szerző:
hvg.hu

Schmitt Pál plágiumügye megfertőzte a világhálót, és több nyelven is terjed.

A Schmitt-bizottság jelentése előtt az volt a kérdés, kimondják-e, hogy a kisdoktorija plágium, és lesz-e bármilyen következménye a lopásnak. Az első kérdésre igen a válasz, a másodikra: majd meglátjuk.

Németországban Karl-Theodor zu Guttenberg fülét-farkát behúzva, főjére hamut szórva – Asche auf dem Haupt – visszalépett egy évvel ezelőtt. Nálunk a lelepleződött államfőnk távozása nem magától értetődő. A bizottság jelentése értelmében, bár valóban történt szövegek átemelése, közvetlen utalások nélkül, terjedelmes egyezésekkel, a doki egyelőre marad doki, Schmitt meg az ország szimbóluma, aki be is jelentette: nem mond le. Pár pillanattal azután, hogy megérkezett a hír, lábra kéltek az első gúnyrajzok, fotók és gondolatok az esetről, és a közösségi oldalaknak köszönhetően ellepték az internetet. Éljen a gerillamarketing, éljenek a mémek, éljen az internet, éljen a magyar szabadság, éljen a haza! Íme a legjobbak.

Lev Nyikolajevcs Tolsztoj, vagy bárki más

A Háború és béke kitől származik? Bárkitől, aki rábiggyeszti a nevét. Az egyik a facebookozó a híres orosz regény borítóján igazított egy kicsit, és sk. firkával ellátva publikálta a művet saját neve alatt, hisz szerzője azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak, a képhez tartozó szöveg így szól: Végre befejeztem a könyvem. Bár helyenként - utalás szintjén - felbukkannak benne bizonyos elemek a világirodalom klasszikusaiból. Hasonlót készíthetünk magunk is az Ószövetségből, vagy a Római jogi tankönyvből, mindkettőre találunk példát ismerőseink megosztott képei között.

©

Schmitt-kitűző

A Facebook-felhasználók egyéb módon is kifejezhetik ellenérzésüket a döntéssel kapcsolatban: van például egy picbadge nevezetű applikáció, melyet bárki használhat profilképén, amolyan virtuális kitűzőként: így válhat belőlünk doktor egy gombnyomásra. Ám akadnak olyanok is, akik teljes profilképüket az ügynek dedikálták, az látható rajta: DR.

©

Kő, papír, olló, azaz

A tegnapi nap folyamán flashmobot szerveztek a Schmitt-ügy okán, amire ugyancsak a közösségi oldalon toborozták a résztvevőket. A felhíváshoz tartozó kép is mókás, egy kis before-after fílinggel megspékelve: Ctrl+X, Ctrl+Z, Ctrl+V most egyenlő olló, radír, ragasztócsík anno. Képalá: A SOTE-n ma már mindenki hozzáfér a legmodernebb kutatási eszközökhöz!

©

Schmitt-szótár

A millások március 15-ei plakáttervei között volt egy, ami a Schmitt happens szójátékkal hívta volna a tüntetőket "harcba" - de végül nem ezt használták, hanem a szájmaszkos Petőfit, az urbandictionary webezők által duzzasztott szótár oldalán azonban egyéb nem túl hízelgő hunglish kreációk is szerepelnek. Már három szócikk kedveskedik a köztársasági elnökünk plágiumügynének, úgy mint a Piece of SchmiTt,  melyet az emberi ürülék angol fordításának és a vezetéknév mozaikjából kelesztettek, továbbá a darab mint kész mű szinonimájának összetételeként a plágium magyarázatául szolgál e kifejezés. A  ScHmiTt hits the fan, a szar került a ventillátorba vulgáris szállóigét látja el többlettartalommal, míg a legújabb bejegyzés, a doctoral feces, ugyancsak a bélsárral machinál, annak latin fordítását és a kisdoktori tézisek egybecsengését használja. Kisdoktorikhoz nagy dolog!

©

Ceci n' est pas une pipe

A német ajkúakat is informálta az egyik Facebook-tag az aktualitással, méghozzá újragondolva René Magritte híres szürreális képét a pipáról, a piros banán fölött "paprika" felirattal ellátott képen az áll: nem köztársaság, nem plágium.

