szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elméleti esély még van arra, hogy a férfi kézilabda-válogatott ott legyen a 2020-as tokiói játékokon, de ehhez sok mindennek kedvezően kell alakulnia.

Ahogy megírtuk, a csapat a jelenleg is zajló német–dán közös rendezésű világbajnokságon – a norvégoktól a középdöntőben elszenvedett súlyos vereség miatt – csak a tizedik helyen végzett. Elméletileg a vb 2-7. helyezettjei vehetnek részt a jövő tavasszal sorra kerülő olimpiai selejtezőtornákon, de a magyaroknak is maradt még sansza az indulásra. Ehhez az kell, hogy a vb legjobb kilenc csapatából Egyiptom megnyerje az Afrika-, Brazília pedig a pánamerikai bajnokságot, illetve, hogy a német–francia–horvát–spanyol–dán–norvég–svéd hetesből az egyik Európa-bajnok legyen.

Az olimpiai selejtezőtornák helyszínéről később dönt a Nemzetközi Kézilabda-szövetség, a rendezés 2016 óta nem függ az azt megelőző világbajnokságon elért helyezéstől. Azok a csapatok, amelyek nem a világbajnokságról szereznek jogot a kvalifikációs tornán való szereplésre, a kontinentális tornákon elért eredmény alapján indulnak.

"Ma egyszerűen nem sikerült semmi" - csalódott nyilatkozatok a vb-kiesés után

Kilenc góllal kapott ki a magyar férfi kézilabda-válogatott Norvégiától a világbajnokságon, ezzel a 10. helyen végzett. Mivel nem került az első hét helyezett közé, elszalasztotta a lehetőséget, hogy most kivívja az olimpiai selejtezőn való részvételt.

A világbajnokságról szerzett olimpiai kvalifikáció prioritást élvez a kontinensversenyről való kvalifikációhoz képest, azaz ha ugyanaz a csapat nyeri a vb-t és az Eb-t, akkor az Európa-bajnok jogán az Eb-2. szerez közvetlen olimpiai kvalifikációt, míg a világ- és Európa-bajnok mindenképpen mint világbajnok indulhat az olimpián.

Amennyiben a világbajnokság 2-7. helyezettjei közül bármelyik csapat közvetlen olimpiai kvalifikációt szerez később (kontinensbajnokság vagy kontinentális olimpiai selejtező győzteseként), akkor helyette a kvalifikációs tornán való részvételi jogot és az adott helyet a világbajnokságon közvetlen mögötte végző csapat kapja meg. Ilyen módon a világbajnokság nyolcadik helyezettje is részt vehet az olimpiai selejtezőn, amennyiben például az Európa-bajnokságot a vb 2-7. helyezettjeinek egyike nyeri meg.

A fentiek révén a csoportbeosztás annyiban módosulhat, ha például a vb-2. nyeri az Európa-bajnokságot, akkor a vb-2. csoportjába a vb-3. kerül, a vb-3. csoportjába a vb-4., stb.

Kézilabda a tokiói olimpián
Összlétszám: 360 fő, 180 játékos (12 válogatott, 15 játékos csapatonként)

Kvalifikációs rend:

  • a rendező Japán csapata automatikus induló
  • a 2019-es világbajnokság aranyérmese (január 10-27., helyszín: Dánia és Németország)
  • a földrészek bajnokai: Európa-bajnokság (2020. január 10-26., Ausztria, Norvégia, Svédország), Pánamerikai Játékok (2019. július 26.-augusztus 11., Peru), Ázsiai selejtező (2019. október 17-27., Egyesült Arab Emírségek), Afrika Kupa (2020. január 15-25., Tunézia)
  • a nemzetközi szövetség (IHF) három kvalifikációs tornájáról (2020. április 16-19.) az első két-két helyezett

Az olimpiai selejtezők résztvevői (12 csapat, három darab négycsapatos csoporttal, két-két továbbjutóval, később kijelölendő helyszíneken):

1. csoport:
világbajnoki 2. helyezett
világbajnoki 7. helyezett
a Pánamerikai Játékok 2. helyezettje
az ázsiai olimpiai selejtező 2. helyezettje

2. csoport:
világbajnoki 3.
világbajnoki 6.
az Afrika-bajnokság 2. helyezettje
az Európa-bajnokságról a második számú csapat, amely korábban nem szerzett olimpiai kvalifikációt, vagy olimpiai kvalifikációs tornán való részvételi jogot

3. csoport:
világbajnoki 4.
világbajnoki 5.
az Európa-bajnokságról az első számú csapat, amely korábban nem szerzett olimpiai kvalifikációt vagy olimpiai kvalifikációs tornán való részvételi jogot
az Afrika-bajnokság 3. helyezettje

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Sport

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

A magyar férfi kézilabda-válogatott szombaton 25-22-re kikapott a Herningben hazai közönség előtt játszó olimpiai bajnok dán csapattól az első középdöntős mérkőzésén a világbajnokságon, így már biztosan nem juthat elődöntőbe.

Meghalt Bernie Madoff

Meghalt Bernie Madoff

Ez már egy más világ: így nézett ki 97 nap után az első szabad este a briteknél

Ez már egy más világ: így nézett ki 97 nap után az első szabad este a briteknél

Cuki állatokkal a boldog házasságért

Cuki állatokkal a boldog házasságért