HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Hogyan segíthet a szülő, hogy gyermeke ráhangolódjon az iskolára? Mit tegyen, és ne tegyen, hogy a gyerek feszültségmentesen élje meg a váltást? Deliága Éva gyermekpszichológus javaslatai iskolakezdéshez.

Amit nem érdemes:

  • Sztorikkal traktálni a gyereket, hogy bezzeg a mi időnkben... Az olyan történetek, melyeknek az a kicsengése, hogy apa vagy anya mennyire unta vagy utálta az iskolát, mennyire gonoszak voltak a tanárok, és semmi hasznosat nem lehetett ott tanulni – a humoros csattanón való kuncogáson kívül – azt eredményezhetik, hogy a gyermek negatívan néz iskolakezdés elébe.
  • Ne gondolja a szülő, hogy a gyermeke ugyanolyan lesz, mint ő. Lehet nagy a külső vagy akár a belső hasonlóság, de más korban, más közegben, más iskolában egészen más kimenetelre lehet számítani. Ahogy az sem biztos, hogy jó eszű gyereke egyből a tanító néni kedvence lesz, ugyanúgy azt sem lehet borítékolni, hogy a mozgékony gyermek lesz majd az osztály rosszasága.
  • A szülő lehetőleg ne éreztesse a gyermekkel a saját szorongását. Ne osszuk meg vele az aggodalmainkat, hogy milyen sok pénzbe kerül majd minden felszerelést beszerezni, és hogy lesz időnk a munka mellett tanulni vele, vagy hogyan tudunk majd reggel időben felkelni. Bár ezek a nyomasztó gondolatok majdnem minden szülőt érintenek, elég a gyereknek a saját dolgaival foglalkoznia, nem tesz jót neki, ha ilyen mértékben belelát a felnőttek problémáiba.
  • Ne kezeljük éles váltásként az iskoláskort. Ne mondjunk olyanokat, hogy „Majd meglátod, hogy a sok tanulástól nem is lesz időd játszani.” Az elsősök iskolássá válása fokozatosan történik meg, az első évben majdnem pont ugyanakkora mozgásigény és játékosság, fáradékonyság jellemzi a hat-hét éveseket, mint ovis korukban.
Más korban, más közegben, más iskolában
©

És amit igen:

  • Az évkezdésre örömmel, az időt jól beosztva közösen készülhetünk. A gyermeknek izgalmas, hogy iskolai eszközöket, felszereléseket vásárolunk. Szerencsés, ha ezt együtt tesszük meg, így a gyermek kiválaszthatja a neki tetsző dolgokat. A sok új holmi kipróbálására gondolva kíváncsiságot és örömöt élhet át, mely segít átlendülni az esetleges izguláson.
  • A gyermek fizikai környezetét is érdemes már az iskolás léthez szabni. A szoba átrendezése, a nagyfiús/nagylányos dekoráció, az íróasztal, lámpa, szék kiválasztása szintén jelezheti egy új korszak kezdetét, amellett, hogy megteremti a tanulás praktikus tárgyi feltételeit is.
  • A gyermek szorongását enyhítheti, ha az ismeretlent próbáljuk testközelbe hozni, kézzelfoghatóvá tenni. Segíthet, ha elsétálunk az iskola felé, ha felvesszük a kapcsolatot a leendő osztálytársakkal, vagy ha az iskola honlapját böngészve tájékozódunk.
  • Érdemes a gyermek kérdéseire reagálni, nem pedig őt megterhelve traktálni az iskolával kapcsolatos dolgokról. Kérdései jelzik, hogy éppen mi foglalkoztatja, ezekre válaszolva enyhíthetjük a gyermek természetes izgalmát, szorongását.

  • A szülő mutassa ki, hogy büszke gyermekére. Az iskoláról, mint örömteli, jó dologról beszélve elérheti, hogy a gyermek ne féljen, hanem inkább kíváncsisággal vegyes izgalommal várja a tanévet.

Még így is előfordulhat, hogy feszültség övezi az évkezdést. A mély vízbe ugorva, vagyis a tanév elkezdődésével – mikor úgyis mindenre fény derül –, ezek a szorongások jórészt maguktól elillannak.

Deliága Éva gyermekpszichológus honlapját itt, Facebook oldalát pedig itt találja.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely az egymásra hatással, befolyásolással, manipulálással foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Hogyan küzdjünk meg az élet nehézségeivel? című könyvet. Aktuális lapszámunkat itt meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Húsz új hazai villanyautó töltőpontot vehetünk használatba

Húsz új hazai villanyautó töltőpontot vehetünk használatba

Fotók jöttek a szörnyű abonyi baleset helyszínéről

Fotók jöttek a szörnyű abonyi baleset helyszínéről

Kim Dzsong Un meghívta a pápát

Kim Dzsong Un meghívta a pápát

Október 23-a: Puzsér szólal fel az LMP tüntetésén

Október 23-a: Puzsér szólal fel az LMP tüntetésén

A Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Bizottságot Gulyás Gergely 1956-ra emlékezve

A Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Bizottságot Gulyás Gergely 1956-ra emlékezve

Lázár: Ma reggel közöltem a trafikosokkal, nem mondom, hogy örültek

Lázár: Ma reggel közöltem a trafikosokkal, nem mondom, hogy örültek