szerző:
life-style.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Régóta szerettem volna kipróbálni pár felfújt receptet, de sajnos az amúgy elég jól felszerelt konyhánkból...

 

©

Régóta szerettem volna kipróbálni pár felfújt receptet, de sajnos az amúgy elég jól felszerelt konyhánkból hiányzott az ehhez szükséges eszköz, a kis hőálló porcelán tálka. Persze nagyot is lehet használni, de az mégsem ugyanaz, nem beszélve arról, hogy mindig is vonzódtam az olyan egyszemélyes adagokhoz, mint a „minitorták”. Valahogy jobban kielégítik a birtoklási vágyamat, mint egy szelet a normál méretű változatukból. Ilyen tálka egyébként minden háztartásban megtalálható, ezért is érthetetlen számomra, hogy nekem hónapokba került, míg végre beszereztem, ugynis a szuflétálka mindenhol hiánycikk volt. Végül jött a karácsonyi ajándékozás, és már végre magaménak tudhatok 6 darab fehér, bordázott, tökéletes méretű tálkát. Lássuk, mire mentem vele!

Gorgonzola-rokfort felfújt

Ez a felfújt az egyszerű sajtos szuflénál erőteljesebb ízű, hiszen a hozzávaló sajtok is komolyabbak. Nagyon szépen megnő, de éppen ezért az összeesés is látványosabb, mint a többi változatnál. Előételként, uzsonnaként, de akár egy nagy étkezés utáni végső fogásként is fogyasztható, sajttál helyett.

Hozzávalók: (4-5 tálka)
30 g vaj
40 g liszt
100 ml tej
100 ml fehérbor
1 tojás+ 2 tojássárgája
100 g gorgonzola dolce
100 g rokfort
3 tojásfehérje
egy marék metélőhagyma
só, bors, szerecsendi;
vaj a formák kikenéséhez

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 200-220 fokra. A vajat egy lábosban olvasszuk fel, keverjük el a liszttel, adjuk hozzá a bort és a tejet és keverjük az egészet simára, majd forraljuk fel. Adjuk hozzá folyamatosan kevergetve a tojást és a tojássárgájákat is.
A kétféle sajtot nyomjuk át kanál segítségével egy szitán, hogy jó krémesre tudjuk majd elkeverni. Megkönnyítheti a dolgunkat egy krumplinyomó, ha esetleg találunk ilyet a konyhában. Az átnyomkodott sajtot keverjük a masszához.
Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval és az apróra vágott metélőhagymával. A szerecsendió egyébként remekül illik bármilyen sajtos ételhez, egy egyszerű sajtszósszal is csodát tesz, érdemes egészben venni és frissen lereszelni. A  sóval vigyázni kell, mert a sajtok már eleve sósak.
A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, akkor jó, amikor a tálat megfordítva a hab a helyén marad. Szuflé készítésekor különösen oda kell figyelni a fehérjehabra, mert ez adja a tészta alapját. A habot egy lapos fakanállal vagy lapáttal óvatosan forgassuk bele a sajtos keverékbe. Próbáljuk minél kevésbé összetörni a habot, hogy a szuflék szépen megnőjenek. Kevergetés helyett inkább nagyobb mozdulatokkal alulról felfelé forgassuk össze a tészta két részét.
A tésztát osszuk el a kivajazott formákba és gőzöljük 25-30 percig. Érdemes a tálkákat kivajazni, még akkor is, ha a felfújtakat azokban tálaljuk majd, mert így nem ragad bele a tészta és sokkal könnyebb kikanalazni. A gőzöléshez egy magasabb peremű tepsibe öntsünk annyi forró vizet, amennyi a formáknak nagyjából a feléig-háromnegyedéig ér, és a tálkákat ebbe helyezzük bele.

©

Túrófelfújt meggyszósszal

Bár ez a felfújt nem nő meg olyan nagyon, mint a másik két változat, az állaga nagyon könnyű, nagyon levegős, hiszen egy sült habról van szó. Az édes túróhoz jól illik a kissé savanykás meggyszósz, amit egyébként más desszertekhez is elkészíthetünk, hamar megvan, látványos a színe és rettentően finom.

Túrófelfújt
Hozzávalók: (5-6 tálka)

10 dkg vaj
10 dkg porcukor
5 tojás
10 dkg hámozott, darált mandula (Ha héjas mandulát használunk, forraljunk kevés vizet, tegyük bele a mandulát és főzzük 1-2 percig. Ezután könnyedén kinyomhatjuk a mandulát a héjából.)
10 dkg túró
10 dkg aszalt meggy (Eredetileg mazsolát ír a recept, de aszalt meggyel finomabb.)
1 csomag vaníliás cukor
egy citrom reszelt héja
vaj a formák kikenéséhez

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180-200 fokra. A vajat - használjunk szobahőmérsékletűt, úgy könnyebb vele dolgozni - keverjük el a cukorral egy villa vagy habverő segítségével, majd egyenként adjuk hozzá a tojássárgájákat is.
Reszeljük bele a jól megmosott citrom héját, a darált mandulát és az áttört túrót. A túrót szétnyomkodhatjuk villával, átnyomhatjuk egy krumplinyomón vagy a botmixer darálórészével is áttörhetjük. Ha ezt kihagyjuk, a tészta darabosabb lesz és a szuflé kevésbé lesz könnyed és krémes állagú. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot és forgassuk a túrós keverékhez.
A tésztát öntsük kivajazott tálkákba és gőzöljük 25-30 percig.

