Az internetezők jelentős része fogékonyabb a környezetvédelem iránt, mint az offline csoportok, de nyilván még népszerűbbé válik a „zöldítés”, ha sikerül szexissé tenni egy felvetést.

Segédeszköz. Pirosan is zöld
© hvg.hu
A használt vibrátorok problémájának elindítója egy februári cikk volt a San Francisco Bay Guardian nevű lapban Molly Freedenberg tollából. Freedenberg szerint a különböző műanyagokból és bizonyos esetekben elektronikus meghajtókból összeszerelt erotikus játékok egyszerűen a szemétbe dobva mérgezőek a környezet számára, ugyanúgy, mint a bármilyen hasonló anyagból készült holmik. Még azt a kijelentést is megkockáztatta, hogy a felelőtlenül kezelt vibrátor hatására egy másik embernek akár a szexuális életét is befolyásoló betegsége keletkezhet.

A legjobb lenne természetesen, ha már a gyártásnál olyan módon készítenék a szexuális segédeszközöket is, hogy később elbomoljanak az összetevők, de ez a lehetőség még távolinak tűnik. Egyelőre annyi történt, hogy a legkárosabb összetevőket a felelősebb gyártók kihagyják, de ha valaki ragaszkodik a környezettudatos szexhez, akkor be kell érnie a fából, fémből, bőrből vagy üvegből készült változatokkal. A témáról továbbgondolkodó zöld Utne blog a japán Love Piece Club termékeit ajánlja, ahol állítólag még tengeri hínárból készült műpéniszt is lehet vásárolni. Mi nem találtuk meg az oldalon, de tény, hogy üvegből és bőrből készült változat is elérhető és a hínárt valóban használják bizonyos krémekben alapanyagként, és lehet, hogy csak nem kerestünk elég alaposan.

A brit LoveHoney nevű szexjátékokat áruló oldal is komolyan veszi a környezetvédelmet, ezért meghirdette a Rabbit Amnesty kampányt. A vicces videón a LoveHoney nyuszija is elismeri, hogy bár külön kellene gyűjteni a használt vibrátorokat, nem valószínű, hogy bárki is hajlandó lenne régi szexjátékával a kezében jelentkezni a hulladékudvarban. Ezért a kampány keretében ingyen visszaveszik a postán beküldött elhasználódott vibrátorokat, sőt, az új árából még kedvezményt is adnak.


A Jezebel nevű, kifejezetten nőknek szóló blogoldal pedig az eddigieken felbuzdulva megkérdezte olvasóit, hogy mit szoktak csinálni az elromlott vibrátorokkal. A beérkezett hozzászólások alapján a névtelen és arctalan használt vibrátor leadási szolgáltatásra hatalmas az igény, mivel a tulajdonosok általában még a saját szemetükbe sem szívesen dobják ki, attól félve, hogy valamelyik szomszéd vagy akár csak a kukások összeköthetik őket a szexuális segédeszközzel. Szinte mindenki külön nejlonzacskókba burkolja a vibrátort, néhányan pár házzal odébb lévő szemeteskukába rakják, mintha semmi közük nem lenne hozzá, mások pedig olyasmi közé helyezik, például használt macskaalom, amibe egészen biztosan senkinek nincs gusztusa belenyúlni.
Úgy tűnik, a szexen (is) van még míg zöldíteni.

Kádár Mónika

hvg.hu Shake

Szexelő alvajárók: semmiről sem tehetnek?

Egy kanadai bíróság nemrégiben felmentett egy nemi erőszakkal vádolt férfit, aki arra hivatkozott, hogy nem szándékosan teperte le egy partin a meg nem nevezett hölgyet, hanem egy ritka alvási rendellenességben, a szexszomniában szenved - tehát semmiről sem tehet.

hvg.hu Shake

A szexet már iskoláskorban tanítják

A franciák megfeleltek annak a széles körben elfogadott nemzetközi előítéletnek, miszerint lazán állnak a szexhez. Mert hol máshol fordulhatna elő, hogy gyerekeknek szóló oktató kiállítást rendeznek a szexualitásról?

hvg.hu Shake

Tényleg szexista az Oscar-díj?

Szükség van a női színészek megkülönböztetésére a teljesítmény elismerésénél vagy mindez csak megalázó diszkrimináció?

MTI Plázs

Egyre több a szájrák – az orális szextől?

Az orális szex útján terjedő humán papillómavírus (HPV) okozta szájrák esetei aggasztóan elszaporodtak az utóbbi harminc évben az Egyesült Államokban - mutatták ki amerikai kutatók.

hvg.hu Shake

Miért muszáj szexisnek lenni?

Nemrégiben megszavaztatták egy férfimagazin olvasóit, hogy ki a legkevésbé szexis nő a világon – a győztes nem örült.

MTI Világ

Lemondott a szexbotrányba keveredett Spitzer

Lemondott Eliot Spitzer, a szexbotrányba keveredett New York-i kormányzó, aki korábban, főügyészként a fehér galléros bűnözéssel szembeni kemény fellépésével szerzett magának hírnevet. A kormányzó - akit a "Wall Street seriffjének" is neveztek - feleségével az oldalán szerdán jelentette be távozását.

Medipress Plázs

A biztonságos szex unalmas?

Egyfolytában a biztonságos szex fontosságáról hallunk, de vajon a biztonság egyenlő az unalommal? Egy amerikai szexológus szerint közel sem.

MTI Shake

Szexbotrány: le kéne mondania a New York-i kormányzónak

A szexbotrányba keveredett New Yok-i kormányzó egy dolgot tehet: lemond - írták vezető amerikai lapok kedden. A The New York Times szerint nem egyszerűen magánügyről van szó, a kormányzó nemcsak a családját, de a közvéleményt is elárulta. A The Wall Street Journal már múlt időben írt Eliot Spitzerről, a kormányzó felemelkedéséről és bukásáról értekezett.

Gergely Márton: A színháztörvény két förtelmes igazsága

Gergely Márton: A színháztörvény két förtelmes igazsága

Cigarettacsempészekre csapott le a NAV, végül találtak 33 kiló füvet is

Cigarettacsempészekre csapott le a NAV, végül találtak 33 kiló füvet is

28 milliót fizetett Mészáros Lőrinc szállodájának a Fidesz

28 milliót fizetett Mészáros Lőrinc szállodájának a Fidesz

Baranyi: 150 milliót takarítottunk meg eddig kamutevékenységek kiszűrésével

Baranyi: 150 milliót takarítottunk meg eddig kamutevékenységek kiszűrésével

“Több mint félmillió jól képzett embert vesztettünk” – a németeket is sújtja az elvándorlás

“Több mint félmillió jól képzett embert vesztettünk” – a németeket is sújtja az elvándorlás

Őrsi Gergely mindent tagad, és ha kell, a drogtesztet is vállalja

Őrsi Gergely mindent tagad, és ha kell, a drogtesztet is vállalja