Kocsis Andrea
Kocsis Andrea
Tetszett a cikk?

A nagyváradi állomással elkezdődött a Kispál és a Borz tematikus turnéja. Ott voltunk a koncerten, és Lovasi Andrással beszélgettünk a múltról és a jövőbeni tervekről.

Cigifüstös kocsma, majdnem eredeti felállás, régi ismert dalok - minden adott volt ahhoz, hogy 1987-ben érezzük magunkat. Vagy ha nem is akkor, de Lovasi András szerint 1994-ben biztosan.

A 2010-ben feloszlott Kispál és a Borz tavaly jelentette be, hogy 2016-ig minden évben feleleveníti fennállásának egy-egy időszakát a Fishing on Orfű fesztiválon, azt megelőzően pedig határon kívül lép fel. Csütörtökön a nagyváradi Moszkva Kávézóban tényleg visszatért a „Kispál és Borz originál”, azaz Lovasi András, Kispál András és Bräutigam Gábor a Naphoz holddal, a Föld kaland ilyesmi, az Ágy asztal tévé és a Sika kasza léc számaival.

Nem véletlenül esett a választás éppen erre a helyre, mivel olyat kellett keresni, ahol Kispál András nyugodtan láncdohányozhat a szaporodó mozdulatokkal kísért játéka közben. „Pont azért választottuk a Moszkvát, hogy ismerős legyen nekünk és annak a közönségnek, ami annak idején járt koncertekre” – magyarázta Lovasi, aki szerint olyanok is jelen voltak, akiknek ez volt az első Kispál koncertjük. „Mert azt láttam, meglepően sok fiatal volt. Olyanok, akik 87-ben fizikailag sem tudtak volna itt lenni, többek között a lányom” – elemezte Lovasi a nosztalgiakérdést.  Azzal kapcsolatban, hogy puszta nosztalgia vagy valami új kezdete-e ez a koncert, Lovasi azt mondta: „Most is vannak új számok. De előbbre kellett hoznunk a felkészülést, így a Kiscsillag lemez után, és sok más egyébbel együtt egy picit elkapkodott lett volna, ha most előjövünk egy-két dallal. Igaz, van pár újrahangszerelt szám, de inkább megpróbáljuk vissza hozni az eredeti hangzást.”

©

Ózdi Rezső ezen a koncerten nem volt jelen, de Orfűn és a felvidéki koncerten feltűnik majd a négy hatos blokk egyikében. Viszont a zenekar billentyűse, Dióssy D. Ákos ezúttal a keverőpultnál állt. Mint mondta, habár nosztalgikus az érzés, nem sajnálja, hogy nem játszik most, hiszen így talán fontosabb munkát végez. Megsúgta, hogy az elkövetkező években egyébként ő is visszatér.

„Nem az a cél, hogy mindenkit felvonultassunk, aki valaha játszott a Kispálban, hanem hogy egy jó műsort csináljunk” – mondta Lovasi. „Számunkra inkább ez a kihívás, hisz az utolsó években már best of Kispált játszottunk a koncerteken.”

„Amióta megvolt a búcsúkoncert, tudtuk, hogy jövünk. Arra azért nem mentünk el, mert biztosak voltunk benne, hogy visszatérnek – mondták a Budapestről és Debrecenből érkezett fiatalok. Nem csak ők voltak célirányosan érkezett turisták. Nagyváradon eltévedve az első ember, akitől útbaigazítást kértünk, egyből azt kérdezte: „A Kispálra jöttetek?”.

A szecessziós házak közötti romkocsma igazán barátságosan fogadta a Kispál rajongókat, tényleg kifizetődő ötlet volt az egészet elölről kezdeni, lehántva a sportcsarnokos profizmus hidegségét a koncertekről. Persze, nem mindenki volt Kispál-zarándok, sokan voltak olyanok, akik csak egy jót akartak bulizni. „Ez tényleg egy olyan koncert volt, ahova csak a legelszántabbak jöttek, ezért ez egy olyan közönség volt, ami előtt öröm játszani, szinte mindenki tudta a számokat” – mondta.

©

A teremben az Újra itt van című stílusidegen, azonban adekvát nótával várták a zenekar tagjait a kezdés előtt. Volt időm visszaemlékezni arra, amikor még az egyetem előtt úgy éreztem, minden élethelyzetre rímel egy Kispál-szám, és sosem árt, ha van egy Kispál daloskönyv az ember táskájában. Varga Livius jegyezte meg egy interjúban, milyen inspirálóan hatott rá és zenéjére a Tejjel kifli következő sora: „lenyeltem egy két forintost, hogy telefonáljak a magányomba”.  Ahogy Kispál András leült, a közönség már kiabálta, hogy a Tejjel kifli következik. Igaz, az összhang nem minden esetben volt ilyen, egy férfi például a Mennyország turistot követelte.

„Úgy van összerakva a koncepció, hogy ez az öt-hat dal egymást segítse” – mesélte a dalok sorrendjéről Lovasi. A Kicsit feldob, az Őrjárat és a Napos oldal a szokásos módon összekötve hangzott el, az autózás tematikus blokkot képezett a számok között. De rajta voltunk a következő buszon, daloltunk a teázáshoz, és végül Jutka is átúszott a folyón. Az énekes viccesen aktualizálta a nosztalgia kérdést is: a hatvanas évek vége helyett ezúttal a kilencvenes éveket sírta vissza. Lovasi András azt is elárulta, hogy több számot olyan régen nem játszottak, hogy maguk se voltak biztosak benne, hogy menni fog, például a Bujtogató vagy a Rezervátum.

„Reméljük, hogy jövőre összejön egy hosszabb nyugat-európai turné. Ami akkor kimaradt, azt most bepótoljuk egy picit” – mesélte Lovasi András hozzátéve, „azóta se tudjuk, hogy ez a Kispál dolog pontosan mitől működött, de azt látjuk, hogy bizonyos mértékben most is működik”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket

Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket

Az önkormányzatok sem tudják, nyitva maradnak-e a bölcsődék

Az önkormányzatok sem tudják, nyitva maradnak-e a bölcsődék

Nézzen rá a mobiljára, mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

Nézzen rá a mobiljára, mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata