szerző:
hvg.hu

Max Richter brit zeneszerző Tökéletes alvás címmel komponált nyolcórás altató lemezt az alvászavarokkal küzdőknek. A klasszikus zenei album főként vonós darabokat, kellemes, könnyed zongoraszólókat és néhány szöveg nélküli vokált tartalmaz. Az altató zene egy szolgáltatás, amire elő lehet fizetni, de ősszel nyolcórás alvókoncert is lesz belőle Berlinben.

A darab lényegében nem más, mint egy audio nyugtató. A zeneszerző műve megalkotásában figyelembe vette azokat a pszichológiai kutatásokat, amelyek bebizonyították a klasszikus zene alvásra gyakorolt előnyös hatását. Például egy 2005-ben készült kutatás azt bizonyította, hogy sokkal jobban aludtak a nyugdíjasok, akik lefekvés előtt 45 perccel klasszikus zenét hallgattak. Egy másik kutatásban összehasonlították, hogy a hangoskönyvek vagy a klasszikus zene javítja-e az alvásminőséget. Míg az előbbiek semmiben sem javították az alvást, addig az utóbbi sokat segített.

Richter azt tervezi, hogy az ősz folyamán zenekarával Berlinben eljátssza a nyolcórás lemezt. A rendhagyó pizsamakoncert éjfélkor fog kezdődni, és reggel 8-ig tart. Az előadás során a zenekar a terem közepén fog játszani, körülöttük pedig négy-ötszáz ágyon lehet pihenni, aludni. Addig is ízelítőnek itt egy háromperces részlet a gigantikus altató darabból Álom 13 címmel, amit azonban érdemes lefekvés előtt meghallgatni, mert mi majdnem álomba merültünk tőle a klaviatúra előtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!