szerző:
hvg.hu

A magyar tanárok több mint egyharmada túl van az ötvenen, közel ötöde 55 évnél is idősebb. A Nemzetközi Pedagógus Nap alkalmából jelent meg néhány Eurostat-adat.

Nem meglepetés, hogy a pedagógus-hivatás erősen elnőiesedett, így van ez az Európai Unió minden országában, így hazánkban is. 2013-ban összesen 8,3 millióan dolgoztak az unióban pedagógusként, ebből 5,8 millió volt nő. Az elnőiesedés az alsóbb oktatási szakaszokban a legerősebb: az óvodai nevelésben mindössze 5 százalék férfi dolgozott, az alapiskolákban 15 százalék. Ugyanakkor a felsőoktatásban megfordul a nemek aránya, ott közel 60 százalék volt a férfi - olvasható ki a tanulmányból.

A magyar pedagógusok 75,7 százaléka volt nő 2013-ban, az iskola előtti nevelésben gyakorlatilag csak nők dolgoztak (99,7 százalék), általános iskolákban 95,6 százalék, középfokon 69,2 százalék volt a gyengébb nem aránya. Az egyetemeken, főiskolákon azonban nálunk is férfiuralom van, ezen a szinten mindössze 38,8 százalék nő dolgozott két éve.

Képünk illusztráció
©

Ami ennél sokkal fontosabb, és amelyre az oktatáspolitikusoknak sürgős választ kellene adnia az a pálya elöregedése. Az uniós tanárok mindössze 10 százaléka 30 év alatti, ugyanakkor 36 százaléka 50 év feletti. Főleg a közép- és felsőfokon sok a nyugdíjkor előtt álló pedagógus. Ez az arány Olaszországban több mint 60 százalék, Bulgáriában közel 50 százalék, de a balti államokban, Svédországban, és Görögországban is több mint 40 százalék.

Magyarország nem áll ilyen rosszul, de a 36,2 százalék is elég aggasztó adat (tekintve, hogy a bemenet, a friss diplomás tanárok száma korántsem pótolja a nyugdíjba készülőkét, különösen „vészhelyzet” van már most is a természettudományok területén). Az óvodapedagógusoknál 38,1 százalék, az általános iskolai tanároknál 34 százalék, a középiskolaiaknál 35,3 százalék ez az arány, az egyetemi oktatóknak több mint 40 százaléka 50 évnél idősebb.


A tanártársadalom közel 20 százaléka 55 évesnél, 4 százaléka 60 évesnél is idősebb Magyarországon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rejtélyes Microsoft-üzenet: érdemes figyelnie, ha van OneDrive tárhelye

Rejtélyes Microsoft-üzenet: érdemes figyelnie, ha van OneDrive tárhelye

Egyre több magyar számít szegénynek, pedig dolgozik

Egyre több magyar számít szegénynek, pedig dolgozik

2020 után egyedi elbírálás alapján dönthetik el, hogy ki vállalhat munkát a briteknél és ki nem

2020 után egyedi elbírálás alapján dönthetik el, hogy ki vállalhat munkát a briteknél és ki nem

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Sárga mellényes "taxisblokád", egy halottal

Sárga mellényes "taxisblokád", egy halottal

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

Manfred Weber nem lesz CSU elnök