szerző:
hvg.hu

Megszavaztatta az általános iskolai tanítókat a Tanítanionline.hu szakmai portál, többek között arról, hogy szerintük az első két évfolyamon mennyi lehetne a tanórákra és a házi feladatokra fordítható maximális idő. A tanárok jelentős többsége szerint túl nagy terheket ró a mai kisdiákokra az iskolarendszer, amely a tanárokkal szemben is irreális elvárásokat támaszt.

„Közös nevezők nélkül mi, tanítók, egy szakma képviselőiként csak jelentéktelenek és kiszolgáltatottak maradhatunk, annak ellenére, hogy jól tudjuk, épp mi vagyunk azok, akik hosszú időre, akár végérvényesen befolyásolhatjuk gyermekeink sorsát. Mi vagyunk azok, akik a tanuláshoz, ismeretszerzéshez való viszonyukat, a különböző tevékenységek iránti érdeklődésüket és önbizalmukat alapvetően meghatározzuk” – írják a felmérést közzétevő szakmai, Tanítanionline.hu portálon.

Válaszolva a felmérés kérdéseire, hogy az az első és a második általános iskolai évfolyamon mennyi lehetne a tanórai munkára és házi feladat elkészítésére együttesen fordítandó idő, a tanítók fele azt nyilatkozta, hogy maximum három-négy óra, 41 százalékuk szerint 4-5 óra lenne megengedhető. A tanítók az első két évfolyamos kisdiákok heti tanítási óráinak számát összességében szinte kivétel nélkül soknak gondolják.

Mindössze 16 százalékuk tartja úgy, hogy a kisebb osztálylétszám hatékonyabbá tenné a munkáját, azonban 78 százalékuk szerint a hatékonyságot jelentősen fokozná, ha kevesebb lenne a kötelező óraszám, és több idejük lenne tanóráik előkészítésére. A tanórák legnagyobb kihívásának az egyéni tanulási szükségletekhez alkalmazkodó, differenciált tanulásszervezést tartják, mert a tanterv nem ad elég időt és lehetőséget a diákok egyéni tanulási tempójának figyelembe vételére.

„Az én gyerekemet ugyan nem teszi tönkre a Klik!”

A magyar iskola egyre kevésbé veszi tudomásul, hogy az elsőbe került gyerekek még most is inkább óvodások, mintsem a tananyag bebiflázására felkészült iskolások. Ahol komolyan gondolják az egész napos iskolát, ott van idő mesére, mozgásra, ismerkedésre, a szorongás csökkentésére, de a legtöbb helyen napi 5-6 órát darálnak le délelőtt az elsősöknek. Egy valami azonban szinte mindenütt ugyanaz: a szülőknek mélyen a pénztárcájukba kellett nyúlniuk szeptember elején. Túlterhelt kisdiákok, anyagi csődöt jelentő tanévkezdés – két hete indult a tanév.


Cikkünk a témában itt olvasható>>

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Lézerfegyver és elfoghatatlan robotrepülő - bevetésre kész Putyin szuperarzenálja

Lézerfegyver és elfoghatatlan robotrepülő - bevetésre kész Putyin szuperarzenálja

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után