szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kötnénk fogadásokat, ki, hány nyelven bírja azt az egyszerű s nagyszerű szót, hogy egészségedre. De biztosak vagyunk benne, hogy legalább ennyit bármelyik országba utazva, megtanulunk. Aztán már csak koccintanunk kell tudni. Az sem mindegy, hogy mivel.

 Ha tiszteljük a vendéglátóink hagyományait, akkor minket is tisztelni fognak. S lássuk be, a barátságok bizony sokszor koccintgatás közben születnek.

1. Ha Görögországban járunk, csak alkohollal koccintsunk

Görögországban, ha a vendéglátó egészségére ürítjük poharunkat, nem finnyáskodhatunk vízzel, üdítővel, de még alkoholmentes sörrel sem. A görög babona szerint ugyanis alkoholmentes itallal koccintani balszerencsét hoz. Antialkoholisták inkább fel se emeljék a poharukat.

2. Oroszországban felejtsük el a vodkás koktélokat

Az oroszok mindig tisztán isszák a nemzeti italukat, ezért ha náluk járunk, mondjunk le kedvenc vodka alapú koktéljainkról. Erősítsük meg magunkat és igyuk mi is tisztán a vodkát. Elutasítani a felkínált italt sértés, de tényleg edzésben kell lennünk, mert a helyiek diktálják az iramot... Igaz, a zakuszkák - falatkák - ott roskadoznak az asztalon. S még az is előfordulhat, hogy betartják a mondást,  mi szerint "tószt nélkül inni részegeskedés, de tószttal inni, becsületes munka". 

AFP / Ria Novosti / Vitaliy Belosuov

3. Olaszországban ne igyunk fröccsöt

Az olaszok az étkezéseikhez vagy bort vagy vizet isznak, a kettőt nem keverik, a bort nem nyomják föl szódával. S ne tessék az Aperol spriccre hivatkozni, mert az már egy más műfaj. Ha jó pontot akarunk szerezni olasz barátainknál, akkor marad a pohár vörösbor a spagettink mellé. Borválasztásnál arra is figyeljünk, hogy véletlenül se francia bort kérjünk.

4. Csehországban szemtől szembe

Koccintáskor a cseheknél illik egymás szemébe nézni (nálunk is). S ők még azzal is riogatnak, hogy rossz lesz a szerelmi életünk, ha kerüljük a szemkontaktust. Inkább ne kockáztassunk...

5. A hollandok és a whisky

A hollandok szeretik a kihívásokat, és bírják is a piát. Ha whisky-ről van szó, még egy csavart is tesznek a dologba. Kezeiket hátrakulcsolják, a pohárra buknak és egy ügyes mozdulattal gurítják le a röviditalt. Ha bevállalósak vagyunk, ihatjuk mi is holland módra, és utána még követve a szokásaikat, le is öblíthetjük  egy korsó hideg sörrel. A söröskorsóra nem vonatkozik a „kéz nélkül" szabály. 

netpincer

6. Egyiptomban nincs önkiszolgálás     

Az egyiptomi szokás szerint illendő megvárni, míg más tölt kiürült poharunkba. Viszonzásul mi is ügyeljünk arra, hogy barátaink pohara mindig tele legyen, ha szükséges. 

7. Kínában egy húzásra  

A kínaiak húzóra isznak, vagyis nem kóstolgatnak, kortyolgatnak. Igaz, utána a poharat lefelé fordítva teszik az asztalra. Szerencsére ez az íratlan szabály csak az első italra vonatkozik.

8.  A törökök és az oroszlántej

   Az ország nem hivatalos nemzeti itala a raki, egy különleges 40-50% alkoholtartalmú, ánizsmaggal ízesített törköly- vagy gyümölcspárlat. Az ital víz hozzáadásakor tejfehér lesz, ezért a rakit a törökök aslan sütü-nek is nevezik, melynek jelentése „oroszlántej”. Ebből mindig annyit illik rendelni, ahányan az asztalnál ülnek.

Mindezt a mellékelt infografikában is megtaláljuk a szemléltető netes portál jóvoltából. Sőt, az ábrák között még egy magyar vonatkozásút is találunk. Ünnepélytelenül kijelentjük, hogy ezt azért nem "zenésítettük" meg, mert nem értünk vele egyet. Megbízható sörforrásokból tudjuk, hogy már nem aktuális a sörrel nem koccintunk dolog...se Haynauval, se nélküle.  

 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!