már a számoknál tartunk: alkalmanként a főutcán megjelenik egy 50 méter hosszú óriásasztal. Körülötte egy időben 100 vendég lakhat jól.

Mindezt persze illik lemozogni. A sportok közül leginkább a harcias amerikai focit kedvelik a déli államban, nosztalgiáznak is a sportóriások után. Szeptembertől néhány veteránt invitálnak meg, hogy edzéseket és látványmeccseket tartsanak a városban.

©

Lakewood

A White Rock Lake mellett elterülő kerület csendesebb, mint a korábban meglátogatott bulinegyedek. Hippik, művészek és családok élnek a környéken, plusz a környék legjobb burgerezőjének szakácsa, aki a CocK and Bull-ban készít óriásszendvicseket.

©

Hát igen, nem egy szép óriásszendvics, de mindenki dicséri. (Különben is: hogy néz ki egy pörkölt? Na ugye. És mégis megesszük.) A honlapot látogatva többnyire koleszterint találunk, ami az amerikai egészségmánia közepette maga a lázadás.

A Lakewood színház amerikai léptékkel régi: 1938 nyílt meg, alkalmi börleszk és komédia előadások férkőznek a nagy közhelyek közé, mint a Rocky Horros Picture Show vagy a Colt & The Old 45’s western show.

Mielőtt azonban a lelkes Amerika-fikázók belelendülnének, hogy milyen műveletlenek a dallasiak (is), íme egy termetes múzeum: The Dallas Museum of Art, gyakran frissülő kiállításokkal Európából és a dél-amerikai kontinensről. Októbertől például a francia plakátművészet őskorával tapétázzák ki falaikat, Toulouse-Lautrecen túllépve helyet szorítanak Alphonse Muchának, és Théophile-Alexandre Steinlinnek is.

Sixth Floor Museum

Amire nem büszke a város, de mégis szembenéz vele: a Kennedy-gyilkosság, amelynek 50. évfordulója hamarosan megérkezik. Az 1963. november 22-én megölt elnök lelövésének helyét a forgalmas közút közepén meg is jelölték egy hatlamas x-szel. A Dealey Plaza, ahol a gyilkosság történt, pedig külön kiállítást szentel az esetnek – megnyitása óta (1989) 6 millió látogatót fogadott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!