szerző:
MTI

„Sikerült Magyarországot megismertetnünk a Londoni Nemzetközi Ifjúsági Tudományos Fórum (London International Youth Science Forum - LIYSF) résztvevőivel” – ezt tartja legnagyobb sikerének Szili Károly, aki Burus Tündével a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának képviseletében 52 ország kutatójával oszthatta meg a brit fővárosban gondolatait a tudományról, szűkebb szakterületéről, vagy saját életéről.

A fiatal magyar tudósok a British Council és a Magyar Innovációs Szövetség támogatásával jutottak ki Londonba. Szili Károly, aki a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem harmadéves hallgatója, s egyben a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar elsőéves diákja, Digital Genetics Consulting (DiGen) Systems (Digitális Genetikai Tanácsadó Rendszer) címmel tartott a fórumon előadást.

„Olyan programról van szó, amely apasági vizsgálatoknál, családfa-analízisnél, szervátültetések kockázatvizsgálatánál lehet hasznos” – mondta Szili Károly, aki a szoftvert barátjával közösen fejlesztette ki. „Ahogyan létezik gyors terhességi teszt, a jövőben lesz gyors apasági vizsgálat is” – fűzte hosszá magyarázatként a fiatal tudós, aki szerint a módszer egy négytagú család esetében a negyedébe kerül, mint egy hagyományos DNS-vizsgálat. Ráadásul, ami ilyen ügyekben egyáltalán nem mellékes, maximális diszkrécióra ad módot.

Ami a szervátültetéseket illeti, Szili Károly módszere révén sokkal precízebben lehet meghatározni, hogy mennyire illik össze a donor és a befogadó. A négy fő vércsoporton belül ugyanis több alcsoport van, s programja 26 vércsoport tényezőinek több mint 200 különféle kombinációját veszi figyelembe. Bár a fiatal kutató még dolgozik a szoftveren, a módszer iránt már is többen érdeklődnek: ajánlataival megkeresték külföldi és magyar cégek is. Addig is, amíg nem dől el találmánya sorsa, Szili Károly igyekszik ingyenesen annyi emberen segíteni, amennyin csak tud.

Burus Tünde a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója. A jövendőbeli közlekedési mérnök elsősorban a repülési technológiák iránt érdeklődik, s emiatt meglátogatta az Airbus filtoni kirendeltségét is.

A kéthetes fórum alatt az Egyesült Királyság és Európa legjobb koponyái tartottak előadásokat a nanocsövek jövőjéről, az immunrendszer működéséről, a hang különleges voltáról, a szappanbuborékok csodájáról, s például arról, hogy hogyan használhatják őket, ha autópályát szeretne valaki tervezni.

Szili Károly elmondta, hogy egy egész pályafutását a fagylalt kutatásának szentelő idős tudós jóvoltából a résztvevők megismerkedhettek a fagyitudománnyal és annak fizikai hátterével, majd az előadás össznépi fagylaltozásba torkolt.

A program keretében a fórum résztvevői különböző intézményeket kerestek fel, így jutott el. Szili Károly a Pfizer gyógyszerkonszern sandwichi gyárába. A magyar fiatalok részt vettek egy cambridge-i tanulmányúton is: az egyetem intézeteit és karait megismerve jártak Warwick-ban, az Elektrokémiai és Nanotechnológiai Intézetben, Teddington-ban, valamint a Nemzeti Fizikai Kutatóintézetben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Gyerektartást varrtak a spermadonor nyakába

Gyerektartást varrt egy leszbikus nő egy spermadonor nyakába Svédországban, pedig a férfinak írásos megállapodásban ígérte meg a nő, hogy sohasem fog tőle ilyet követelni.

Itthon

Mit ér a tudós, ha magyar?

Öt itthon tevékenykedő magyar tudós, Csörgő Sándor matematikus, Freund Tamás és Palkovits Miklós neurobiológusok, Schubert András információkutató, valamint Szabó Csaba gyógyszerkutató szerepel a hatezer legidézettebb kutató nemzetközi listáján. Sok ez vagy kevés? A hvg.hu annak járt utána, hogyan vitézkedik a magyar tudományosság a globális tudáspiacon.

MTI Itthon

Az UNICEF szerint donorországgá váltunk

Magyarország donorországgá vált, már nemcsak az itteni, hanem a világ összes többi gyermekén is segíthet - mondta Rima Szaleh, az UNICEF főigazgató-helyettese, miután megbeszélést folytatott Mandur Lászlóval, az Országgyűlés alelnökével hétfőn Budapesten.

MTI Tech

Fiatal tudósok találmányai a Jövő Házában

Tizenötödik alkalommal adták át az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny díjait a budapesti Jövő Házában, ahol a nagyközönség kedden és szerdán ismerkedhet meg a fiatal tudósok találmányaival, új módszereivel.

Idő előtt kiszivárgott a BMW szupererős új dízele

Idő előtt kiszivárgott a BMW szupererős új dízele

Egyre kevesebb a házi- és fogorvosi praxis

Egyre kevesebb a házi- és fogorvosi praxis

Halálos áldozata lett egy kókuszkockaevő versenynek

Halálos áldozata lett egy kókuszkockaevő versenynek

22 világörökségi helyszín, amit Trump bombázni akart

22 világörökségi helyszín, amit Trump bombázni akart

Biztonságosnak számít a helikopter, amellyel Kobe Bryanték lezuhantak Kaliforniában

Biztonságosnak számít a helikopter, amellyel Kobe Bryanték lezuhantak Kaliforniában

Lemondott és a pártból is kilépett a Momentum győri elnöke

Lemondott és a pártból is kilépett a Momentum győri elnöke