szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar bajnokságon is ellentét volt a versenyzők között, most azonban csapatversenyt buktak a vitájuk miatt.

A sokat látott bírók sem emlékeznek olyanra, mint ami a sportlövő világkupa döntőjén történt – írja az ESPN. Az 50 méteres, 3 pozíciós férfi csapatverseny döntőjét a házigazda India és Magyarország vívta volna, csakhogy a magyar csapat nem állt ki.

Méghozzá azért nem, mert két tagja bejelentette, nem versenyez együtt a harmadikkal.

Péni István és Pekler Zalán közölték, hogy nem fognak egy csapatban lőni Sidi Péterrel. Azt állítják ugyanis, hogy Sidi fegyvere szabálytalan.

Nem előzmény nélkülli az eset, tavaly az országos bajnokság döntőjében nyújtott be Péni óvást Sidi fegyvere miatt, majd a két versenyző csúnya üzengetésbe kezdett. Az óvás tárgya akkor is a bipod volt – ezzel a tárggyal lehet megtámasztani a puskát a lövések között, de a verseny alatt tilos használni. Sidi azt állította, hogy ő nem megtámasztásra használta, hanem súlyként, és odaragasztotta a fegyverhez, márpedig a szabály szerint csak akkor számítana tiltott bipodnak, ha szabadon mozgatható volna. Amikor most Sidi a csapattársai kérése ellenére ugyanígy szerelte fel a fegyverét, azok nem voltak hajlandóak vele együtt lőni.

A nemzetközi szövetség ellenőrei azonban az ESPN szerint úgy döntöttek: Sidi fegyvere szabályos volt. Jair Davidovics, a szövetség technikai delegáltja annyival kommentálta mindezt: „Ha a bipodot odaragasztották, akkor az nem egy bipod. Ha nem tudják mozgatni, akkor az csak egy súly. Nem a magyar csapat fogja megtanítani nekünk, mik a szabályok. Ha egy fegyver szabályos, akkor az szabályos.

Ha a magyar csapat nem jön, az az ő bajuk.”

A döntőben így India ellenfele Magyarország helyett az eredetileg harmadik helyen álló Egyesült Államok lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!