szerző:
hvg.hu

Az IBM magyarországi vállalata oktatási-kutatási és a hallgatók elhelyezkedését segítő karrier-együttműködési megállapodást kötött a gödöllői Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karával. Az egyezség eredményeképpen az elkövetkező években több száz hallgató vehet részt az IBM gyakorlati képzésein és gyakornoki programokban, így később a piacon is hasznosíthatják az IBM segítségével megszerzett tudást és tapasztalatot.

Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója.
Draftolnak
A világon az IBM-nek van a legtöbb szabadalma az informatika terén, és ezeknek a száma évről-évre dinamikusan nő, mert a cég szakembergárdájában magas fokú tudományos, kutatási és fejlesztési potenciál rejlik. A kutatási és fejlesztési tevékenységek mellett kiemelt fontosságú, hogy az IBM a kereskedelmi jellegű projektjei során is megfelelően képzett szakemberekkel tudja végrehajtani feladatait. Mára természetessé vált, hogy egy innovatív multinacionális cég nem csupán a piacról hozza be ezeket a szakembereket, hanem már az egyetemeken is igyekeznek képezni, fejleszteni a későbbi potenciális munkaerőt annak érdekében, hogy szavatolja a magasan kvalifikált és naprakész tudású utánpótlást.

Ennek az oktatáspolitikai szemléletnek eredményeként jött létre a Szent István Egyetem Gazdaságtudományi Kara és az IBM Magyarország közötti megállapodás. „A SZIE GTK Marketing Intézetével már hosszú ideje, hét éve működünk együtt informális módon és most mindkét fél úgy érezte, ideje az eddigi ad hoc jellegű kapcsolatokat formalizálni és kiterjeszteni egy szerződéses kapcsolatban, melyben közösen megerősítjük a szándékokat és kölcsönös kötelezettségvállalásokat teszünk – mondta el Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója.

A kutatás-fejlesztésben elkötelezett IBM nem csupán rövidtávon gondolkodik, így az együttműködés legtöbb eleme közép és hosszútávú célként jelenik meg mindkét fél stratégiai elgondolásaiban. Első lépésként az IBM díjmentesen nyújt információ technológiai tanácsadó-konzultációs szolgáltatásokat az intézményi informatikai infrastruktúra hatékonyságának növeléséhez. Erre a feladatra az IBM professzionális, magasan képzett szakértőit alkalmazza.

Az IBM a valódi piaci gyakorlatot visz a képzésbe: a marketing és közgazdász szakembereknek praktikus tudást kívánnak átadni az újonnan induló gyakorlati informatika tárggyal, ahol ERP, CRM illetve Security témakörökben, majd a későbbiekben még specifikusabb architechturális és infrastrukturális ismereteket (SAP) közvetítenek.

A hallgatók elhelyezkedését segítendő az IBM elkötelezett a szakmai programok, szakmai gyakorlatok és a traineeship programok meghirdetésében is. Ezek keretében egyidejűleg több mint 50 harmad, negyed és ötödéves hallgató számára lehetőséget nyújtanak maximum fél éves programokban való részvételre, aminek keretében nemcsak az IBM Magyarországgal, de az IBM DSS-sel (IBM DS 8000 High-end Storage gyártás) is megismerkedhetnek, majd a diploma megszerzése után, a legjobban teljesítőkre pályakezdő állások várnak. A gyakorlatok és képzések mellett a hallgatók megismerkedhetnek az IBM just-in-time rendszerben működő, 99 százalékban a világ high-tech piacaira exportáló váci gyárának működésével, igen komoly minőségbiztosítási és termelési rendszerével. Dr. Lehota József, intézeti igazgató elmondta, hogy véleménye szerint az IBM számára is előnyösebb, ha már a képzés során megismerkedhet az új generációval, így több éves közös munka után, jóval specifikusabb módon képes kiválasztani a megfelelő szakembereket.

A SZIE GTK Marketing Intézete már hosszú évekkel ezelőtt felfedezte, hogy a magyar felsőoktatásban a versenyképesség kérdése egyre égetőbbé válik. Más cégekkel is tartanak fenn kapcsolatot, de ennyire szoros és régóta jól működő kapcsolat csak az IBM Magyarországgal alakult ki mindeddig. A hallgatók karrier-együttműködési programon túl az IBM eddig is és a jövőben is kisegítette hardware eszközökkel az Egyetem infrastruktúráját, sőt szerver és speciális célhardver-eszközöket oktatási célra folyamatosan biztosítanak azért, hogy a hallgatók minél hamarabb megismerhessék a mai technológiákat. A több éve az egyetemen lévő oktatók számára pedig igény szerint negyed- illetve félévente továbbképzéseket tartanak, hogy a meglévő tudásuk ne avuljon el a gyorsan változó területeken sem.