Meggyszósz
Hozzávalók:
3-4 dl meggylé
2 evőkanál vaníliás pudingpor
2 evőkanál porcukor
meggy (friss, fagyasztott, vagy akár befőtt)

Elkészítés:
A cukrot és a pudingport keverjük csomómentesre a meggylével, forraljuk fel és főzzük addig, amíg kívánt sűrűségű nem lesz.
Tegyük hozzá a meggyet, ízlés szerint többet vagy kevesebbet. Ha nincs szezonja, használjunk mirelit gyümölcsöt, mert az jobban megőrzi a meggy savasságát és ízét, mint a meggybefőtt, de ha a befőtt mellett döntünk, annak levét is felhasználhatjuk.

©

Csokifelfújt sós karamellszósszal

Úgy érzem, egy csokis recept ebben a témában kihagyhatatlan, bár elsőre a csokifelfújt talán kissé unalmasnak tűnik, de a sós karamellszósz tényleg nagyot dob az összhatáson. Ezt a desszertet kifejezetten felnőtteknek érdemes elkészíteni, mivel nem túl édes, hiszen a tészta nem tartalmaz cukrot, amit a karamellszósz ugyan részben kompenzál, de a végeredményt a kevésbé édesszájúak fogják jobban szeretni.

Csokifelfújt
Hozzávalók: (5-6 tálka)
20 dkg étcsokoládé (legalább 70%-os kakaótartalmút használjunk);
2 evőkanál vaj
6 tojás
vaj a formák kikenéséhez

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Gőz felett kevergetve olvasszuk fel a csokoládét és a vajat, majd hagyjuk kicsit kihűlni. (Tegyünk egy lábosba vizet, és arra helyezzünk rá egy tálat úgy, hogy annak az alja ne érintse a vizet.)
A tojásokat válasszuk szét, a sárgájákat villával vagy habverővel egyenként dolgozzuk bele a kihűlt csokiba. Fontos, hogy ne legyen forró, mert akkor a tojás megsül a csoki melegétől, és a tészta állaga nem lesz megfelelő, nem beszélve arról, hogy a rántottás csoki látványa sem túl vonzó. A fehérjéket verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a csokis masszába. Mivel a csoki állaga elég sűrű, nehéz egyenletesen beleforgatni a habot, pláne, hogy törekednünk kell, hogy minél kevésbé törjük azt össze. Nem baj, ha kisebb csoki darabok láthatók a kész tésztában, a végeredmény úgy is szuper lesz.
Tegyük a tésztát a kivajazott tálkákba, és gőzöljük 13 percig a szuflékat.

Sós karamellszósz
Hozzávalók:
15 dkg barnacukor;
2 teáskanál víz;
1 dl tejszín;
2 nagy csipet tengeri só.

Elkészítés:
A cukrot a vízzel egy lábosban folyamatosan kevergetve olvasszuk fel és karamellizáljuk. A tejszínt forrósítsuk fel és adjuk óvatosan a sóval együtt a cukorhoz, kevergetve főzzük pár percig, illetve amíg kívánt sűrűségű nem lesz a karamell. A sűrűséggel lehet játszani, adhatunk hozzá több vagy kevesebb tejszínt, illetve a főzési idővel vagy némi víz hozzáadásával is korrigálhatunk. A kész felfújtak közepébe kanállal alakítsunk ki kisebb mélyedést és öntsük bele a karamellszószt, a maradékot tálaljuk mellé. Ha jól átitatva szeretjük a szuflét, akár kétadagnyi szószt is elkészíthetünk, biztosan el fog fogyni.

©
EP-választások: nem jön össze a kétharmad a Fidesznek

EP-választások: nem jön össze a kétharmad a Fidesznek

Eddig nem látott felvételek a szökött rab meneküléséről

Eddig nem látott felvételek a szökött rab meneküléséről

Tüntetők bírságát engedte el a bíróság, jogszerűtlen volt a rendőrség

Tüntetők bírságát engedte el a bíróság, jogszerűtlen volt a rendőrség

Nincs, aki megcsinálja Magyarországon a digitális forradalmat?

Nincs, aki megcsinálja Magyarországon a digitális forradalmat?

Ön mennyi fogkrémet nyom a fogkeféjére? És a gyerekének? Baj, ha túl sokat

Ön mennyi fogkrémet nyom a fogkeféjére? És a gyerekének? Baj, ha túl sokat

Benézték a tudósok, „nyugtalanítóan” kevesebb víz van a Földön, mint gondolták

Benézték a tudósok, „nyugtalanítóan” kevesebb víz van a Földön, mint gondolták