szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokan nem hisznek abban, hogy a járványügyi intézkedéseket be tudják tartatni a szervezők a külföldről érkezőkkel.

Már márciusban bejelentették a tokiói olimpia szervezői, hogy a koronavírus-járvány miatt külföldi nézőket nem engednek be a sporteseményekre, de arról azóta is csak találgatni lehet, hogy vajon japánok ülhetnek-e majd a lelátókon. Az Asahi című lap most úgy értesült:

a szervezők egyre inkább hajlanak arra, hogy engedélyezzék a helyi szurkolók jelenlétét.

Úgy tudják, az országban egyre nagyobb átoltottság és egyre alacsonyabb esetszám miatt lehetnek engedékenyek az illetékesek. Információjuk forrását azonban nem nevezte meg a lap, a kormány és a szervezőbizottság pedig egyelőre nem kommentálta az értesülést.

A tokiói olimpiát eredetileg tavaly rendezték volna meg, de a járvány miatt egy évvel elhalasztották. Egy májusi felmérés szerint a japánok kétharmada azt szeretné, ha idén sem tartanák meg.

Az ellenzők közül azokat, akik a járvány miatt aggódnak, Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság elnöke nemrég azzal próbálta megnyugtatni, hogy bejelentette: a külföldről érkező médiamunkásokat – akik az érkezésüket követő 14 napban kizárólag a hoteljük és az olimpiai létesítmények között közlekedhetnek – szigorúan ellenőrzik majd, biztosítva, hogy ne hagyhassák el az előre kijelölt területeket. A mozgásukat GPS-en keresztül követik, és nem engedélyezik számukra, hogy helyi ismerőseikkel találkozzanak vagy olyan helyen tartózkodjanak, amely nincs regisztrálva.

A japánok egy része ugyanakkor kételkedik az intézkedések betartatásában, mondván: az újságíróknak elég a hotelszobájukban hagyniuk a telefonjukat, és utána bárhova utazhatnak.

Japánt eddig elkerülte a járvány nagy hulláma, ezzel együtt több mint 760 ezer megbetegedést és 13 600-nál is több halálesetet regisztráltak az országban. Tokióban és más prefektúrákban továbbra is egészségügyi vészhelyzet van érvényben június 20-ig.

De mi lesz, ha mégis elmarad a tokiói olimpia?

Kicsi az esély arra, hogy kevesebb mint három hónappal az idénre halasztott olimpia megnyitója előtt lefújják az eseményt, mégis eljátszottunk annak gondolatával, milyen hatásai lennének egy ilyen döntésnek. A legnagyobb csapást kétségkívül a japán gazdaság szenvedné el, de azokról a sportolókról sem lehet elfeledkezni, akiknek ez lenne az utolsó, vagy az egyetlen lehetőségük az ötkarikás szereplésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!