HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A testi és a mentális kifáradás jelei már októberben megmutatkozhatnak a kisiskolásokon. Deliága Éva gyermekpszichológus írása arról, miért és hogyan segít az egy hét együttlét.

Egy anyuka fogalmazott egyszer úgy az őszi szünetről, mint egy falat kenyérről: a pszichológia tanácsadáson arról számolt be, mennyire nehezen kel fel másodikos kislánya reggelente, néha pityereg, mikor iskolába kell menni, és délutánonként elutasítja a házifeladat-írást, csak a játék érdekli.

A szigorú időbeosztástól, a korai lefekvéstől, a hajnali keléstől jó egy kicsit a szülőnek is megszabadulnia, lehet végre egy picit lazítani. Sajnos a felnőttek munkahelye még mindig nem értékeli a gyerekek és a szülők egyhetes pihenőidejét, így nem tud teljes egészében családi vakáció lenni az őszi szünet. Pedig a feltöltődésre óriási szüksége van a kisiskolásnak, nézzük, miért.

  1. Mert a gyerekek számára a tanévkezdést követő körülbelül két hónap nagyon fárasztó, energiatartalékaik kimerülnek.
  2. Mert a kimerülés miatt ilyenkor jellemzőbbek a testi megbetegedések, többek között a felső légúti panaszok. De megszaporodnak az olyan pszichológiai tünetek is, mint a dac, az ellenállás, a sírósság, nyűgösség.
  3. Az alsós gyerekek nagyon játékosak, sokszor fáradékonyak, figyelmük ingadozó és terhelhetőségük limitált. Egy hét pihenés után jobban tudnak majd figyelni, koncentrálni az iskolában.
  4. Mert iskolaidőben bizony összejön egy nagy adag alváshiány, hiszen a legtöbb gyereket kelteni kell reggelente, nem biztos, hogy ennek bepótlására elég a hétvége. Olyankor ugyanis a gyerekek képesek ugyanolyan korán felkelni, mint hétköznap szoktak, hiszen a szervezetük nem tud átállni egy-két nap alatt. A fizikai fáradtság könnyen vezethet ingerlékenységhez, csökkent alkalmazkodóképességhez, gyakori hangulatingadozásokhoz. Ezeken segíthet a több alvás, kikapcsolódás.
  5. Jól fog jönni az egy hét alkalmazkodásmentesség. Hiszen iskolaidőben napi nyolc órát, a hét öt napján egyfolytában csak alkalmazkodnak a gyerekek. Korán kelni, a nehéz táskát cipelni, 45 percet egyfolytában ülni, minden órán koncentrálni, csöndben maradni, vagy éppen instrukcióra feladatot teljesíteni, mind-mind alkalmazkodást kíván.
  6. Mert az alsós gyerekeknek még lételeme a mozgás, a szabad levegőn töltött strukturálatlan játék. Ebből iskolaidőben sajnos csak nagyon kevés jut.
  7. A hétköznapokra a sietés, kapkodás is jellemző a megfelelési kényszer és a szigorú időbeosztás mellett. Ebből is jó és hasznos kiszabadulni, ha csak egy hétre is.


Ezért az őszi szünetet érdemes teljes egészében a pihenésnek, kikapcsolódásnak, a szabad levegőn történő játéknak, családi programoknak szentelni. Ilyenkor lehet töltekezni azokból a dolgokból, amelyekre év közben, suli időben kevés idő jut. Lehet tovább lustálkodni reggelente, nem kell olyan korán lefeküdni, többet lehet együtt a család, és el lehet felejteni a reggeli fejvesztve rohanást. Töltekezzenek mindabból, amiből hiánya gyűlt fel a gyermeknek! Közös társasjátékozás, kötetlen napi beosztás, bicózás, rollerezés.

Mikor újra vissza kell ülni az iskolapadba, ezek a családi élmények fognak majd abban segíteni, hogy újult energiákkal alkalmazkodjanak tovább a gyerekek, egészen a következő iskolaszünetig.

Fizessen elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

Deliága Éva gyermekpszichológus honlapját itt, Facebook-oldalát pedig itt találja.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!