szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az első kígyók izmos hátsó lábakkal rendelkeztek és ástak is, de nem a vízből jöttek a szárazra – vélekednek kutatók a Nature magazin legfrissebb számában publikált írásukban.

Az argentin és brazil tudósokból álló kutatócsoport egy Argentinában, Patagóniában talált 65 millió éves kígyócsontvázra alapozza elméletét. Ez az első olyan lelet, ahol a gerincoszlophoz keresztcsont is illeszkedik, ez utóbbihoz pedig lábak kapcsolódnak. A tanyulmány szerzői szerint a kígyók a szárazföldön alakultak ki, és később alkalmazkodtak a vízi életmódhoz. Sebastien Anesteguia és Bernardino Rivadavia nem az első azok sorában, akik a kígyók szárazföldi eredetének elméletét hangoztatják, de ők találtak először bizonyítékot a hipotézisre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Panoráma Tech

Európa és Amerika szétválásáról mesélő dínóleletek

Portugál paleontológusok az Allosaurus fragilis tucatnyi kövületét találták meg Andresben. Korábban Észak-Amerikában bukkantak rá ugyanerre a fajra, így a leletek pontosabb magyarázatot adhatnak arra, hogyan és mikor alakult ki az óceán, amely elválasztja Európát és Amerikát.

hvg.hu Tech

A kutatók demonstrálták Darwin elméletének helytállóságát

Egy olyan fehérje reprodukálásával, amely már 450 millió éve eltűnt a földről, tudósok először rekonstruálták azt a modellt, ahogy az evolúció előrehaladt korszakokon keresztül újrafelhasználva és módosítva a meglévő molekulákat.

MTI Tech

Az amerikaiak fele nem hisz Darwinnak

Az Egyesült Államokban újult erővel tört ki a vita az élővilág evolúciós fejlődéstörténete és az isteni teremtés szószólói között.

Könnyű testi sértéssel gyanúsítják az ORFK egyik vezetőjét

Könnyű testi sértéssel gyanúsítják az ORFK egyik vezetőjét

Károly herceg utazási tanácsokkal látta el a romániaiakat

Károly herceg utazási tanácsokkal látta el a romániaiakat

Szinte bejáratósan új 20 éves Mercedes S-osztály keresi új gazdáját

Szinte bejáratósan új 20 éves Mercedes S-osztály keresi új gazdáját