szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szövetség azt mondja, mindent megtesznek annak érdekében, hogy tisztázódjon, jogosak-e a Kenderesi ellen felhozott, szexuális zaklatásról szóló vádak.

Ahogy korábban megírtuk, Kenderesi Tamást egy éjszakai szórakozóhelyen történt incidens után őrizetbe vette és kihallgatta a rendőrség a vizes világbajnokság helyszínén, Kvangdzsuban.

Az esetről a Yonhap hírügynökség számolt be, de nem nevezte meg a feltételezett elkövetőt, csak annyit közölt, hogy a magyar úszóról van szó, akit egy 18 éves nő vádolt meg szexuális zaklatással. A nő azonnal hívta a rendőrséget.

Az úszó a hírügynökség szerint tagadja a vádakat.

A hvg.hu szövetségi forrásból úgy értesült, hogy az esetről videófelvétel készült. Úgy tudjuk, az ahogyan Kenderesi leírta a saját verzióját a történtekről, egybevág azzal, amit a videón a magyar küldöttség csapatvezetője látott.

A hírre nemrég a Magyar Úszószövetség is reagált, azt írták, hogy a koreai magyar nagykövetség munkatársaival együttműködve mindent elkövetnek annak érdekében, hogy kétséget kizáróan tisztázódjék, jogosak-e a Kenderesi Tamás ellen felhozott vádak.

"A vizsgálati szakaszban a magyar válogatott tagját megilleti az ártatlanság vélelme, ugyanakkor ha hivatalosan igazolást nyer vétkessége, úgy a MÚSZ a szövetség fegyelmi bizottságát fogja felkérni a további lépések megtételére.

A Magyar Úszó Szövetség elítél mindennemű, az emberi méltóságot sértő cselekedetet, a magyar úszóválogatott tagjaitól pedig mindenkor a nemzeti színekhez és a sportág hagyományaihoz méltó magatartást követel meg. Ezen elvek megsértői az elkövetett vétség súlyának megfelelő büntetésre számíthatnak.

Kenderesit a kihallgatását követően elengedték, visszatérhetett a sportolói faluba, ám a következő tíz napban nem hagyhatja el az országot.

Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya is nyilatkozott az ügyről az M4 televíziónak, azt mondta, foglaltak szállást Kenderesinek, és várják a fejleményeket. Szinte biztos, hogy másnap nem tud majd hazautazni a többiekkel, bár - tette hozzá - előfordulhat, hogy akár holnap is elengedik azzal, hogy "ez vagy az a büntetés".

Az ügyben kerestük Kenderesi Tamást is, aki délután közleményben válaszolt. Azt írja:

“Szombat éjszaka, egy szórakozóhelyen a mellékhelyiségből visszafelé haladva a táncparkett felé, hozzáértem egy ott dolgozó, koreai táncoslány fenekéhez. Meg sem álltam mögötte, egyetlen, talán meggondolatlan mozdulatot tettem, ami miatt az érintett lány komolyan megharagudott, és feljelentést tett ellenem. Megértve a helyzet komolyságát, teljes együttműködést tanúsítottam mindvégig.
A rendőrségen közölték, hogy az esetről a biztonsági kamera felvétele rendelkezésükre áll, igaz, ezt nekem nem mutatták meg. Ezek alapján őszintén bízom abban, hogy igazolást nyernek a szavaim. Úgy gondolom, nem követtem el semmilyen súlyos vétséget, azt viszont meg kell értenem, hogy megsértettem bizonyos erkölcsi normákat, amely a helyi értékrend alapját képezik.
A történteket sajnálom, a koreai lánytól szeretnék elnézést kérni, amennyiben valóban megbántottam, de a szexuális zaklatás vádját teljes mértékben visszautasítom.”

Kenderesi elismerte, hogy hozzáért egy lány fenekéhez, de szerinte ez nem volt zaklatás

Az úszót egy 18 éves nő vádolta meg szexuális zaklatással. Kenderesi ezt tagadja, de elismeri, hogy meggondolatlan mozdulatot tett. Az úszó 10 napig biztosan nem hagyhatja el Dél-Koreát.

Az úszó a riói olimpián 200 pillangón bronzérmet nyert, a két évvel ezelőtti, budapesti világbajnokságon negyedik lett. Kvangdzsuban ezen a távon - amelyet Milák Kristóf világcsúccsal nyert meg - nyolcadik lett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elon Musk szerint 2024-re a Marsot is elérjük

Elon Musk szerint 2024-re a Marsot is elérjük

Veszélyes anyag szivárgott: leállt a vonatközlekedés Soroksár és Dunaharaszti között

Veszélyes anyag szivárgott: leállt a vonatközlekedés Soroksár és Dunaharaszti között

Amerika az első: többet ártott az USA-nak Trump kereskedelmi háborúja, mint amennyit használt

Amerika az első: többet ártott az USA-nak Trump kereskedelmi háborúja, mint amennyit használt