HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Az egészséges önértékelés kapcsán mindig az a kérdés, vajon mit jelent az „egészséges”, ki határozza meg? Mi a sok, a túlzott? Mit értékelünk magunkban és másokban?

Az utóbbi időben, miközben elmerültem az irigység tanulmányozásában, gyakran találkoztam azzal a jelenséggel, hogy mennyire a környezettől, a társadalomtól függ, milyen szintű önbizalmat értékelnek az emberek pozitívan vagy negatívan. Noha a szerénység általában szimpatikusabbá tesz, mégis kérdés, feltétlenül alacsony önbizalom jár-e vele. Sokszor tévesen értelmezzük ezeket a fogalmakat, és éppen ezért szembehelyezzük őket egymással, a magabiztos fellépés mögött nagyképűséget sejtünk.

Pontosabban bizonyos társadalmak, amelyek kevésbé pozitívak például a siker megítélésében, könnyen jutnak erre a következtetésre. A kutatások szerint sajnos Magyarországon is jellemző, hogy az eredményességet kevésbé a szorgalomhoz, a kitartáshoz, a tehetséghez kötjük, inkább a kiskapukkal és a protekciókkal társítjuk. Olyan környezetben, ahol az emberek kevés esélyt látnak a becsületes boldogulásra, az is kérdésessé válhat, hogy aki az átlagnál magabiztosabb, vajon mire építi az erejét.

Belső stabilitás

Az önbizalom ahhoz kell, hogy elhiggyük magunkról: adott szituációban helyt tudunk állni, képesek vagyunk például jól megítélni bizonyos helyzeteket és a képességeinket, vagy adott esetben el tudjuk viselni, ha valami mégsem az elvárásaink szerint alakul. A reális önértékelés talán az egyik legfontosabb kulcsa annak, hogy ne vesszünk el, amikor kimozdulunk a megszokott keretünkből.

Akár zajos sikereket, akár kudarcot élünk át, a legfontosabb az a belső stabilitás, amely nem engedi, hogy elszálljunk önmagunk megítélésekor, akár pozitív, akár negatív irányba. Éppen ez óv meg bennünket attól is, hogy sikert követően ne ugorjunk bele megfontolatlanul és túlzott önbizalommal olyan helyzetbe, amilyenre még nem készültünk fel, illetve attól is, hogy egy-egy kudarc teljesen elvegye a kedvünket a későbbi kísérletezéstől.

Olvassa tovább Almási Kitti pszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melyben az egészséges önértékeléssel foglalkozunk. Keresse az újságosoknál!

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20% kedvezményt kap vagy 35%-os könyvkupont, vagy ajándékba kapja a Buddhizmus anyáknak című könyvet.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

A halételekkel ehetjük meg a tengerbe került műanyag hulladékot

A halételekkel ehetjük meg a tengerbe került műanyag hulladékot

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére