HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Ha kevés a férfi pedagógus, nemcsak a fiúk teljesítménye romlik, hanem a lányok is hátrányt szenvednek.

Katalin az egyik budapesti középiskola megbecsült és közkedvelt pedagógusa, bizony nagyot nyelt, mielőtt beszélni kezdett. „Csak annyit kérdeztem az osztályomtól, hogy milyen programot szeretnének az idei, iskolai »lelki napon«, amikor legnagyobb meglepetésemre az egyik lány, az osztály egyik első tanulója nemes egyszerűséggel csak annyit mondott: ‚Mindegy Tanárnő, csak végre férfi tartsa meg.’

Az ő véleményéhez többen csatlakoztak. A kérdés mindenesetre feldobta az osztály hangulatát, a fiúk mosolyogtak, és megtapsolták a bátor lányokat, akik mintha valamilyen elfojtott titkot törtek volna fel. Első pillanatban határozottan sértőnek éreztem – folytatja Katalin –, de jobban végiggondolva, a kérésben igazából nem volt semmilyen rossz szándék, inkább segítségkérés, és talán kis elkeseredettség.” A tapsolás után a fiúk is megtalálták a saját hangjukat, és kedvesen hozzátették: „Tanárnő, tudja, hogy nem magával van bajunk, szeretjük.”

Nyolcvan százalék nő
©

Katalin iskolája átlagos magyar közoktatási intézmény. A tanári kar több mint 80 százaléka nő, a férfiak nemcsak kevesen vannak, de rövid ideig maradnak, mintha nem találnák a helyüket.

Apátlan nevelés az apátlan társadalomban

A fejlett társadalmak oktatási és nevelési rendszereinek elnőiesedését sokan a második világháború egyenes következményének tekintik. Alexander Mitscherlich német szociológus már 1963-ban felhívja a figyelmet hogy a német iskolák férfi tanárok nélkülivé válása komoly következményekkel járhat a felnövekvő generáció életminőségére.

Úgy tűnik azonban, hogy a folyamat már a világháborút megelőző időszakban kezdetét vette. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a férfi tanárok nélküli óvodák és iskolák kialakulása a férfiak nélküli gyermeknevelés globalizált kultúrájának egyik látványos és nagy károkat okozó következménye.

Érdekli, milyen következményei vannak, ha egy gyermeket csak férfi pedagógusok vesznek körül? Olvassa tovább Léder László pszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A hajléktalanok segítése mellett érvel a szombathelyi püspök

A hajléktalanok segítése mellett érvel a szombathelyi püspök

Van egy rossz hírünk: ön ma nem lett milliomos (a hatos lottón tuti nem)

Van egy rossz hírünk: ön ma nem lett milliomos (a hatos lottón tuti nem)

Tiltakozás az ELIOS-ügy lezárása miatt

Tiltakozás az ELIOS-ügy lezárása miatt

Feltételeket szabott a Párbeszéd az MSZP-nek

Feltételeket szabott a Párbeszéd az MSZP-nek

Videó: Akkora árvíz volt egy főúton, hogy felúsztak rajta a lazacok

Videó: Akkora árvíz volt egy főúton, hogy felúsztak rajta a lazacok

A Szegednek összejött az, amit a Veszprémnek nem

A Szegednek összejött az, amit a Veszprémnek nem