szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csodaegeret hoztak létre brit tudósok, mely képes amputált végtagjainak vagy eltávolított szerveinek regenerálására, olyan esetekben is, amelyeknél egy átlagos rágcsáló biztos pusztulásra van ítélve.

A kísérleti élőlény - az emlősök közt egyedi módon – képes szerveinek, farkának és végtagjainak „újragyártására”. A tesztek során arra is fény derült, hogy ha egy normális egérbe juttatunk a csodaegér szervezetéből sejteket, az is képessé válik szerveinek újranövesztésére.

A felfedezés hosszútávon előrevetítheti annak lehetőségét, hogy végtagjaikat vesztett emberek saját új szervekkel és tagokkal éljenek tovább.

A felfedezés részletei jövő héten teszik közzé egy, a Cambridge Egyetem által szervezett konferencián. Ellen Heber-Katz a wisari orvosi intézet kutatója szerint az „újranövő” egér tulajdonságainak kontrollját egy tucatnyi génnel oldották meg a laborban.

A kutatónő továbbra is vizsgálja a módosított géneket, de úgy véli, az emberek génkészleteivel számos hasonlóság mutatható fel. „Azt vettük észre, hogy az eltávolított részek sorra nőttek vissza. Kivételt egyedül az agy képezett.” – összegzi tapasztalatait Heber-Katz.

A kísérleti egér magzati májsejtjeiből vett minta normális egerekbe történő befecskendezését követően, a beoltott egér is képes volt újranöveszteni szerveit, ráadásul fél évvel a beoltást követően is.

Heber-Katz akkor fedezte fel az egerek „testépítő” tulajdonságát, amikor megfigyelte, hogy a fülükön átlyukasztott élőlények (ezzel jelölik őket a laborban), a jelzők eltávolítását követően hegedés nélkül forradtak be.

A kutatónő szerint a meggyorsult sejtosztódással magyarázható a kísérletben részt vevő egerek testépítő képessége. Ezzel azonban gyorsabban élnek és pusztulnak el a sejtjeik, s ennek következményei hosszú távon ma még ismeretlenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemények

A sejtklónozás dicsérete

Új lehetőségek nyíltak az emberi betegségek megismerésében és gyógyításában, miután egy dél-koreai kutatócsoportnak nemrég sikerült klónozott humán embriókból őssejteket kinyerni. Mivel a későbbiekben e sejtekből fejlődik ki az összes emberi szövet, laboratóriumi körülmények között rajtuk lehetne tanulmányozni a normális emberi fejlődést, azonosítani az örökölt betegségekkel kapcsolatos abnormitásokat, s idővel talán még azokra a kórokra is gyógyírt találnánk, amelyekre most nincs hatékony kezelés.

BBC Tech

Sejt szinten működik a vonósugár

Tárgyak mozgatására alkalmas vonósugarat állítottak elő brit tudósok, mely előbb eléri, majd megfogja, s rendeltetési helyére helyezi a kiszemelt objektumot.

23 perc alatt ért Budapestről Tatabányára egy Vérlovag

23 perc alatt ért Budapestről Tatabányára egy Vérlovag

Átláthatatlan káosz lett abból, hogy a kormány hozzányúlt az egészségügyhöz

Átláthatatlan káosz lett abból, hogy a kormány hozzányúlt az egészségügyhöz

Elkezdték törölni az SZFE-hallgatók korábbi jegyeit és gyakorlati eredményeit

Elkezdték törölni az SZFE-hallgatók korábbi jegyeit és gyakorlati eredményeit