szerző:
hvg.hu

Öt percig hihettük azt, hogy lehet bármi esélyünk. Horvátország-Magyarország 3-0. Végül csak annak örülhettünk, hogy Szlovákia nem nyert, így maradt még esélyünk kijutni az Eb-re. De nem ezzel a játékkal.

Az esélytelenek nyugalmával léphetett volna pályára a magyar válogatott Splitben: ugyan nem sok csapattól várható el a pontszerzés sem a világbajnoki második helyezett ellen, azzal, hogy Budapesten már megvertük Horvátországot, kimondottan jó helyzetbe került a csapat az Eb-selejtező E csoportjában. De aztán nem úgy alakult a többi meccs, hogy bármi nyugalom is lehessen: mivel oda-vissza kikaptunk Szlovákiától, minimum egy pontszerzésre szükségünk volt Splitben is, hogy jó esélyekkel fordulhassunk rá az utolsó két meccsre.

Horvátország: Livakovic – Jedvaj, Lovren, Vida, Barisic – Rebic, Modric, Rakitic, Brozovic, Perisic - Petkovic

Magyarország: Gulácsi - Lovrencsics, Kádár, Orbán, Korhut - Vida, Kleinheisler - Dzsudzsák, Holman, Sallai - Szalai

Marco Rossi a meccs előtt arról beszélt, hogy ha ki is kapunk, annak a módját mi választhatjuk meg. Abban egészen biztosak vagyunk, hogy azt a módot nem választottuk volna, ahogyan hátrányba kerültünk. Sajnos nem sokat kellett várni az első gólra: már az első pár percben is a horvátok nyomtak, de aztán Kádár óriásit hibázott, ajándékba adott egy labdát Modricnak, Orbán nem merte már buktatni a horvátot, akinek csak be kellett gyalogolnia a kapuig, Gulácsi teljesen kiszolgáltatott volt, az 5. percben 1-0.

Ha volt is bármi magyar taktika, az ezen a ponton bukott el. De fájóbb leírni, hogy valószínűleg nem volt: nem elég, hogy a mezőnyben nagyságrendekkel gyengébbek voltunk a horvátoknál, a védelmünk egészen szánalmas hibákat követett el.

Jellemző az első percekre, hogy magyar gólszerzési lehetőségben először a 11. percben reménykedhettünk, de Dzsudzsák szabadrúgása után sem kellett a horvátoknak lerágniuk a tíz körmüket, sőt, egy újabb magyar hiba után csak Orbánon múlt, hogy nem lett nagyobb baj. A magyar csapat bal oldala egyébként is rettenetesen indította a meccset, a horvátok szinte akadálytalanul futottak be többször is a védelmünk mögé. Eközben az első nagyjából tudatosan felépítettnek tűnő magyar támadásra a 20. percig kellett várnunk.

De jött a 24. perc, és már 2-0-ra vezetett Horvátország. Ezúttal Lovrencsics adott el magyarázhatatlan buta módon egy labdát, Orbán nem tudott menteni, Petkovic pedig klasszis megoldással sarkazta el Gulácsi mellett a labdát.

A 42. percben pedig egészen megalázó gólt kaptunk, egy beadás után Kádár képtelen volt eltalálni a labdát, a mellette álló Petkovic is rosszul ért bele, de róla így is behullott a labda a kapuba, 3-0. Ez maradt a félidőig is, megváltás volt a szünet.

Már meg is van az Eb első résztvevője

Az I csoportban Belgium 9-0-ra kiütötte San Marinót, ami azt jelenti, hogy három meccsel a vége előtt 11 pont az előnye a harmadik helyezettel szemben, vagyis kijutott az Európa-bajnokságra. Rajtuk kívül még egyetlen más csapat kijutása sem lett biztos matematikailag eddig, ráadásul mivel tucatnyi helyen rendezik az Eb-t, ezúttal a szervezők sincsenek ott automatikusan. A belga teljesítmény elég meggyőző: 7 meccsen 7 győzelemmel, 28-1-es gólkülönbséggel állnak.

Egy kicsit összeszedettebben kezdtük el a második félidőt. De aztán már megint egy teljesen érthetetlen hiba: tizenegyest kapott Horvátország, Kleinheisler úgy vágta fel Rebicet, hogy Lang simán tudott volna szabályosan szerelni. Ám Perisic rettenetesen rosszul lőtte a büntetőt, Gulácsi szépet védett, maradt a 3-0.

Sajnos a tizenegyesnél Kleinheisler megkapta a második sárga lapját. Elég furcsa volt a helyzet, a büntetőnél ugyanis ő még a pályán volt, csak az utána jövő szögletnél szült neki a bíró, hogy kiállította. Nem volt világos, hogy a bíró kapcsolt nagyon későn, vagy már a tizenegyes után szólt be neki valamit a magyar játékos, a lényeg az, hogy emberhátrányba kerültünk.

Innentől már egyik csapat sem erőltette különösebben a játékot, lassan mindkét oldalon elkezdték a játékosokat pihentetni a vasárnapi meccsre. Jellemző, hogy a 68. percben lett csak meg az első kaput eltaláló magyar lövés.

©

A csoportunk másik meccsén Szlovákia Wales ellen játszott, és a saját meccsünk helyett inkább arra kellett már figyelnünk, hogy ott nehogy nyerjenek a szlovákok. Wales meg is szerezte a vezetést, de Szlovákia kiegyenlített, 1-1 lett az eredmény. Ez pedig nekünk azért jó egy kicsit, mert azt jelenti, hogy ha Szlovákia kikap a horvátoktól, és mi vasárnap legyőzzük Azerbajdzsánt, akkor már csak Walest kellene megvernünk, és ott vagyunk az Eb-n. Ehhez viszont arra van szükség, hogy nagyon sürgősen összeszedje magát a csapat, mert vasárnap Azerbajdzsánt még csak-csak le lehet győzni, de novemberre Wales ellen változtatni kell.

Az állás:

1. Horvátország 13 pont
2. Szlovákia 10 pont
3. Magyarország 9 pont
4. Wales 7 pont
5. Azerbajdzsán 1 pont

Az E csoportban három játéknap van hátra a mai után. Vasárnap Magyarország-Azerbajdzsán (zárt kapuk mögött) és Wales-Horvátország lesz. November 16-án mi szabadnaposak leszünk, aznap horvát-szlovák és azeri-walesi meccset tartanak, a zárófordulóban pedig Szlovákia-Azerbajdzsán és Wales-Magyarország, november 19-én.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A pihenőhelyen kapcsolták le a bolgár brutáltrélert – videó

A pihenőhelyen kapcsolták le a bolgár brutáltrélert – videó

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

A Bauhaus reneszánsza a kelet-németországi Dessauban

A Bauhaus reneszánsza a kelet-németországi Dessauban

Erdogan: Ankara soha nem köt tűzszünetet Szíriában

Erdogan: Ankara soha nem köt tűzszünetet Szíriában

A játékautók más szintje ez a pedálos Tatra, ami pedálos Skodákat szállít

A játékautók más szintje ez a pedálos Tatra, ami pedálos Skodákat szállít

Megszüntetné a Brexit után a szabad munkaerő-áramlást a brit kormány

Megszüntetné a Brexit után a szabad munkaerő-áramlást a brit kormány