És akik már előre dolgoztak

2010-ben, Schmitt Pál köztársasági elnöki beiktatása után aktivizálta magát néhány lelkes nótafa, akkor született meg egy sziporkázó dal, mely a YouTube-on Schmitt-dal címen elérhető, és refrénjében így szól:

zuhanhat a forint, minden más így
hogy eljött az emberek embere
a köztársaság elnöke

illetve:

nem lesz baj, még ha esett is egy kis kár
mert Schmitt Pál biztos csinált valamit már.

A klipet eddig több mint 111 ezren töltötték le.

hvg.hu Itthon

Itt a jelentés: Schmitt plagizált, de doktor marad

Háromoldalas összefoglalót tett közzé a Schmitt Pál doktori disszertációját vizsgáló bizottság. Megállapították, hogy Schmitt Pál kisdoktorijában formai szabálytalanságokat ejtett, elismerték, hogy egy az egyben átvett oldalakat más művekből. Ugyanakkor a felelősséget a Testnevelési Egyetemre hárítják, mert szerintük az intézmény nem figyelmeztette Schmitt Pált időben.

hvg.hu Itthon

Schmitt-ügy: egyetemisták foglalták el a rektori hivatalt

A Hallgatói Hálózat aktivistái elfoglalták a Semmelweis Egyetem rektori hivatalát és ülősztrájkba kezdtek. A hallgatók Tulassay Tivadar rektorból próbálnak ígéretet kicsikarni arra, hogy az egyetem megindítja a köztársasági elnök doktorijának visszavonását célzó eljárást." A tüntetők még nem hagyták el az épületet, és bár csütörtökön délután 5 órára Tulassay Tivadar rektor egyeztetési időpontot adott nekik, többen közülük úgy döntöttek, hogy az épületben maradnak éjszakára.

hvg.hu Itthon

"Schmitt mondjon le!" - Flashmob a Kossuth téren

Az LMP a Facebookon hirdette meg flashmobját az alábbi felhívással: "Találkozzunk 7-kor a Kossuth téren, ha elfogadhatatlannak tartod, hogy Schmitt Pál a Köztársaság elnöke maradhat!". Az esemény 7-kor kezdődött, alig 300-an gyűltek össze a Kossuth téren.

Kapcsándi Dóra Itthon

Schmitt-ügy: nem akarnak bírálók lenni az oktatók

A hvg.hu által megkérdezett egyetemi oktatók felháborítónak tartják, hogy a Schmitt Pál doktoriját vizsgáló bizottság kimondta ugyan a plágium tényét, mégsem marasztalta el az államfőt. Ehelyett az opponensek és az egyetem felelősségét állapították meg. Van, aki ennek fényében a továbbiakban nem vállal opponensi munkát. Van, aki szerint nyilatkozatban kellene kijelenteni: náluk a jövőben is büntetik a plagizálást.

hvg.hu Itthon

Schmitt: nem mondok le

Nem mond le posztjáról Schmitt Pál – ezt mondta az államfő szerdán Szöulban, az MTI Hírcentrum tudósítójának. A köztársasági elnök arról beszélt, hogy a vizsgálati eredmény megerősítette korábbi döntésében.

A rajtra várva törte el a lábát a Tour de Hongrie legpechesebb versenyzője

A rajtra várva törte el a lábát a Tour de Hongrie legpechesebb versenyzője

Komolyra fordul a játék: kísértetzenekar segít a Notre-Dame újjáépítésében

Komolyra fordul a játék: kísértetzenekar segít a Notre-Dame újjáépítésében

Ezekkel a számokkal nyert valaki 72 millió forintot

Ezekkel a számokkal nyert valaki 72 millió forintot

Az új indiai parlamenti képviselők majdnem fele ellen folyik büntetőeljárás

Az új indiai parlamenti képviselők majdnem fele ellen folyik büntetőeljárás

Lezárásokra kell számítani a Hősök tere környékén a Szabadságkoncert miatt

Lezárásokra kell számítani a Hősök tere környékén a Szabadságkoncert miatt

Korábban bezárnának vasárnap a boltok

Korábban bezárnának vasárnap a boltok