szerző:
Folk György (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Jelentősen késik a tavasszal beharangozott WiMax, vagyis nagy sávszélességű vezeték nélküli internet-szolgáltatás fővárosi kiépítése. Tulajdonképpen senki sem tudja, hogy erre mikor kerülhet sor.

WiMax torony.
Beteríti, mint
Moszkvát a hó
Idén tavasszal a GTS Datanet internet szolgáltató bejelentette, hogy fél éven belül WiMax, vagyis vezeték nélküli szélessávú adatátvitelt lehetővé tévő szolgáltatást indít. Erre akkor az új technológiák iránt érdeklődők felkapták a fejüket, mert bár a világ számos pontján működött már vezeték nélküli szélessávú internet-kapcsolat, ezek közül (mind a mai napig) egy sem kapta meg a WiMax minősítést, melyet a Cenelec – az elektrotechnikai szabványokért felelős európai bizottság – hivatott kiállítani. (A WiMax, a Koreában kifejlesztett WiBro vagy a többi hasonló technikai megoldás óriási előnye, hogy a sugárzás akár egy nagyvárost is képes beteríteni, azaz nincs szükség hotspotokra, elérési pontokra, amelyek közelébe kell jutni ahhoz, hogy vezeték nélkül fel lehessen kapcsolódni az internetre.

A bejelentést követően a hvg.hu megkereste a Datanetet, de akkor nem nyilatkoztak, mondván túl korai a részletekről beszélni. Eltelt a fél év, s szerkesztőségünk újból kopogtatott az internet szolgáltatónál, a fejleményekről érdeklődve. Szép Tibor a társaság WiMaxért felelős stratégiai és üzletfejlesztési tanácsadója elmondta, hogy késik a project, s bár voltak sikeres tesztek, eddig még a kivitelezésre sem írtak ki tendert. Pedig a szükséges 3,5 Gigahertzes védett sáv egy részére a Datanetnek kizárólagos használati joga van, így zavarmentes szolgáltatást nyújthatna. A csúszás fő oka nem műszaki, hanem szabályozási jellegű. Még nem teljesen kristályosodott ki a WiMax szabvány, amelynek meg lehetne felelni. „A cég nem szeretne túl nagy kockázatot vállalni azzal, hogy egy olyan rendszert hoz létre itthon, amely esetleg nem felel meg mindenben a WiMax végleges előírásainak” – jelöli meg a hezitálás okát Szép Tibor.

Hozzátartozik a képhez, hogy a Datanet a szolgáltatást elsősorban viszontértékesítésre szánta, s e vezeték nélküli kapcsolaton keresztül adta volna tovább a sávszélességet más internet-szolgáltatóknak. Ráadásul a tervek szerint kezdetben a tervezett szolgáltatás csak a főváros frekventált körzeteiben indult volna el. A frekvencia kiskereskedésről azonban sem hazai, sem uniós szabályok nem rendelkeznek még.

Grad János a magyar frekvenciagazdálkodásért felelős Nemzeti Hírközlési Hatóságot szakértője elmondta, hogy a frekvencia továbbértékesítése ma még sehol sem szabályozott Európában. „Az EU szakemberei dolgoznak rajta, s az elfogadott megoldást természetesen a magyar szabályozás is hűen követi majd. Ehhez azonban az elektronikus hírközlési törvény módosítására is szükség lehet. A Datanet példájánál maradva, a társaság önálló frekvenciagazdálkodási jogosultsághoz szeretne jutni, amelynek révén kereskedhetne a rendelkezésére álló sávszélességgel. Ehhez azonban a frekvenciaengedélyek kiadásának további liberalizálása van szükség, amelyre a szándék mind hazai, mind európai szinten megvan már, a jogalkotási folyamat azonban még nem zárult le.”

A Datanet törekvésének, hogy az ADSL-nél sokkal gyorsabb vezeték nélküli elérést hozzon létre, tehát nincs akadálya amennyiben a sávszélességet végfelhasználóknak értékesíti. Viszont nem nevezhetné a szolgáltatást WiMaxnak, ahogy azt sajtóközleményében tette, s végső soron az sem állja meg a helyét, hogy számos nyugat európai városban működik már WiMax. A remény azonban megvan, hogy Budapest az elsők között lehet. A Datanethez minden esetre ez ügyben még visszatérünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

WiMAX fél éven belül Budapesten

Nagy sávszélességű vezeték nélküli internet szolgáltatását indít fél éven belül a GTS- Datanet internet szolgáltató Datanet WiMAX néven.

Infinit Tech

Szélessáv a villanyvezetékeken keresztül

Az egyesült államokbeli Manassas városka az elsők között van, ahol elindult az elektromos vezetékeken keresztül történő szélessávú internetszolgáltatás.

Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Eladná az Adidas a Reebokot

Eladná az Adidas a Reebokot