HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Egy gyermek megfoganása mindig megannyi történet, hangulat, érzés, titok és párkapcsolati dinamika. De vajon mi történik férfi és nő szexualitásával ezután? Hogyan befolyásolja a pár korábbi szexuális élete a várandósság alatti intimitást és a szülés utáni időszakot?

Régi paraszti mondás, hogy „a jó gyerek szereti az apját, és helyet hagy neki”. Őseink is sokat tudtak már a terhesség alatti szexualitás jótékony hatásáról, ugyanakkor minden bizonnyal ők is átélték azt a napjainkig feszítő ambivalenciát, miszerint a teherbe esés a bűnbeesés, áttételesen a veszély/veszélyeztetettség szinonimája.

Gyakran nyilvánul meg abban a tévhitben, hogy a pár attól fél, a szerelmeskedés során kárt tesznek a magzatban, vagy az orgazmust kísérő méhösszehúzódások koraszülést okoznak. Egészséges várandósság esetén e félelmek teljesen alaptalanok, éppen ellenkezőleg: a várandósság idején fenntartott szexualitás lélektani és élettani szempontból is segíti a hüvelyi szülést, a szülés utáni regenerációt és egymásra találást.

Lehet-e erotikus vágya egy terhes kismamának? Megkívánhatja-e várandós párját a férfi? Vannak kutatások, amelyek egyértelműen a szexuális együttlétek csökkenését mutatják, és vannak olyanok is, amelyek szerint a szexuális aktivitás csökkenése az első és a harmadik trimeszterben jellemző, a középidőben ugyanakkor többen is felszabadult vágyakról és együttlétekről számolnak be. A megnövekedett pocak kreatív testhelyzetek kipróbálására ösztönözhet, s idővel a szex egyre inkább átadja helyét az ölelés, simogatás és intimitás egyéb örömteli formáinak.

Feszítő ambivalencia
©

Kétségtelen, hogy a kismamák megnövekedett testméretei távol állnak a plakátokról mosolygó szupermodellek alkatától, és a gömbölyödő pocak árulkodóbb jelzése az elkötelezettségnek, mint a jegygyűrű. Az idegen férfiak tekintetéből eltűnik a játékos flört, legfeljebb néhány udvarias gesztus, tiszteletteli pillantás konstatálja az „áldott” állapotot. A kezdeti kellemetlen hányinger vagy a fáradtság libidócsökkentő hatása elvitathatatlan, de amint ez elmúlik, lehetőség nyílhat váratlan erotikus fantáziák megjelenésére, és akár eddig ismeretlen szabadságélmény megtapasztalására, mivel már nem kell tartani a teherbe eséstől.

 

Érdekli, a pároknak hogyan érdemes újratanulni az intimitást? Olvassa tovább Andrek Andrea és Ördögh Csilla pszichológusok a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban megjelent cikkét, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.

 

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!