Tetszett a cikk?

Lieb Mihály, Brand Mihály – mondanak ezek a nevek valamit az olvasónak? Pedig felismerhetik bennük az ikonikus festőt, Munkácsy Mihályt, aki bejárta a nagyvilágot vagy Mosonyi Mihályt, a magyar nyelvű zenei sajtó egyik megteremtőjét. A két Mihályt – meglehet, személyesen nem találkoztak – Liszt Ferenc személye köti össze. Az egyiknek barátja és több ízben vendége, a másiknak „elvtársa” volt, a Nemzeti Zenede fejlesztése, a Zeneakadémia alapítása mindkettőjük számára fontos kérdésnél is több volt.

Mosonyi - Brand - Mihály a történelmi Magyarország nyugati csücskében született, akárcsak Liszt. Pozsonyban tanult, arisztokrata famíliák támogatásával, ahogy Liszt és sok más nagyszerű zeneszerző. 1860-ban megalapította a Zenészeti Lapokat, az első magyar nyelvű zenei folyóiratot. Ettől kezdve rendszeresen részt vett sajtóvitákban.  Operái, illetve operakísérletei jó librettó és biztos kezű színházi dramaturg hiányában, nem voltak sikeresek. Kórusműveit a polgári dalárdák viszont nagyon szívesen énekelték, dalai is gyakran felcsendültek. Zenekari darabjait a németes iskolázottság és Schumann, Mendelssohn, Beethoven hatása jellemzi. Eklektikus stílust tükröz egyik legsikerültebb alkotása, az e-moll zongoraverseny is, amely három, egymást megszakítás nélkül követő tételből áll.

Magyar Valentin
©

A mintegy háromnegyedórás, monumentális versenymű tolmácsolása komoly állóképességet és rendkívüli odaadást kíván. Az áprilisi 8-i koncerten Magyar Valentin ül a zongorához a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében. A Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató programban feltűnt fiatalembert három évvel ezelőtt ismerte meg a szélesebb nyilvánosság. Romantikus alkat vagyok - állítja magáról az első éves zeneakadémista. Kiváló tanárokkal dolgozik: Eckhardt Gábor és Hargitai Imre után idén Némethy Attila és Szokolay Balázs oktatja. Mosonyi Mihály e-moll zongoraversenyéről úgy fogalmaz: „Liszt Ferenc kortársa volt és romantikus korban élt, muzsikája mégis a klasszikát idézi.”
Nem először lép pódiumra az Anima Musicae Kamarazenekarral. Csaknem két évvel ezelőtt Mozart d-moll zongoraversenyét adták elő a Zeneakadémia nagytermében. Igazán szép élmény volt – idézi fel az este hangulatát.
Az esten elhangzik Mosonyi c-moll vonóshatosának kamarazenekari változata. A műsor házigazdája Scholcz Péter karnagy, zenetörténész, aki rávilágít a mai koncertéletben méltatlanul háttérben tartott 150 éve elhunyt alkotó értékeire.

Mosonyi Mihály és felesége, Weber Paulina - Weber Henrik festménye

További információk