szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem tetszik Margaret Thatcher családjának az egykori brit kormányfőről készülő film forgatókönyve - számolt be róla a The Daily Telegraph online kiadása.

A lap értesülése szerint Thatcher hozzátartozói azt kifogásolják, hogy a film demenciában szenvedő, magában beszélő nőként mutatja be a Vasladyt, aki megbánással gondol vissza életére és politikai karrierjére.

A Pathé produkciós cég igazgatója, Cameron McCracken elismerte, hogy a film "a közelmúltban játszódik, és Thatcher asszony rendkívüli pályafutásának győzelmeire és mélypontjaira is visszatekint". Ugyanakkor hozzáfűzte: "Ez az alkotás a hatalomról és annak áráról szól. Ebben az értelemben bárkiről szólhat, akinek valaha összhangba kellett hoznia a magánéletét és a közszereplői karrierjével." 

A The Iron Lady (A Vaslady) című film forgatási munkálatai már január végén elkezdődtek. Nagy-Britannia egyetlen női miniszterelnökének szerepét az Oscar-díjas Meryl Streep játssza, aki a minap a brit parlamentben a jelenlegi kormányfő és a képviselők vitáját végighallgatva készült a szerepre.

Thatcher 1979-től 1990-ig töltötte be a brit kormányfő tisztét. Kemény gazdasági és szociális politikájával kivezette Nagy-Britanniát a gazdasági válságból. Ugyanakkor kritikusai szemére hányják, hogy neki köszönhetően vált a brit nemzet érzelemszegény, teljesítményorientált társadalommá.

A produkció felidézi az 1982-es falklandi válságot is, amelynek megoldása 1983-ban hozzásegítette a konzervatív pártot vezető Thatchert újraválasztásához.

Az elmúlt években többnyire aggasztó hírek érkeztek a ma már 85 éves volt miniszterelnök egészségi állapotát illetően. Thatcher a lánya szerint demenciában szenved és több kisebb stroke-on is átesett.
hvg.hu Világ

Thatcher jobban kedvelte a magyar bevándorlókat a vietnamiaknál

Margaret Thatcher szívesebben látta a magyar bevándorlókat, mint a vietnami rezsim elől menekülő "csónakos embereket" - egyebek mellett ez derül ki a szokásos harminc évi titkosítás alól szerdán feloldott, 1979-ben kelt brit kormányzati feljegyzésekből.

MTI Világ

Kórházba került Margaret Thatcher

Kórháza került Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök. Fia, Mark szerint a Vaslady azért "jól van" van és még ahhoz is volt ereje, hogy megvitassa a konzervatív kormány által szerdán meghirdetett megszorító intézkedéseket.

MTI Világ

A Times szerint Thatcher asszony lehet Orbán példaképe

Nem kell összefogni Magyarország ellen, messze van a diktatúrától - írja cikke címében Adam LeBor a The Times című londoni lap szerdai számában, alcímében pedig hozzáteszi, hogy Magyarország mintaképe nem Vlagyimir Putyin, hanem Margaret Thatcher.

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés