szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ötvenes évek legnépszerűbb divatirányzata volt, de még mindig vonzza a fiatalokat. Szinte minden nagyobb ruhaboltban megjelentek már a jellegzetes retro minták, azonban a stílus követői szerint itt többről van szó egyszerű divatnál: a rockabilly egy életstílus.

A rockabilly stílusú nő karcsú alakján térdig érő ruhát visel, cipője sarka minimum tíz centi, loknis haj keretezi az arcát, körmei pirosak és száján is vörös rúzs pompázik. Úgy fest, mint egy hollywoodi film noir szereplője a 40-es, 50-es évekből, egyszerre nőies és merész. Igaz ez a berlini Patriciára is, aki a Spiegel magazinnak mesélt arról, hogy miért is szereti követni ezt a stílusirányzatot.

Elvistől Dita Von Teese-ig

A rockabilly eredetileg egy a 40-es, 50-es években indult irányzat volt, amely Amerikából ered. A stílus atyjának Elvist szokták nevezni, aki öltözködésében, hajviseletében és zenéjében is stílusteremtő hatású volt. Sikeresen ötvözte Hank Williams és James Dean stílusjegyeit, koncertjei szexuálisan túlfűtöttek és energikusak voltak, meghódítva ezzel egy egész korosztályt.

Összekötötte a blues és a countryzene stílusjegyeit, egy olyan gyors pengetési technikával megspékelve, amely új lendületet adott a daloknak. Jellegzetes a csattogó nagybőgő hangja, a hangmagasság hirtelen változása és a dadogó ének is.

Elvis él és élni fog

Ed Hardy tetováló művész volt az első, aki Amerikában színes tetoválásokat készített, mintái mára egész branddé nőtték ki magukat, miután jellegzetes rajzait ruhákra és egyéb kiegészítőkre álmodta Christian Audigier francia designer. Ezek a minták mára szintén a rockabilly stílus védjegyévé váltak. A ruhákat a strassz, a nagy, színes minták, a tetoválás motívumai jellemzik, és jó ideje hódítanak a ruhapiacon. Olyan sztárokon is gyakran láthatjuk, mint Madonna, Heidi Klum vagy Lenny Kravitz, de Christian Aguilera pár évvel ezelőtt külön ugyancsak beépítette imázsába az elemeket zenében és gardróbban egyaránt.

Nem csak a felső, hanem az alsó ruházatban is megvan az ideillő stílus, mégpedig a szoros fűzők, neccharisnyák, csipkebetétek, harisnyakötők, a stílus legismertebb mai képviselője pedig Dita Von Teese modell és revütáncosnő, akinek burleszk show-it szintén az 1940-50-es évek filmjei inspirálták.

Rockabilly napjainkban

©

Ma egész szubkultúra épült a stílus köré, ami a zenén túl magába foglal olyan külső jegyeket is, mint az öltözködés, a smink, a hajviselet vagy a tetoválások. Az évek során hétköznapjainkba is belopták magukat ezek a tipikus retro jegyek, amik egyre szélesebb körben terjedtek el, így ma már szinte minden ruhaüzletben megjelennek az ismert minták: a cseresznye, a halálfejek, a pin-up girl-ök és a tetoválás motívumok. Azonban azok, akik az igazi rockabilly életérzést magukénak tartják, ahogy Patricia is, úgy gondolják, hogy a népszerűség nem feltétlenül vált a stílus előnyére, ugyanis silány minőségű ruhák kerültek az üzletekbe, amelyek szabásukban modernek, csak mintájukban idézik a stílust. „Én maradok a régi szabásnál, és a régi, drágább, de jól bevált anyagoknál” – ecseteli a lelkes követő.

Nem feltétlenül fontos a stílust egy az egyben átvenni, sokan csak bizonyos jegyeit ragadják meg, vagy elhagynak egy-két elemet, az alsószoknya például nem nyerte vissza régi népszerűségét, azonban a stílus alapvető jegyeit nem befolyásolja. Akad, aki csak tetoválásaiban követi ezt az irányzatot, öltözködésben kevésbé, továbbá olyan is, aki csak időnként ölti magára, mint egy jelmezt.

Köszönhetően a stílus népszerűségének egyre több rockabilly zenekar is feltűnik, nem csak külföldön, de a hazai palettán is. Mivel a zene gyökerei Amerikából erednek, így ezek az együttesek is elsősorban angol nyelvű dalokkal táncoltatják meg a közönséget, ilyen a Mystery Gang vagy a Tom Stormy Trio.

Rockabilly egyenlő üresfejű?

MIvel kevés ember választja ezt a stílust, sokan azt hiszik, hogy csak egy jelmez. „Ami a szépsége mellett még elbűvöli a stílus rajongóit, az a szexi és elegáns öltözködés elegye, rockzenével párosulva, amelyre táncolni és kiabálni lehet, a koncerteken elvesznek a gátlások és a manírok, és nem számít, hogy mennyire szorít a ruha” – magyarázza Patricia. A retro-stílus egy része mára mainstream lett, amit még Paris Hilton is visel, Patricia szerint azonban ez több mint pusztán divat, és ez korántsem jelenti, hogy nem naprakész, modern, sőt még a technika vívmányaival is képes bánni. „Egyszerűen úgy gondolom, hogy a 40-es, 50-es évek stílusa az, ami igazán illik hozzám, mert egyszerre elegáns és vad.”

Sokan antifeministának találják a stílust, mert a külsőségekre alapoz, szerinte azonban ez egyáltalán nem igaz. „Nem üresfejű Pin-up lányok vagyunk, csak mert magassarkúban érezzük jól magunkat.”

Szerző: Orcfalvi Anna Nóra

Tájképként küldték be a Red Dead Redemption 2 egyik képkockáját egy oregoni tévének, simán lehozták

Tájképként küldték be a Red Dead Redemption 2 egyik képkockáját egy oregoni tévének, simán lehozták

A Szerencsejáték Zrt.-nél fideszes települések nyernek mászókát

A Szerencsejáték Zrt.-nél fideszes települések nyernek mászókát

Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?

Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?