HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Két hipotézis is létezik.

Igen sokan ismerik azt a torokszorító rémületet, amit akkor érzünk, amikor álmunkban kiesnek (vagy valamiképpen tönkremennek) a fogaink. Nem csoda, hiszen ez az egyik legegyetemesebb és leggyakoribb álomfajta, amelynek az eredetéről azonban a szakemberek is keveset tudnak. Az izraeli Ben Gurion Egyetem kutatói éppen ezért nemrégiben úgy döntöttek, megpróbálnak utánajárni ennek a „fogas kérdésnek”, és alaposabban megvizsgálták 210 önkéntes álmait.

Kiindulásképp két hipotézist állítottak fel. Az egyik szerint azért jönnek éjszaka az érzékletes rémképek a fogak kihullásáról, mert valami fizikailag történik a fogakkal (mondjuk csikorgatja az illető). A másik teória szerint pedig pszichés okok állhatnak a háttérben, például magánéleti vagy munkahelyi gondok. A résztvevőkkel négyféle tesztet töltettek ki, amelyek sok mindenre rákérdeztek – az álmaik kategorizálásától a fogak csikorgatásának a szokásáig.

Mi az ok-okozati viszony?
©

A végeredmény csak félig meglepő. A fogak kihullásával alapvetően azokon az éjszakákon szoktak álmodni az emberek, amikor utána ébredéskor valamilyen konkrét fog- vagy szájproblémára panaszkodnak, tehát alighanem éjjel is az kínozhatta őket. Ugyanakkor érdekes, hogy ez a probléma sosem a fogcsikorgatás, az ugyanis – a kísérletben résztvevők szerint – semmilyen rendellenes álmot nem okoz. A következtetések azért is tűnhetnek meggyőzőnek, mert egyrészt az említett fogproblémák a beszámolók szerint nem váltottak ki semmilyen más álomtémát, másrészt a fogas álmokról nem számoltak be azok, akik pszichés stressztől vagy lelki bajoktól szenvedtek.

A kutatók ugyanakkor nem állítják, hogy véglegesen megválaszolták volna e kínzó kérdést. Az ok-okozati viszony ugyanis még nincs biztosan megállapítva, és elképzelhető például, hogy nem a fogproblémák váltják ki a foghullással kapcsolatos kínzó álmokat, hanem ellenkezőleg, azok miatt kezdi valaki álmában csikorgatni a fogait, és – bár erre már ébredéskor nem emlékszik – reggel ettől fáj valamelyik foga, a fogínye vagy az állkapcsa. A végső szót további laboratóriumi vizsgálatok alapján tudják majd kimondani.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!