
Az első magyar vegán krémlikőr: Már hivatalosan is „kiváló”!
Alig több mint egy éve, hogy megjelent az első magyar gyártású vegán krémlikőr, de már Londonban és New Yorkban is rangos szakmai díjakkal jutalmazták. Egy említésre méltó sikertörténet Tokaj-Hegyaljáról.
A hazai krémlikőrgyártás élén járó Tokaj Spiritet talán már senkinek sem kell bemutatni: az idén tizedik születésnapját ünneplő vállalat szó szerint ontja magából az újabbnál újabb likőrkülönlegességeket, melyek közül egyet-egyet talán már mindannyian kóstoltunk – Szerelmi Bájital, Kókuszkocka-, Zserbó-, Sütőtök- és Gesztenye krémlikőr – hogy néhányat említsünk a már 20 tételt számláló portfolióból, melyek közt a legsikeresebbek már több országban is kaphatók.

A 2020 őszén debütált Vegán Kókusz & Mandula krémlikőr igazi kuriózum: a hazai gyártók sorában a Tokaj Spirit csapata az első, aki a világszerte egyre dominánsabb vegán fogyasztói trendet a magyar krémlikőrpiacra is behozta. Nem volt egyszerű dolguk, hiszen a krémlikőrök alapját és krémes textúráját pont a tej és tejszín, valamint tojás (lsd. tojáslikőr) adják. Újításuk a globális színtéren is említésre méltó: hasonló termékből világviszonylatban is mindössze pár darab létezik.
A vegán fejlesztés ötlete már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a Tokaj Spirit háza táján: a gyártásszervezésbe a V-Label nemzetközi vegán szervezet hazai képviseletét is bevonták, a receptfejlesztés 2018-ban, hosszas technológiai egyeztetést követően indult meg. Megadták a módját: a procedúrába tucatnyi vegán fogyasztót vontak be, akik a rendszeres kóstolásokat követően saját hozzászólásaikkal, javaslataikkal alakították az ital ízvilágát, mondván: ha már nekik szóló termék van készülőben, az legyen a saját szájuk íze szerint. És milyen igazuk volt! A krémesen sűrű finomság alapját kókuszolaj adja, a domináns kókusz ízt csipetnyi mandulával ellensúlyozták. Tökéletes desszertital jégre töltve, de koktélalapnak is kiváló. Szeretettel ajánlják glutén-, tej- és laktózérzékenyek, vegetáriánus és vegán fogyasztók számára éppúgy, mint a minőségi italok szerelmeseinek.

A szakmai sikerek sem várattak magukra sokáig: 2021 tavaszán a Londonban rendezett European Spirits Challenge 2021 nemzetközi versenyen aranyéremmel jutalmazták a magyar fejlesztést (a megmérettetésre a CNN úgy hivatkozik, mint a „világ legbefolyásosabb italversenye”), majd nyáron, a New Yorkban rendezett Ultimate Spirits Challenge 2021 versenyen „Excellent, Highly recommended”, azaz „Kiváló, nagyon ajánlott” titulust ért el, miután 91 pontot szerzett a maximális 100-ból. Mindkét versenyen vaktesztelés útján történt az értékelés, a döntőbírák nemzetközileg elismert italpiaci szakemberek. A likőr megjelenését még egy elismert amerikai dairy-free szaklap is hírül adta, hosszasan méltatva és dicsérve annak ízvilágát.
A Vegán Kókusz- és Mandula krémlikőr házhoz rendelhető innen, továbbá visszatérő ajánlat a legnagyobb hazai áruházláncok választékában is: legközelebb január 17-től lesz újra országszerte elérhető, a további megjelenésekről pedig a Tokaj Spirit weboldalán és közösségi felületein adnak hírt.