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara számára az együttműködés formalizálása tehát számos előnnyel jár, hiszen a szakképzési hozzájárulásokon keresztül közvetlen forrásokat, míg a hardvereszközök átadása és a profi multinacionális tapasztalatokkal felvértezett szakemberek oktatóként való delegálása pedig forintban nem kifejezhető segítséget nyújt az intézménynek. Az eddigi informális együttműködés eredményeképp is az itt végzett hallgatók jóval versenyképesebbek a piacon, már a tanulmányok alatt megismerik a modern vállalatirányítási és technológiai rendszereket. Több magyar vezető oktató, professzor is állította, hogy a Gödöllőn kialakult együttműködés és infrastruktúra jelenleg példamutató az egész országban.

Komáromi Nándor, a SZIE GTK Marketing Intézetének igazgatóhelyettese, az IBM-mel való együttműködés egyik kezdeményezője elmondta: „A versenyképesség javítását csakis a megfelelő színvonalú gyakorlattal való együttműködéssel lehet elérni. A kulcs a kölcsönös érdekekre épülő együttműködés, hiszen a cégek látják, hogy a vállalatirányítás és egyéb technológiák változnak és nem elég a cégek szintjén elkezdeni a fejlesztést, hanem már a felsőoktatásban meg kell változtatni a hozzáállást, ami a későbbiekben hatékonyabb átállást és biztos szakértői utánpótlást tesz majd lehetővé.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

IBM: Robbanás előtt az online játékipar

Az IBM pár napja megrendezte az online játékiparról szóló világméretű webkonferenciát. A szakmai fórumra azért van szükség, mert az elektronikus játékokkal való szórakoztatás az utóbbi időben jelentős iparággá nőtte ki magát.

hvg.hu Tech

Az IBM és egészségügyi szervezetek új globális hálózata

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Egyesült Államok Egészségvédelmi és Kórmegelőző Központja (US CDCP), valamint a világ több vezető közegészségügyi intézménye az IBM támogatásával elindította a fertőző betegségek terjedésének megfékezésére irányuló, Global Pandemic Initiative nevű programot.

hvg.hu Tech

IBM tanulmány a világvállalatok vezérigazgatóiról

Az IBM Business Consulting Services tanulmánya szerint a világvállalatok vezérigazgatóinak 65 százaléka a verseny és a piaci erők nyomására az elkövetkezendő két évben vállalatuk radikális átalakítását tervezi. Mindeközben a vezérigazgatók több mint 80 százaléka azt állította, hogy szervezetük a múltban nem ért el jelentős sikereket a változáskezelésban.

hvg.hu Tech

Magyarország 30-ik az EIU és az IBM e-felkészültségi rangsorában

Talán első ízben azóta, hogy kipukkadt a technológiai buborék, a világgazdaság megint kezdi jól érezni magát digitális bőrében. Az információs és hírközlési technológiákra (ICT) költött pénzek megint növekedni kezdenek, a fejlett piacokon pedig ez a folyamat már némi lendületet is vett.

hvg.hu Tech

Az IBM újabb 100 millió dollárt fektet a Linuxba

Az IBM bejelentette, hogy három év alatt további 100 millió dollárt fektet a Linux operációs rendszerhez kötődő fejlesztésekbe annak érdekében, hogy még jobban kiterjeszthető legyen a cég munkahelyi szoftver-portfoliója.

MTI Tech

Az agy virtuális modelljén dolgozik az IBM

Az első lépés az emberi agykéreg legkülső részének, a gondolkodásért, tanulásért, problémamegoldásért, nyelvi funkciókért felelős, az agytömeg 85 százalékát kitevő neocortex szimulációja. A teljes virtuális modell elkészítéséhez legalább tíz évre lesz szükség.

Még sehol az új VW Golf, de a GTI-t már a Nürburgringen nyúzzák

Még sehol az új VW Golf, de a GTI-t már a Nürburgringen nyúzzák

Népszava: Orbán ügyvédje lesz az új bokszelnök

Népszava: Orbán ügyvédje lesz az új bokszelnök

Megéri felújítani a lakást eladás előtt

Megéri felújítani a lakást eladás előtt

A rendszerváltás beköszöntével is betiltották Szolzsenyicin egyik főművét

A rendszerváltás beköszöntével is betiltották Szolzsenyicin egyik főművét

Balog Zoltán, Novák Katalin és Lovasi András is Családok Angyala díjat kapott

Balog Zoltán, Novák Katalin és Lovasi András is Családok Angyala díjat kapott

Kaposváron házhoz mennek majd a használt étolajért

Kaposváron házhoz mennek majd a használt étolajért