HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A színes papír és az olló nagyobb szerepet játszik a címlapok megszületésében, mint a számítógép – derült ki a HVG Extra Pszichológia magazin borítóit bemutató kamaratárlat megnyitóján, amelyen a borítók készítője az olvasók számára kevéssé ismert oldaláról is bemutatkozott.

Fehér, bodros filcfelhőn édesdeden hajtja álomra a fejét zöld filcpárnán egy filclány, mellette – kisebb bárányfelhőkön – hasonlóan édesdeden szunnyadozik egy vekkeróra és egy holdacska. Az alakok a kétdimenziós fotó dacára is szinte megfoghatóak, az olvasó legszívesebben ujjaival tapintaná az anyagszerű figurákat.

2015 elején ezzel a kollázzsal indult a dizájnváltás a HVG Extra Pszichológia magazin címlapjainál, amelyek korábban manipulált fotókkal akartak bemutatni egy-egy élethelyzetet vagy lelkiállapotot. A lélektani témák azonban – mint például a hatalmi játszmák, az önismeret, a motiváció vagy a gyász – nem feltétlenül ragadhatók meg egyetlen fotóval, ezért vált sürgetővé, hogy egy idő után új utakat keressenek a címlapkészítők – mesélte Szörnyi Krisztina, a magazin főszerkesztője vasárnap délután, a belvárosi Három Holló kávéházban rendezett tárlatmegnyitón.

Egyedi térérzet

Az idei Design Hét keretében (október 6-13. között) itt, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél – jelenleg közműépítkezési paravánok mögött megbúvó kávézóban – lehet közelebbről is megismerkedni a lap egyedi címlapterveivel, illetve azok keletkezéstörténetével. A megnyitón az alkotó, Németh Imre grafikusművész felidézte, hogy az új borítódizájn kialakításakor fontos szempont volt a magazin külsejét összhangba hozni a kifinomultabb belső vizuális világával.

Németh Imre és Szörnyi Krisztina
©

Még fontosabb volt azonban olyan egyedi, jól felismerhető megoldással előrukkolni, amely megkülönböztette az újságot a piacon lévő hasonló termékektől. A kísérletezés eredményeként jött az ötlete, hogy a divatos számítógépes trükkök helyett egy vállaltan hagyományosabb irányba menjen el, ami a grafikákon némileg túllépve egyszerű – többnyire papírból készülő – kollázsokból hoz létre képi üzeneteket. Így születtek meg az immár ötödik éve következetesen készülő egyedi címlapok, amelyek a legegyszerűbb – hol gyermekinek, hol kifejezetten művészinek tűnő – megoldásokkal foglalják össze a tematikus magazin számainak tartalmát.

Kovács Andor és Németh Imre
©

A „színes, fogyasztható, tartalmas és jól felismerhető” összeállítások sajátossága – hangsúlyozta az alkotó –, hogy a fizikai megjelenés okán sokkal természetesebbek az árnyékok, plasztikusabbak az anyagok, mint egy számítógépes grafikánál lennének. Ezek miatt pedig sokkal erősebb az olvasók térérzete, meggyőzőbb a háromdimenziós hatás.

Pipacsból kiröpülő madarak

Magának a címlapra kerülő végső változatnak a kivitelezése általában egy teljes hét szokott lenni, hiszen a többnyire papírból, olykor filcből készített alkotásoknak olykor egészen apró részleteit is kézzel kell kidolgozni. Így például az idei év első számának, az Evés lélektanának borítójához több tucatnyi evőeszközt kellett papírból kikanyarítani.

Rutkai Bori dalban mondta el
©

Az egyszerű figuráknak olykor az árnyék, máskor a váratlan részletek adnak mélységet, összetettséget. A tavalyi második szám (Nemek harcai) unalomig ismert férfi-nő szimbólumai például belső töredezettségükkel, kaleidoszkóp hatású „személyiségükkel” kelthették fel az olvasók érdeklődését. Németh Imre kedvence, a szintén tavalyi, traumákról szóló szám címlapja pedig a pipacsból kiszálló vérvörös madarakkal sugározta ugyanazt a reményt, amit a lelki nehézségekből kivezető gyógyulást hangsúlyosan tárgyaló magazin cikkei.

Lakótelepi torna is volt
©

Olykor nemcsak a papírral, hanem az ellenvéleményekkel is meg kell küzdeni egy-egy ötlet kivitelezése során – derült ki a beszélgetésből. Mint Szörnyi Krisztina felidézte, a két éve megjelent Önérvényesítés a sikerért című lapszám borítóján látható hajócska eleinte csak a tervezőnek és a főszerkesztőnek tetszett, a szerkesztőség többségének viszont egyáltalán nem. Az ötletadók kitartása végül eredményre vezetett, és felkerülhetett a címlapra a fenyegetően tornyosuló hullámok közepette is magabiztosan navigáló vitorlás. Szerencsére, hiszen a magazin történetében ez lett az egyik legkelendőbb lapszám.

Kovácsné Gyapjas Betonka tornája

A megnyitót rövid meglepetéskoncert zárta. Németh Imre ugyanis legalább olyan otthonosan bánik a papírral és ollóval, mint a szintetizátorral, hiszen két borítódizájn-készítés közben Rutkai Bori képzőművész, énekes és zenész együttesének hangmérnöke és maga is zenész. Közös örömzenélésükből adtak most ízelítőt, amelynek során a grafikus szintetizátoron, Kovács Andor pedig gitáron kísérte az énekesnőt, aki három dalban mondta el, mi jut eszébe a HVG Extra Pszichológia magazin címlapjairól. A Lelkem, lelkem illetve a Szerencsétlen pincsi csacsacsa című számok után Rutkai Bori egyik kitalált identitása, Kovácsné Gyapjas Betonka tartott rendhagyó „lakótelepi tornát”, amivel a kávéházat megtöltő közönséget is sikerült megmozgatni.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban találhat, melyben a lelkileg egészséges nethasználattal foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20% kedvezményt kap vagy választhatja azt is, hogy ajándékba kapja a Pszichológia dióhéjban című könyvet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pillanatokkal az ütközés előtt szedte ki a sofőrt a volán mögül egy rendőr - videó

Pillanatokkal az ütközés előtt szedte ki a sofőrt a volán mögül egy rendőr - videó

Ilyen fejetlenséget is ritkán látni választás után

Ilyen fejetlenséget is ritkán látni választás után

Videó: Lady Gaga leesett a színpadról

Videó: Lady Gaga leesett a színpadról

Pont úgy "üvölt" az új top Ferrari, ahogy egy hibridtől várni lehet – videó

Pont úgy "üvölt" az új top Ferrari, ahogy egy hibridtől várni lehet – videó

A marsi növénytermesztésről rendeztek kiállítást Londonban

A marsi növénytermesztésről rendeztek kiállítást Londonban

Megjósolhatatlan, sikerül-e most kiegyezni a Brexitről

Megjósolhatatlan, sikerül-e most kiegyezni a Brexitről