szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy távoli galaxisról készített igen részletes felvételeket a chilei sivatagban működő Európai Déli Obszervatórium nagyon nagy teleszkópja. Az NGC 1187 katalógusjelű spirálgalaxis hatvanmillió fényévnyire, az Eridanus csillagképben található. Az Eridanus volt azt a legendás folyó, amelybe Phaethón zuhant, mikor nem bírt apja, a Napisten Héliosz szekerével.

A galaxis arról nevezetes, hogy az elmúlt harminc évben két szupernóva-robbanást, masszív csillag végső ellobbanását is észleltek benne. Az egyiket 1982-ben érte utol a végzete, a második szupernóva robbanását 2007-ben észlelték – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

"A szupernóva-robbanások a világegyetem legnagyobb energiájú eseményei közé tartoznak. Fényük az egész univerzumot bevilágítja, teljes galaxisokat túlragyogva, mielőtt több hét vagy hónap után elhalványulnak" – hangsúlyozzák az obszervatórium közleményében.

A legújabb képek az eddigi legrészletesebb felvételek a galaxisról. Tanúságuk szerint az SN 2007Y mind a mai napig, jóval a maximális fényesség elmúlta után is észlelhető, a szupernóva a felvétel alján "lapult meg".

A képeken jól nyomon követhető a csillagváros lélegzetelállító szerkezete: legalább féltucatnyi spirálkar látható, amelyeken a kék pöttyök a fiatal, forró csillagokat jelzik.

A galaxis központi régiójában helyezkednek el az idős csillagok, itt por és gázfelhők is találhatók, amelyek az új felvételeken sárgás színben láthatók. Az NGC 1187 "szívében" egy finom "húrszerkezet" figyelhető meg, amely segít a spirálkarokból a gázokat a galaxis központjába áramoltatni, beindítva a csillagtermelést a régióban.

A háttérben több távoli galaxis is kivehető a felvételeken, közülük néhány olyan fényes, hogy átragyognak a spirálgalaxis korongján.

Legyen önnek is saját lapja: bemutatjuk a myhvg-t

Legyen önnek is saját lapja: bemutatjuk a myhvg-t

Szávay István kilépett a Jobbikból

Szávay István kilépett a Jobbikból

Koronavírus: több kínai tartomány csökkentette a készültségi fokozatát

Koronavírus: több kínai tartomány csökkentette a készültségi fokozatát