szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ausztrál nyílt bajnokságra érkező teniszezők többsége naponta öt órára elhagyhatja a karantént, hogy eddzen, a magyar játékos szerint ez elég is. Hetvenkét sportolónak azonban 14 napot a szobájában kell töltenie.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Két ausztrál teniszező és egy kísérő szervezetében mutatták ki a koronavírust azok közül, akik az ausztrál nyílt bajnokság miatt utaztak Melbourne-be. Ezzel tízre emelkedett azok száma, akiknek pozitív lett a tesztje a helyszínen, négyen közülük sportolók.

Szigor
Tavaly Melbourne 4,9 milliós lakossága 112 napig szigorú elzártságban élt, hogy megakadályozza a pandémia második hullámát. Az intézkedéseken októberben lazítottak. A közelmúltban nem regisztráltak új koronavírusos esetet, ez alól csak azok a személyek voltak kivételek, akik három, az Australian Openre érkezett járaton utaztak.

A február 8-án kezdődő Grand Slam-tornára érkezőkre rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak, a játékosok és kísérőik csak negatív teszt birtokában léphettek be Ausztráliába, ahol 14 napos karantén vár rájuk. Ezt csak napi öt órára, az edzésük idejére hagyhatják el.

A játékosok közül 72-en így is teljes karanténba kényszerültek, ugyanis olyan járaton utaztak Ausztráliába, amelyen ült koronavírus-fertőzött is. Ők egyáltalán nem hagyhatják el szobájukat. Ha mégis megszegik a karanténszabályokat, 20 ezer ausztrál dollárt (4,5 millió forint) kell fizetniük.

A körülményen miatt több játékos panaszkodott, a világelső Novak Djokovic pedig hivatalos levélben fordult Victoria állam vezetőihez, hogy adjanak engedményeket a játékosoknak. Daniel Andrews miniszterelnök azonban visszautasította a nyolcszoros bajnok kéréseit, mondván: a játékosok tisztában voltak a szabályokkal, és nem fognak kivételezni velük.

Arról, hogy milyen a karanténban, Fucsovics Márton mesélt az Indexnek. A Melbourne-ben tartózkodó magyar teniszező azt mondta, érkezése után három nap szigorú „szobafogság” várt rá, de amióta szabadlábon van, már jobban telnek a napjai. „Elég a napi öt óra kondi és tenisz. Már nem az alapozás idejét éljük, inkább a formába hozáson van a hangsúly. Taktikai elemeket gyakorlunk, és a szurkolóim ajánlását figyelembe véve rengeteget adogatok.”

Fucsovics szerint a hotelban is el lehet tölteni hasznosan az időt, például azzal, hogy az edzőjével meccseket, játékosokat elemeznek. Arról, hogy a torna résztvevői számára kialakított buborékban kell készülnie, azt mondta: ez nem sokban különbözik attól, ahogyan általában hangolódik a versenyekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél

Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél

Nincs hatása hosszú távon a járványnak a klímaváltozásra

Nincs hatása hosszú távon a járványnak a klímaváltozásra