szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszavaztatta az általános iskolai tanítókat a Tanítanionline.hu szakmai portál, többek között arról, hogy szerintük az első két évfolyamon mennyi lehetne a tanórákra és a házi feladatokra fordítható maximális idő. A tanárok jelentős többsége szerint túl nagy terheket ró a mai kisdiákokra az iskolarendszer, amely a tanárokkal szemben is irreális elvárásokat támaszt.

„Közös nevezők nélkül mi, tanítók, egy szakma képviselőiként csak jelentéktelenek és kiszolgáltatottak maradhatunk, annak ellenére, hogy jól tudjuk, épp mi vagyunk azok, akik hosszú időre, akár végérvényesen befolyásolhatjuk gyermekeink sorsát. Mi vagyunk azok, akik a tanuláshoz, ismeretszerzéshez való viszonyukat, a különböző tevékenységek iránti érdeklődésüket és önbizalmukat alapvetően meghatározzuk” – írják a felmérést közzétevő szakmai, Tanítanionline.hu portálon.

Válaszolva a felmérés kérdéseire, hogy az az első és a második általános iskolai évfolyamon mennyi lehetne a tanórai munkára és házi feladat elkészítésére együttesen fordítandó idő, a tanítók fele azt nyilatkozta, hogy maximum három-négy óra, 41 százalékuk szerint 4-5 óra lenne megengedhető. A tanítók az első két évfolyamos kisdiákok heti tanítási óráinak számát összességében szinte kivétel nélkül soknak gondolják.

Mindössze 16 százalékuk tartja úgy, hogy a kisebb osztálylétszám hatékonyabbá tenné a munkáját, azonban 78 százalékuk szerint a hatékonyságot jelentősen fokozná, ha kevesebb lenne a kötelező óraszám, és több idejük lenne tanóráik előkészítésére. A tanórák legnagyobb kihívásának az egyéni tanulási szükségletekhez alkalmazkodó, differenciált tanulásszervezést tartják, mert a tanterv nem ad elég időt és lehetőséget a diákok egyéni tanulási tempójának figyelembe vételére.

„Az én gyerekemet ugyan nem teszi tönkre a Klik!”

A magyar iskola egyre kevésbé veszi tudomásul, hogy az elsőbe került gyerekek még most is inkább óvodások, mintsem a tananyag bebiflázására felkészült iskolások. Ahol komolyan gondolják az egész napos iskolát, ott van idő mesére, mozgásra, ismerkedésre, a szorongás csökkentésére, de a legtöbb helyen napi 5-6 órát darálnak le délelőtt az elsősöknek. Egy valami azonban szinte mindenütt ugyanaz: a szülőknek mélyen a pénztárcájukba kellett nyúlniuk szeptember elején. Túlterhelt kisdiákok, anyagi csődöt jelentő tanévkezdés – két hete indult a tanév.


Cikkünk a témában itt olvasható>>

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!