szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb felmérések tanúsítják az olimpiaellenes hangulatot.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A Jomiuri Sinbun című napilap közvélemény-kutatása szerint a japánok 59 százaléka nem szeretné, ha megrendeznék a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpiát. A felmérésben a válaszadók 39 százaléka vélekedett úgy, hogy meg kellene tartani a játékokat.

A készítők a halasztás lehetőségét nem kínálták fel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanis már korábban kizárta, hogy újabb időpontot keressenek a sporteseménynek.

A TBS News is felmérte a japánok véleményét, az ő kutatásukban a megkérdezettek 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy töröljék, vagy ismét halasszák el az olimpiát.

A múlt héten petíció is indult Japánban a lefújás érdekében, azt mostanáig 321 ezren írták alá.

De mi lesz, ha mégis elmarad a tokiói olimpia?

Kicsi az esély arra, hogy kevesebb mint három hónappal az idénre halasztott olimpia megnyitója előtt lefújják az eseményt, mégis eljátszottunk annak gondolatával, milyen hatásai lennének egy ilyen döntésnek. A legnagyobb csapást kétségkívül a japán gazdaság szenvedné el, de azokról a sportolókról sem lehet elfeledkezni, akiknek ez lenne az utolsó, vagy az egyetlen lehetőségük az ötkarikás szereplésre.

A lakosság beoltottságának aránya továbbra is rendkívül alacsony, és szintén a múlt héten hosszabbították meg május végéig a rendkívüli állapotot Tokióban és három másik prefektúrában.

Külföldi nézők és külföldi önkéntesek nem utazhatnak az olimpiára, de ezek az intézkedések sem enyhítették a játékok megrendezése miatti aggodalmat országszerte.

Az ellenzéki parlamenti képviselők hétfőn órákig faggatták Szuga Josihide miniszterelnököt, aki kijelentette: soha nem állította, hogy az olimpia megrendezése az első helyen áll a fontossági sorrendjében.

„Számomra a japán lakosság életének és egészségének védelme a prioritás. Először meg kell akadályoznunk a vírus terjedését” – mondta. Hozzátette azt is, hogy a NOB mondja ki a végső szót a játékokról, a kormány feladata az, hogy lépéseket tegyen a biztonságos rendezés érdekében.

John Coates, a NOB koordinációs testületének elnöke szombaton kijelentette, hogy az olimpiarendezés-ellenes közhangulat aggodalomra ad okot. A teniszező Oszaka Naomi vasárnap úgy fogalmazott, egész életében arra várt, hogy részt vegyen hazájában az olimpián, de a tokiói rendezés kockázatait alaposan meg kell vitatni.

Közben elhalasztották a NOB elnökének, Thomas Bachnak a május 17-18-ra tervezett tokiói látogatását is „a veszélyhelyzet múlt heti meghosszabbításának és egyéb körülményeknek a fényében”.

Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság elnöke már múlt pénteken arról beszélt, hogy nehézkes volna fogadni Bachot, aki a tervezett program szerint Hasimoto mellett találkozott volna a miniszterelnökkel és Koike Juriko tokiói kormányzóval is.

A 67 éves NOB-elnök legutóbb novemberben járt Tokióban.

A tokiói olimpia megnyitó ünnepségére a tervek szerint július 23-án kerül sor, az esemény pedig augusztus 8-ig tart

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!