Tetszett a cikk?

Alig több mint egy éve, hogy megjelent az első magyar gyártású vegán krémlikőr, de már Londonban és New Yorkban is rangos szakmai díjakkal jutalmazták. Egy említésre méltó sikertörténet Tokaj-Hegyaljáról.

A hazai krémlikőrgyártás élén járó Tokaj Spiritet talán már senkinek sem kell bemutatni: az idén tizedik születésnapját ünneplő vállalat szó szerint ontja magából az újabbnál újabb likőrkülönlegességeket, melyek közül egyet-egyet talán már mindannyian kóstoltunk – Szerelmi Bájital, Kókuszkocka-, Zserbó-, Sütőtök- és Gesztenye krémlikőr – hogy néhányat említsünk a már 20 tételt számláló portfolióból, melyek közt a legsikeresebbek már több országban is kaphatók.

A 2020 őszén debütált Vegán Kókusz & Mandula krémlikőr igazi kuriózum: a hazai gyártók sorában a Tokaj Spirit csapata az első, aki a világszerte egyre dominánsabb vegán fogyasztói trendet a magyar krémlikőrpiacra is behozta. Nem volt egyszerű dolguk, hiszen a krémlikőrök alapját és krémes textúráját pont a tej és tejszín, valamint tojás (lsd. tojáslikőr) adják. Újításuk a globális színtéren is említésre méltó: hasonló termékből világviszonylatban is mindössze pár darab létezik.

A vegán fejlesztés ötlete már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a Tokaj Spirit háza táján: a gyártásszervezésbe a V-Label nemzetközi vegán szervezet hazai képviseletét is bevonták, a receptfejlesztés 2018-ban, hosszas technológiai egyeztetést követően indult meg. Megadták a módját: a procedúrába tucatnyi vegán fogyasztót vontak be, akik a rendszeres kóstolásokat követően saját hozzászólásaikkal, javaslataikkal alakították az ital ízvilágát, mondván: ha már nekik szóló termék van készülőben, az legyen a saját szájuk íze szerint. És milyen igazuk volt! A krémesen sűrű finomság alapját kókuszolaj adja, a domináns kókusz ízt csipetnyi mandulával ellensúlyozták. Tökéletes desszertital jégre töltve, de koktélalapnak is kiváló. Szeretettel ajánlják glutén-, tej- és laktózérzékenyek, vegetáriánus és vegán fogyasztók számára éppúgy, mint a minőségi italok szerelmeseinek.

A szakmai sikerek sem várattak magukra sokáig: 2021 tavaszán a Londonban rendezett European Spirits Challenge 2021 nemzetközi versenyen aranyéremmel jutalmazták a magyar fejlesztést (a megmérettetésre a CNN úgy hivatkozik, mint a „világ legbefolyásosabb italversenye”), majd nyáron, a New Yorkban rendezett Ultimate Spirits Challenge 2021 versenyen „Excellent, Highly recommended”, azaz „Kiváló, nagyon ajánlott” titulust ért el, miután 91 pontot szerzett a maximális 100-ból. Mindkét versenyen vaktesztelés útján történt az értékelés, a döntőbírák nemzetközileg elismert italpiaci szakemberek. A likőr megjelenését még egy elismert amerikai dairy-free szaklap is hírül adta, hosszasan méltatva és dicsérve annak ízvilágát.

A Vegán Kókusz- és Mandula krémlikőr házhoz rendelhető innen, továbbá visszatérő ajánlat a legnagyobb hazai áruházláncok választékában is: legközelebb január 17-től lesz újra országszerte elérhető, a további megjelenésekről pedig a Tokaj Spirit weboldalán és közösségi felületein adnak hírt.