HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Sok férfinak gondot okoz megbarátkozni az apaszereppel, pláne a családfői felelősséggel, ezért nem kevés nő érzi úgy, hogy a párja nem képes felnőni a feladathoz. E jelenség hátterében gyakran a férfiak tipikus modernkori szorongásai rejlenek. Íme néhány tipikus férfifélelem és tippeket a kezelésükre.

1) Olyan leszek, mint az apám. Vagy mégsem?

Fontos kérdés, milyen kapcsolatban állt vagy áll a férfi az apjával. Ha jó viszonyban, akkor általában megfogadja, hogy ugyanolyan lesz, ha viszont rosszban, akkor mindent pont fordítva akar csinálni. Általában egyik sem jön be, mivel saját apai identitásunkat valahol a kettő között kell megtalálnunk. Ha ezt a kispapa nem képes adaptálni saját családjában, állandó feszültségforrássá változhat a helyzet. Mintha a színész bent maradna a szerepben, még az előadás után is. El tudják képzelni Otellót a terhesgondozóban?

Tippek apának: Gondolja végig, mi okozza az elsődleges problémát. Úgy érzi-e, hogy nem tud változtatni, vagy nem tudja, min kellene változtatni, pedig szeretne? Találja meg, mi gátolja a változtatásban. Beszéljen a barátaival, a párjával, és ha szükségesnek érzi, nyugodtan keressen fel pszichológust. Nem akar változtatni, mert édesapja úgy volt jó, ahogy? Ha minden úgy lenne jó, ahogy gondolja, akkor nem lenne problémája. Az édesapja valószínűleg kialakította a saját apaképét, ebben is érdemes követni őt.

Tippek anyának: Tartsa tiszteletben, hogy a férfiaknak nehéz szembenézniük saját apjukkal és apaságukkal. Ne akarja elmagyarázni a párjának, mit kellene csinálnia, mert akkor ő megint csak gyereknek fogja érezni magát, márpedig az anyának felnőtt apára lesz szüksége. Bízzon benne!

2) Kolostorba vonulok!

„Ha apa leszek, vége a jó dolgoknak, a világi életnek. Le kell mondanom minden buliról, a haverokról” – sok fiatal férfi retteg ettől. Pedig nem igaz: semmi sem szűnik meg, csak átalakul. Az első parti már a gyerek születésekor elkezdődik, amikor koccintani lehet az utód érkezésére. Az életmódváltás inkább a gyakoriságban és az intenzitásban érezhető. A hajnalig tartó „ereszd el a hajam” után a reggeli gyereksírás vagy gyerekorvoshoz rohanás nehezebben teljesíthető, nem beszélve arról, hogy másnaposan, kialvatlanul a párunk sem számíthat ránk. A szakadatlan kimaradozás mögött komoly problémák húzódhatnak meg: stressz, karriergondok, identitáskérdések, bizonytalanság.

Tippek apának: Tegye fel a kérdést, miért vágyik annyira a bulizásra. Mi az, amitől szabadulni akar, vagy ami hiányzik. Itt is sokat segít a kommunikáció a párjával, a barátaival, akár a pszichológussal. A gyerek csak egyszer kisbaba, ne szalassza el az alkalmat, hogy jelen legyen az életében.

Tippek anyának: Hagyja párjának időnként kiengedni a fáradt gőzt. Ha a férfiak időről-időre „legálisan” elmehetnek kikapcsolódni, pont azzal hálálják meg, amire a párjuk vágyik: az együtt töltött aktív idővel. Ne feledje, hogy az óvodai farsangon a fiúk cowboynak, a lányok tündérnek öltöztek: más kapcsolja ki őket.

3) Nőjj fel végre!

Sok férfi számára nem létezik ideális kor az apaságra, mivel szeretnek gyerekként élni felnőttként is. Nincsen biológiai órájuk, ami ketyegne. Ráadásul a fiatalság és a gyerekkor kitolódása még sohasem volt olyan mértékű, mint manapság. Időnként még azt is érezni, mintha ciki lenne családot vállalni. A férfi számára apává válni egyet jelent az anyai gondoskodás elengedésével, a kisfiúszerep végleges feladásával. És nemcsak az anyák és feleségek feltétlen figyelme és gondoskodása ér véget, de a jól bevált kényelmes életet – foci, sör, haverok, szex, utazás – bizony össze kell hangolni a családi élet nem mindig rózsás programjaival.

Tippek apának: Tényleg olyan jó az élet felnőtt gyerekként, vagy csak fél, hogy nem lesz jó apa, esetleg nem felel meg a saját elvárásainak? Gondolja végig, mit vár el magától felnőttként. Ha nem reális, változtasson az elvárásain. A felnőtté válás nem a gyerekkor elvesztését jelenti, hanem a felelősség és az ambivalencia vállalását, hogy egyszerre vagyunk valakinek a fia és valakinek az apja.

Tippek anyának: Hagyjon teret a párjának, hogy kiélhesse gyermeki énjét. Erősítse meg, hogy a gyermek mellett ugyanannyira szereti továbbra is – a férfiaknak ezt fontos hallaniuk.

4) Változó nemi szerepek és a reklámok

Férfinak lenni nem könnyű manapság, apának lenni még nehezebb. A reklámok torz figurát csináltak az apából, gyakran teljesen ellentéteset a férfi jellemével. Az apa, aki balek módjára követi feleségét a bevásárlószatyrokkal. Az apa, aki képes a lehető legrondább autót megvenni, csak azért, mert azt mondták neki. Buta, a korábbi életéről teljesen lemondott, férfiatlan ember képe jelenik meg előttünk. Csoda, hogy nem ilyen apaságra vágynak a férfiak? A gond igazából az, hogy az ilyen férfira a nők sem vágynak. Fontos az érzelmi intelligencia és a bizalom, az érettség és az elköteleződés a kapcsolatban, de a legtöbb nő számára ugyanennyire fontos az alapvető férfitulajdonságok, mint például a bátorság megőrzése. Vajon a reklámok sugallta férfira fel lehet nézni? Nyújthat érzelmi biztonságot, határozottságot? Nőnek tudja-e érezni magát az anya ilyen férfi mellett?

Tippek apának és anyának: Ne higgyenek a reklámoknak, a női és férfiszerepek sokat változtak. A nők sok szempontból férfiasabbak lettek, a férfiak pedig nőiesebbek, de továbbra is különneműek maradtak. Alakítsák ki egymás szülői képét, kérdezzék ki egymást, mit várnak el szülőként a másiktól.

Földi Miklós cikkét teljes terjedelemben a HVG Extra Pszichológia május 21-én megjelent 2015/2. számában olvashatja, amely ezúttal csupa apás témával foglakozik. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg a kiadónál!
VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

789 lóerő: még komolyabb lett a valaha készült legerősebb V8-as Mercedes-AMG

789 lóerő: még komolyabb lett a valaha készült legerősebb V8-as Mercedes-AMG

Egy pszichológiai irányzat, ami csupa jó dologról szól

Egy pszichológiai irányzat, ami csupa jó dologról szól